„Începând cu 1 ianuarie 2019, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, prevăzută de Ordonanța de urgență Guvernului nr, 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare, se menține la 640 lei și începând cu 1 septembrie 2019 se majorează cu 10% și este de 704 lei. (2) Începând cu 1 ianuarie 2020, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari se majorează cu 10% și este de 775 lei”, prevede amendamentul adus pentru articolul 32 al OUG.
PSD precizează că indemnizația socială trebuie majorată anual, pentru a nu fi afectată puterea de cumpărare a pensionarilor.
„De indemnizația socială beneficiază circa 950.000 de pensionari cu vechime incompletă de muncă. Nivelul indemnizației sociale trebuie majorat anual pentru a nu fi afectată puterea de cumpărare a pensionarilor, cu atât mai mult cu cât nivelul indemnizației sociale este sub coșul minim de consum. Majorarea este necesară și pentru a se asigura un raport corespunzător cu nivelul salariului minim, care se majorează anual. Sumele necesare pentru finanțare se pot asigura prin îmbunătățirea colectării contribuțiilor de asigurări sociale”, motivează PSD.
Un alt amendament vizează eliminarea punctelor 1-11 din articolul 1 al OUG 114, astfel încât programele de investiții pentru stațiunile balneare, grădinițe și Fondul de dezvoltare și investiții să fie menținute: „ Menținerea programelor de investiții pentru stațiuni balneare și gradinițe, precum și a Fondului de dezvoltare și investiții, programe decisive pentru dezvoltarea stațiunilor balneare și a localităților și accesul copiilor la educație și sport”, subliniază PSD.
Totodată, partidul condus de Marcel Ciolacu solicită majorarea, din ianuarie 2020, a indemnizației de merit cu 7,2%, ajungând astfel la 6690 lei.
„Majorarea indemnizației de merit este necesară pentru corelarea evoluției salariului minim și pentru a menține caracterul stimulator al acesteia”, transmite PSD.
Totodată, PSD propune menținerea posibilității ca o persoană să decidă dacă va contribui la sistemul de pensii administrat privat.
„Este necesar să se mențină posibilitatea ca o persoană să decidă dacă va contribui la sistemul de pensii administrat privat pentru că, în caz contrar, acestea au beneficii mai reduse din majorărilor pensiilor publice. Exemplu ptr anul 2020. Diferenta dintre o persoană care contribuie doar la sistemul public si căruia de la 1 septembrie 2020 îi crește punctajul ptr anul 2020 cu 40% ptr toată contribuția la pensii iar pentru o persoană care contribuie și la sistemul public și la sistemul privat, 85% din punctaj i se majorează cu 45% și 15% cu rata de performanță a fondului, de regulă 3%. Deci cel care cotizează în ambele sisteme pierde la pensia viitoare”, prevede modificarea propusă de PSD pentru OUG 114.
Guvernul va analiza, în ședința de luni, amendamentele depuse de partidele politice la proiectele de lege pentru care Executivul a hotârât să își angajeze răspunderea în fața Parlamentului, respectiv pe bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale și modificările la OUG 114.