Astfel, potrivit proiectului depus pe 2 mai la Senat, campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data alegerilor, eliminându-se din legea actuală prevederea că aceasta se încheie în dimineața zilei de sâmbătă de dinaintea datei alegerilor, la ora 7,00. Mai mult, la capitolul contravenții, a fost eliminat textul care prevedea că este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum și sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.
Tot la capitolul campanie electorală, în forma propusă de parlamentarii PSD se permite practic desfășurarea acesteia în școli, chiar în timpul orelor de curs. Mai exact, în legea actuală se prevede că „în unitățile militare, în unitățile de învățământ, în timpul programului de învățământ, în sediile reprezentanțelor diplomatice, precum și în penitenciare, acțiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise”.
În varianta susținută de Șerban Nicolae, dispare textul „în unitățile de învățământ, în timpul programului de învățământ”.
În privința candidaturilor, un alegător poate semna acum pe listele de susținere a mai multor candidați, spre deosebire de legea actuală care prevede că poate face asta doar pentru unul singur.
De asemenea, în privința președintelui în funcție, PSD propune o formulare interpretabilă. Dacă potrivit legii actuale, „președintele în funcție poate participa la campania prezidențială a partidului politic sau a alianței politice care l-a propus sau îi susține candidatura”, în varianta PSD „campania electorală a președintelui în funcție poate fi sprijinită, în condițiile legii, de formațiunea politică care îi susține candidatura”.
În privința apariției candidaților la posturile TV sau radio, în lege se propune ca, în cazul operatorilor privați, aceștia să practice acelasi tarif pe emisiune și pe unitate de timp pentru fiecare candidat.
O altă modificare propusă de PSD este interzicerea folosirii mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură și violență. Mai mult, pesediștii introduc și o prevedere anti-defăimare.
„În campania electorală sunt interzise orice forme, mijloace sau acțiuni de defăimare, învrăjbire religioasă ori etnică, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase și naționale”, se arată în proiectul de lege.
O altă modificare se referă la urna mobilă aceasta putând fi solicitată chiar în ziua alegerilor și nu cu până la o zi înaintea acestora, cum prevede legea actuală.
CITEȘTE AICI EXPUNEREA DE MOTIVE
CITEȘTE AICI PROIECTUL INTEGRAL DE MODIFICARE A LEGII
Inițiativa PSD prevede monitorizare audio-video la urnele de vot: „cabinele și urnele de vot trebuie așezate în aceeași încăpere în care se află biroul electoral al secției de votare și în raza mijloacelor de înregistrare audio-video. De asemenea, alin (6) modificat prevede că „pe durata votării, accesul alegătorilor la urnele de vot este monitorizat audio-video în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului.”
O altă schimbare introduce la art. 49 un nou alineat 1¹ care stipulează că „verificarea electronică se realizează prin înscrierea datelor în aplicația informatică special destinată acestui scop, instalată pe terminalul informatic pus la dispoziție de către STS, în condițiile legii”. Totodată, verificare electronică a corectitudinii corelațiilor dintre datele care urmează să fie consemnate în procesul verbal se va face prin semnarea electronică a documentului electronic rezultat, prin intermediul certificatului pentru semnătura electronică pus la dispoziție de STS. După aceea documentul electronic este transmis automat către BEC, „în condițiile stabilite prin decizie a acestuia”. „Documentele electronice sunt afișare, în mod automat, pe pagina de internet a BEC, sub titulatura rezultate provizorii.”
De asemenea, o altă modificare prevede că „înregistrările vor fi realizate prin terminalele informatice puse la dispoziție de STS. Serviciul de Telecomunicații Speciale asigură stocarea înregistrărilor pentru o perioadă de 3 luni de la data alegerilor, în condițiile legii, potrivit alin. (4) din proiectul de lege”.