Purtătorul de cuvânt al Guvernului își prezintă scuze publice celor care au fost „ofensați” de exprimarea sa pe Facebook

Publicat: 19 08. 2014, 17:57
Actualizat: 28 03. 2019, 17:53

Consilierul de stat Mirel Palada, purtător de cuvânt al Guvernului, și-a prezentat, marți, „scuzele publice celor care s-au simțit ofensați de maniera” în care s-a exprimat „pe pagina personală de Facebook zilele trecute la adresa unor jurnaliști”.

„Respect dreptul la liberă exprimare al fiecărui jurnalist și consider esențial rolul presei într-o democrație. Cât voi fi purtător de cuvânt al guvernului voi aprecia munca făcută cu onestitate de către jurnaliști și voi face tot ce îmi stă în putere să apăr principiile profesionalismului, responsabilității sociale, toleranței, bunului-simț si apărării democrației statului de drept”, se spune într-o scrisoare adresată președintelui interimar al Clubului Român de Presă, Indira Crasnea de către oficialul guvernului, scisoare scanată și postată pe pagina de Facebook a lui Palada.

Răspunsul lui Mirel Palada vine după ce Clubul Român de Presă a solicitat premierului Victor Ponta ca purtătorul său de cuvânt să prezinte scuze publice ca urmare a unei postări de pe Facebook ofensatoare la adresa jurnaliștilor.

Prezentarea de scuze publice de către Mirel Palada „este un gest necesar”, limbajul său la adresa jurnaliștilor fiind „inadecvat poziției și responsabilităților sale publice”, se spunea într-o scrisoare trimisă, luni, premierului Victor Ponta, de Clubul Român de Presă (CRP).

„Vă scriu cu îngrijorare în legătură cu atitudinea exprimată recent pe o retea de socializare de către consilierul dumneavoastră, domnul Mirel Palada față de jurnaliști, în general, pornind de la cazul special al unui coleg de la portalul Gândul, parte a Mediafax Group (membru al Clubului Român de Presă). Domnul Palada, care îndeplinește atribuțiile purtătorului de cuvânt guvernamental, recidivează într-un fel care arată că este inadecvat poziției și responsabilităților sale publice și care face deservicii majore comunicării între guvernul unei țări membre a Uniunii Europene și comunitatea jurnaliștilor.(…)Apreciez că prezentarea de scuze publice de către domnul Palada este un gest necesar, care ar semnifica întoarcerea spre o dorită normalitate.De asemenea, cred că măsurile care ar putea fi luate în interiorul guvernului, în spiritul unor relații funcționale jurnaliști-autorități, sunt binevenite”, se spunea în scrisoarea trimisă de președintele Clubului, în numele acestei asociații profesionale.

Săptămâna trecută, Palada a avut pe pagina de Facebook o postare cu următorul conținut: „Cum apare câte un subiect politic care învârtoșează spiritul bejboinic în opinanți, de zici că-i catastrofă și dezastru mondial, cum mai scot capul câte doi-trei-zece-douăzeci, depinde de intensitatea subiectului, de bezmetici acoperiți de pe lista mea care își fac seppuku comunicațional și trântesc cu cuvintele anti-guvernamentale în baltă propagandistică la mine pe wall. Și uite așa mai frigem niște purceluși anti-guvernamentali la proțap și le dăm block și mai bem o bere în cinstea sufletelor răposaților care nu mai este. În seara asta era unul care acum era reporter la Gândul, iar inainte fusese la Hotnews, și care făcea clăbuci cu spume la mine pe pagină. Ce plăcere să-l execut electric! Câta îndemânare am să omor prin blocare ziariștii obiectivi, deci anti-guvernamentali. Pufoșilor, nici nu știți câtă plăcere îmi provocați”.

Ulterior, postarea de pe contul de Facebook al lui Palada a fost ștearsă, dar deja existau numeroase reacții în rândurile ziariștilor, dar și din partea unor partide de opoziție.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că i-a transmis purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, că nu e de acord cu modul în care se exprimă și că acesta urmează să decidă dacă respectă standardele și rămâne în Executiv, întrucât nu are nevoie de un Sebastian Lăzăroiu la Guvern.

Întrebat dacă s-a gândit să-i ceară demisia lui Palada, Ponta a răspuns: „M-am gândit foarte clar și i-am spus domnului Palada, în mod direct, că nu sunt de acord cu modul în care domnia sa- chiar și într-un spațiu cum e Facebook-ul – se exprimă, că nu am nevoie de un Sebastian Lăzăroiu la Guvern și că urmează să decidă: dacă poate să respecte niște standarde pe care eu le consider necesare, rămâne la Guvern; dacă vrea să fie Lăzăroiu, atunci nu va lucra pentru mine”.