Prima pagină » Știri politice » PSD: Valoare RECORD în 2023 a investițiilor publice. Forţăm INVESTIȚII anuale de 10% din PIB

PSD: Valoare RECORD în 2023 a investițiilor publice. Forţăm INVESTIȚII anuale de 10% din PIB

Partidul Social Democrat a anunțat, luni, că 101 miliarde de lei, adică peste 20 de miliarde de euro, reprezintă valoarea record a investițiilor publice din 2023, introduse de Guvernul PSD. În 2024, valoarea prognozată a acestora este de peste 120 de miliarde de lei de la bugetul național și din fonduri europene, ceea ce constituie echivalentul a 7,2% din PIB.

După evitarea, la limită, a unei recesiuni tehnice în a doua jumătate a anului trecut, perspectivele economice ale UE rămân modeste. Noile previziuni ale Comisiei Europene privind economia UE indică un ritm de creștere care va atinge 0,9 % (de la 1,3 %) în UE și 0,8 % (de la 1,2 %) în zona euro. Față de media europeană, pentru 2024 Comisia Europeană estimează un avans al economiei românești de până la 2,9%, se precizează într-un comunicat de presă al PSD.

Conform sursei citate, succesul este reprezentat de programul de guvernare prin care Executivul condus de Marcel Ciolacu, președintele PSD, s-a angajat facă din investiții un motor esențial al creșterii economice. Acest lucru a fost exprimat public încă din luna mai a anului trecut.

Dacă am reuşit investim în 2022, an cu crize suprapuse, aproape 7% din PIB în economia românească şi în firmele antreprenoriale româneşti, în special în IMM-uri, avem ambiţia ca de acum înainte forţăm investiţii anuale de 10% din PIB!, spunea Marcel Ciolacu în cadrul evenimentului Romania Start-Up Revolution.

După preluarea mandatului de premier, declarațiile au fost puse în practică. O arată valoarea totală record a investițiilor publice anul trecut, de 101 miliarde lei, atestată prin execuția bugetară. O sumă cu 11 miliarde de lei mai mare decât deficitul bugetar, care probează și lipsa de fundament a celor care au criticat împrumuturile asumate de Executiv.

Investițiile produc resursele dezvoltării economice

Banii externi contractați au vizat finanțarea investițiilor și nu a consumului. Această creștere s-a tradus printrun număr record de angajați și la o majorare a salariilor, ceea ce a generat resurse la buget pentru creșterea „sănătoasă” a pensiilor.

România a avut o creştere sănătoasă pentru s-a bazat foarte mult pe investiţii şi nu pe consum. Valoarea investiţiilor publice a depăşit anul trecut suma deficitului public. Per total volumul investiţiilor publice a crescut cu 33%, iar acest lucru s-a văzut în apariţia a peste 75.000 de locuri de muncă, a declarat Marcel Ciolacu.

Potrivit sursei citate, ritmul de lucru de pe șantierele de infrastructură rutieră oferă premisele pentru continuarea creșterii economiei, pentru se lucrează intens. Miliardele de euro din finanțări europene se văd în progresele înregistrate în special pe Autostrada Moldovei, dar nu numai. Autostrada de Centură a Capitalei, Drumul Expres Pitești-Craiova și autostrada Pitești-Sibiu sunt doar câteva dintre proiectele majore care dezvoltă economia românească.

Ritmul din construcții râmâne la valori-record

Datele statistice o confirmă: volumul construcțiilorprincipalul motor de creștere economică – a fost cu peste 25% mai mare în decembrie 2023, față de aceeași perioadă a anului precedent. Iar în această creștere, cea mai mare pondere o au construcțiile inginerești (+43%), adică în principal infrastructura de transport.

Pentru 2024 perspectiva de creștere continuă. Ministerul Transporturilor are semnate contracte pentru toate tronsoanele de autostradă, finanțate din PNRR. O situație similară se înregistrează și cu proiectele feroviare.

iBanFirst: Economia României va crește cu 2,7%

În ultimii ani, multe țări din Europa, dar și la nivel global se confruntă cu o stagnare sau, mai rău, cu o scădere a creșterii economice. PSD a reușit, prin politicile economice și sociale implementate, să conducă România spre una dintre cele mai mari creșteri economice la nivelul Uniunii Europene.

Dacă la nivelul Uniunii Europene, Comisia Europeană previzionează o creștere de doar 0,9%, pentru avansul economiei româneşti în 2024, Bruxelles-ul estimează o creștere de până la 2,9%.

Această estimare este reconfirmată și de ultimele date publicate de iBanFirst, furnizor global de servicii de schimb valutar şi plăţi internaţionale pentru companii. Conform acestora, economia României va creşte cu 2,7%, susţinută de investiţiile publice şi consumul privat. Inflaţia va oscila în jurul valorii de 5%, iar cursul RON/EUR se va menţine relativ stabil.

Deși inflația apasă încă greu pe buzunarele românilor, perspectivele analiștilor privind evoluţia economiei româneşti sunt pozitive. Astfel, se estimează că PIB-ul va avea o creştere medie anuală de circa 4% în următorii 10 ani.

Analiștii preconizează că majoritatea economiilor vor opera sub potențialul lor în 2024 și în anii următori. Această rată de creștere mai scăzută decât în trecut reflectă însă o încetinire la nivel global, care afectează și România.

Cu toate acestea, iBanFirst România consideră că progresele semnificative în ceea ce privește creșterile venitului mediu net au potenţialul de a stimula economia pe termen lung.

Informațiile comunicate de iBanFirst se alătură concluziilor studiului recent publicat de Friedrich-Ebert-Stiftung România.

Reglementările prețurilor la energie și alimente au venit într-un context în care creșterea prețurilor amenința să afecteze în mod catastrofal nivelul de trai al populației României, reacția guvernului fiind aliniată la a celorlalte autorități naționale din Uniunea Europeană, arată cei de la F.E.S. România.

Pe fondul seriei de crize globale, valoarea coșului de consum a crescut semnificativ în toată această perioadă. În absența reglementărilor promovate de PSD în coaliția de guvernare, datele statistice arată că valoarea din prezent a coșului de consum pentru un trai minim decent ar fi fost mai mare cu 1.118 lei lunar.

CITEȘTE ȘI:

PSD a prelungit legea. Adaos comercial plafonat la energie și gaze, în continuare

Marcel Ciolacu, în vizită în Vrancea, pe autostrada A7: ,,Nimic nu se poate realiza fără o stabilitate politică”

Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la ... vezi toate articolele

Citește și