„Sorin Grindeanu și Victor Ponta nu reprezintă partidul în tentativa de preluare prin forță a puterii executive a statului. Toate organizațiile PSD din țară au votat azi o Declarație comună prin care se desolidarizează de lovitura de stat de la Palatul Victoria. Excepție fac doar două filiale, cea din Timiș, președinte Sorin Grindeanu, și cea din Caraș-Severin, pentru că nu s-a întrunit, încă, în forurile de conducere, pentru a lua o decizie, deoarece președintele Ioan Mocioalcă nu a fost in județ”, se menționează în comunicatul PSD.
De asemenea, PSD anunță că, în rest, „majoritatea covârșitoare” a filialelor PSD condamnă categoric „tentativa ilegală și neconstituțională” a celor doi foști membri ai partidului, Sorin Grindeanu și Victor Ponta, de a „prelua puterea executivă a statului român”.
„În toate aceste acțiuni ilegale, cei doi nu reprezintă PSD și nu au niciun drept să angajeze numele partidului într-un asemenea demers care contravine grav tuturor principiilor democratice și constituționale. Niciun for de conducere statutar al partidului nu i-a mandatat să întreprindă vreuna dintre aceste acțiuni ilegale, ceea ce înseamnă că cei doi acționează strict în nume propriu, având întreaga răspundere, de orice natură, pentru faptele lor”, mai arată PSD.
În comunicat sunt menționate, ulterior, organizațiile semnatare ale declarației comune și numele președinților acestora. Cele două filiale menționate de PSD însumează 11 parlamentari, din care unul, deputatul de Timiș Matei Suciu, a anunțat deja că nu va susține „lovitura de stat” a lui Sorin Grindeanu și va vota moțiunea de cenzură.
Moțiunea de cenzură nu va putea fi citită duminică în Parlament din motive procedurale, susțin surse apropiate premierului Sorin Grindeanu, pentru MEDIAFAX, deoarece documentul trebuie trimis și Executivului la data depunerii în Legislativ, iar în week-end Registratura Guvernului nu are program.
„Probabil premierul nu va fi prezent duminică, la citirea moțiunii, deoarece nu sunt respectate procedurile”, au declarat surse din aproprierea premierului Sorin Grindeanu pentru MEDIAFAX.
Potrivit surselor citate, moțiunea de cenzură nu va fi citită duminică în plenul Parlamentului, deoarece documentul trebuie trimis înainte la Guvern, iar registratura Executivului nu lucrează în duminica.
Potrivit Regulamentului activităților comune ale Senatului și Camerei Deputaților, moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se comunică Guvernului la data depunerii. Moțiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere.
Grindeanu a mers acasă ca să prindă putere și întrevede „lucruri incredibile” la votul pe moțiunea de miercuri
Întâmpinat de sute de susținători în curtea organizației PSD Timiș, unde a venit sâmbătă în jurul prânzului, premierul Sorin Grindeanu s-a arătat încrezător în șansele sale de a rămâne la Guvern și l-a atacat din nou pe Liviu Dragnea, cerându-i să fie bărbat și să facă o dezbatere largă, nu în spatele ușilor închise, despre ce se întâmplă în partid și la Guvern.
„Am vrut să mai transmit o dată ceea ce i-am transmis și până acum domnului Liviu Dragnea și anume: să realizeze în ce situație a dus acest partid și să își asume să fie bărbat politic, să vină în fața Congresului, unde sunt mii de delegați și să hotărască Congresul linia pe care merge partidul. De altfel, așa spune și statutul. Asta am transmis și astăzi, și în ultimele zile. Pentru mine și colegii mei e foarte important ca PSD să rămână la guvernare iar, în al doilea rând, consultarea în partid să se facă în Congres, cu mii de delegați, să își asume modul în care a gestionat lucrurile în partid, să demisioneze. Îi cer să fie un adevărat bărbat politic, să nu fugă, să nu stea închis împreună cu câteva persoane”, a declarat Grindeanu, la ieșirea din sediul PSD Timiș, acolo unde a participat la o ședință cu liderii locali pentru aproximativ două ore.
Grindeanu a subliniat faptul că nu va părăsi niciodată PSD, iar de câte ori Liviu Dragnea îl va da afară, de atâtea ori se va reînscrie.
„Eu am spus-o și public. Am fost, sunt și voi fi membru în acest partid. Nu am schimbat niciodată partidul politic și nici nu vreau. Poate să mă dea de câte ori vrea afară Liviu Dragnea. Organizația pe care o conduc, cu perfomanțe, consideră că sunt în continuare cel care îi reprezint cel mai bine. Astăzi am venit să văd, așa cum vă spuneam, care e pulsul organizației. Domnii au cam uitat să trimită actele cu excluderea mea. Din punctul meu de vedere, nu are cum să mă excludă vreodată din PSD Liviu Dragnea. Nu mă poate exclude de câte ori mă voi reînscrie”, a mai spus premierul.
În ceea ce privește convocarea unui Congres, Grindeanu a explicat faptul că l-a cerut pentru a se stabili linia pe care să meargă partidul și pentru a fi luate în discuție toate problemele „care au apărut de vreun an și ceva de când partidul se conduce din două în două luni prin Comitete Executive Naționale”.
„Ăsta nu e un mod democratic de a conduce partidul. Eu nu am întâlnit ca, de un an de zile, să nu se mai organizeze un Birou Permanent Național și s-au organizat CEx-uri, în general, pentru sacțiuni. Era normal să vedem o analiză a rezultatelor alegerilor pariale de duminică, din țară. Nu s-a făcut această analiză, s-a băgat sub preș rezultatul acestor alegeri. Nu e normal”, a adăugat șeful Guvernului.
Întrebat dacă a discutat cu cei din UDMR, Grindeanu a răspuns: „Ne-am mai sunat. Și ei pe mine, și eu pe ei”.
„Lucrurile legate de moțiunea de cenzură, de diverse înțelegeri, nu se pot face cu ușile închise. Eu, orice întâlnire pe care o voi avea, cu acordul celor cu care mă întâlnesc, o să o transmit public”, a completat premierul.
În acest context, întrebat dacă a avut contacte cu cei din PMP sau chiar cu președintele partidului, Traian Băsescu, Grindeanu a negat, adăugând faptul că Liviu Dragnea s-ar putea să fi avut.
„Eu, nu, dar încă președintele PSD s-ar putea să da”, a punctat Grindeanu.
Pe de altă parte, Grindeanu nu exclude înlocuirea din funcții a altor miniștri, după vacantarea portofoliilor de la Dezvoltare și Interne.
„O să văd zilele următoare, dacă vreun minister nu funcționează și nu vor merge la serviciu, o să fac înlocuirile necesare astfel încât activitatea Guvernului să nu rămână blocată”, a spus Grindeanu, afirmând că are sprijinul mai multor organizații, pe lângă cele care și-au declarat public susținerea față de el.
Referindu-se la votul de miercuri, privind moțiunea de cenzură, Grindeanu a declarat că „lucrurile se vor desfășura într-un mod de-a dreptul incredibil”.
„Votul trebuie să fie secret. O să vedeți miercuri cum lucrurile se vor desfășura într-un mod de-a dreptul incredibil, dar deocamdată vreau să văd cum PSD depune moțiune împotriva Guvernului PSD. În acest loc am ajuns datoritată managementului Liviu Dragnea”, a mai spus premierul.
Cum se poziționează restul partidelor față de moțiunea de cenzură a PSD împotriva propriului Guvern
ALDE va vota alături de partenerii din PSD.
Noul președinte al PNL Ludovic Orban a declarat că formațiunea sa nu va participa duminică la ședința de plen comun convocată de PSD-ALDE pentru citirea moțiunii de cenzură.
Întrebat dacă PNL va participa duminică la ședința de plen comun convocată de PSD și ALDE pentru citirea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, Orban a răspuns: „Duminica e zi de odihnă de la Dumnezeu. O să fie zi de alegeri (la noi, n.r.) . Nu vom participa. Noi avem în cursul zilei de mâine etapa a doua a alegerii conducerii naționale”.
„După alegerea Biroului Politic, voi convoca acest for luni pentru a hotărî care este poziția oficilă a PNL față de grava criză în care se află România din cauza majorității parlamentare”, a spus Orban.
Consiliul Permanent al UDMR a decis, sâmbătă, să discute cu reprezentanții Guvernului și ai coaliției PSD- ALDE despre situația politică, urmând ca Uniunea să ia o decizie privind moțiunea de cenzură doar miercuri, înainte de vot.
Vineri seara, surse politice au declarat pentru Gândul că Liviu Dragnea a ajuns la o înțelegere cu UDMR și că parlamentarii acestei formațiuni vor susține moțiunea de cenzură a PSD împotriva propriului Guvern.
PMP a anunțat că nu negociază cu PSD și că nu va vota moțiunea de cenzură, Traian Băsescu cerând și ca parlamentarii opoziției să nu se prezinte duminică în plen.
„Duminică se va citi în Parlament moțiunea de cenzură a PSD împotriva guvernului PSD, iar miercuri va avea loc dezbaterea si votul. Din păcate, sub cupola Parlamentului a fost transferată lupta pentru putere și influență a clanurilor din PSD. Desigur, maidanezul de companie al PSD, Călin Popescu Tariceanu va conduce lucrările Camerelor Reunite”, a scris Traian Băsescu.
În viziunea sa, celelalte partide parlamentare nu ar trebui să fie prezente în sala de plen.
„La o astfel de disputa internă, nici un alt partid parlamentar nu ar trebui să se afle în sală. Doar așa PSD ar putea înțelege în ce situație ridicolă s-a pus singur, Dragnea ar putea pricepe că viclenia de tip Teleorman nu ține loc de inteligență, iar românii ar vedea cu ochii lor ce oameni de proastă calitate au votat”, a încheiat Băsescu.
USR a anunțat de asemenea că nu votează moțiunea. Conducerea USR a decis ca parlamentarii formațiunii să nu voteze moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, liderii partidului catalogând situația ca fiind „un circ care s-a produs între două găști, o bătălie între hoți și incompetenți”. „USR nu va participa la nicio discuție referitoare la intrarea la guvernare sau altceva de genul acesta. USR consideră că în momentul de față singura variantă onorabilă este cea a alegerilor anticipate”, a declarat președintele interimar al USR, Elek Levente.