PSL-istul Dorin Florea: Nu suntem o țară cu prea mulți prieteni în UE; Vom fi sancționați sută-n sută

PSL-istul Dorin Florea: Nu suntem o țară cu prea mulți prieteni în UE; Vom fi sancționați sută-n sută
Prim-vicepreședintele PDL Dorin Florea afirmă că România nu are "prea mulți prieteni" în UE, spre deosebire de Austria și Ungaria, care "au suportat analize dure și măsuri" din partea Uniunii, dar care "au lobby", el apreciind că țara "va fi sancționată sută-n sută".
Publicat: 17/07/2012, 16:49
Actualizat: 17/07/2012, 16:49

Prim-vicepreședintele PDL Dorin Florea afirmă că România nu are „prea mulți prieteni” în UE, spre deosebire de Austria și Ungaria, care „au suportat analize dure și măsuri” din partea Uniunii, dar care „au lobby”, el apreciind că țara „va fi sancționată sută-n sută”.

Dorin Florea a declarat, marți, că se așteaptă ca România să fie sancționată ca urmare a evoluțiilor politice din ultima perioadă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Modul în care ne-am comportat în 20 de ani, cu mineriade, cu bâlbâieli, cu toate porcăriile, modul în care România a fost prezentată în acești 20 de ani ne-a arătat că nu suntem o țară care să aibă prea mulți prieteni în UE. La ora actuală, îmi pun problema dacă și Marea Neagră ne mai este prieten sau nu. Nu președintele e important, din punctul meu de vedere. (…) Important e felul în care este văzută România, că acolo nu se discută ce politician a făcut ceva sau nu. Se pune problema pe România și orice sancțiune pentru România este total inacceptabilă la ce parcurs puteam avea: intrarea în Schengen, lipsa de monitorizare, raportul pe justiție, care putea fi privit deja cu încredere”, a spus Florea.

El a adăugat că Austria și Ungaria au avut un lobby mult mai bun decât România în momentul când au „suportat analizele” din partea Uniunii – din cauza măsurilor luate de guvernele din care făceau parte Jorg Heider, respectiv Orban Viktor.

„Noi nu suntem nici Ungaria, nici Austria. Și cele două țări au suportat analize dure și măsuri, atenționări, dar au prieteni, au lobby, nu-și omoară Institutul Cultural, valorile, ca noi, n-au făcut o politică internă revanșardă. (…) Noi ne-am dat așa, de ochii lumii, prieteni cu Franța – să fim serioși! Chiar dacă în ultimii șapte-zece ani politica externă a României a arătat un parcurs corect și era șiștarul plin cu lapte, acum s-a aruncat tot. România va fi sancționată sută-n sută, vom vedea raportul”, a conchis Florea.

Comisia Europeană ar putea adopta în acest an un nou raport MCV privind România care să analizeze dacă îngrijorările legate de respectarea statului de drept și independența justiției au primit răspuns adecvat, precum și dacă este respectată separația puterilor în stat.

„Având în vedere incertitudinile actuale, Comisia va adopta un nou raport în cadrul MCV privind România până la sfârșitul anului 2012. În acest raport se va constata dacă îngrijorările exprimate privind respectarea statului de drept și independența sistemului judiciar au primit răspuns adecvat și dacă respectarea principiului democratic al separării puterilor în stat a fost restabilită. Comisia va monitoriza progresele cu atenție, prin intermediul unor misiuni regulate, dar și printr-un dialog strâns cu autoritățile din România și din statele membre”, se arată în proiectul raportului, obținut de MEDIAFAX și care urmează să fie dezbătut și aprobat miercuri de Comisia Europeană.

Comisia Europeană recomandă ca Guvernul și instituțiile cheie din România să își demonstreze angajamentul față de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept și independenței justiției, printr-o serie de „pași urgenți”, conform proiectului raportului CE privind MCV.

„Cel mai important pas pe care vor trebui să îl facă Guvernul și instituțiile cheie din România va fi să își demonstreze angajamentul față de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept și independenței justiției. Aceasta necesită un număr de pași urgenți pe care vor trebui să îi facă Guvernul și Parlamentul”, se arată în proiectul raportului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Aviația rusă anunță că desfășoară pentru prima dată în conflictul cu Ucraina avionul stealth de...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
O fetiță de 3 ani a sunat la 112 și a spus că tatăl ei...
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
Actrița CELEBRĂ care a murit SUBIT la 32 de ani. Abia acum ies la iveală...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul din Pantelimon, în care un băiat de 9 ani a...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
„Ne-am bătut până la ultimul braț”. David Popovici, prima reacție după câștigarea medaliei de aur...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
David Popovici e campion olimpic la 200 metri liber şi aduce prima medalie pentru România...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
Se interzic mașini în România. Apare o nouă taxă auto în orașe. Amendă 500 lei/zi,...
Românii, mai săraci din toamnă. Vestea care le pune capac
Mireasa sezon 10, 29 iulie 2024. Cine sunt concurentele din noul sezon al show-ului matrimonial
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Scandal la deschiderea Jocurilor Olimpice 2024! Mesajul transmis de organizatori după ce scena asemănătoare „Cinei...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
RAR anunță un nou format pentru Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV)