Alocarea locurilor în Parlamentul European, după Brexit
Consiliul European a stabilit componența Parlamentului European pentru legislatura 2019-2024, luând în considerare retragerea preconizată a Regatului Unit din UE. La alegerile europarlamentare din mai 2019 Marea Britanie era încă un stat membru.
Potrivit unui studiu al Parlamentului European, după ce Regatul Unit părăsește UE, 73 de mandate de europarlamentari rămân vacante. 27 dintre acestea vor fi redistribuite între 14 state membre, iar restul de 46 de locuri ar rămâne disponibile pentru posibile extinderi viitoare și/sau posibila creare viitoare a unei circumscripții transnaționale.
Potrivit Parlamentului European, după Brexit, cele 27 de locuri vor fi redistribuite între următoarele 14 state membre: Franța (+5), Spania (+5), Italia (+3), Țările de Jos (+3), Irlanda (+2), Suedia (+1), Austna (+1), Danemarca (+1), Finlanda (+1), Slovacia (+1), Croația (+1), Estonia (+1 Polonia (+1) și România (+1).
Victor Negrescu, românul care se va duce în Parlamentul European, începând cu luna februarie
După alegerile din 26 mai, au fost împărțite 33 de mandate, însă la Parlamentul European au plecat doar 32 de aleși români. Și asta pentru că al 33-lea mandat va fi luat în primire abia la ieșirea Marii Britanii din UE. Potrivit datelor Biroului Electoral Central (BEC), al 33-lea mandat i-a revenit PSD.
Astfel, poziția 9 de pe listele PSD, respectiv Victor Negrescu, urmează să meargă în Parlamentul European, începând de la 1 februarie.
Cine este Victor Negrescu
Victor Negrescu, în vârstă de 35 de ani, a fost ales europarlamentar pe lista PSD, în urma scrutinului din 26 mai 2019.
Potrivit cv-ului publicat pe site-ul Executivului, Victor Negrescu a studiat la Liceul „Victor Duruy” din Paris și este licențiat al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București. El a urmat, de asemenea, El a urmat, de asemenea, un master în studii internaționale și europene, la Universitatea Pierre Mendes din Franța, master la ASE și are doctorat în științe politice, specializarea relații internaționale și studii europene.
Negrescu și-a început cariera profesională în 2006, ca jurnalist la un post de radio francez. Între 2007 și 2009 a fost consilierul lui Titus Corlățean, care conducea pe acea vreme Comisia de Afaceri Externe din Camera Deputaților. Acesta a mai avut funcții de senior consultant, cadru universitar, iar între 2014 și 2017 a fost europarlamentar, în 2017 ajungând ministru delegat pentru Afaceri Europene în Guvernul PSD.
În aprilie 2019 a devenit consilier onorific al prim-ministrului, calitate acordată de premierul Viorica Dăncilă.
În mai 2019 a obținut un mandat de europarlamentar, ocupând poziția 9 pe lista PSD.