Purtătorul de cuvânt al PNL: Unii una spun și alta votează când sunt cu PSD în coastă
«Când vine vorba despre alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pentru unii e nimerită o vorbă veche, numai bună în post, „Și cu slana în pod, și cu sufletul în Rai!”. Ce s-a întâmplat astăzi la Camera Deputaților cu proiectul PNL pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin ne arată că unii una spun și alta votează când sunt cu PSD în coastă. PNL a susținut întotdeauna alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Și astăzi, și în 2011, și în 2015, și în 2016 și insistă în continuare cu acest proiect de lege până vom obține o majoritate politică necesară. Așa credem că este mai bine pentru legitimitatea aleșilor, pentru democrație și pentru comunitate ca primarii să fie aleși de un număr cât mai mare de cetățeni», a scris Ionel Dancă, marți, pe Facebook.
Acesta a explicat că absența deputatului ALDE și abținerea de la vot a unuia din cei doi membrii ai Comisiei juridice din partea UDMR au dus la respingerea proiectului inițiat de PNL.
«Astăzi, la Comisia juridică din Camera Deputaților am avut tabloul politic la zi al opțiunilor de partid în ceea ce privește alegerea primarilor în două tururi de scrutin. PSD cu 11 membri și UDMR cu 2 membri în Comisia juridică, cu o abținere de la minorități plus „fuga” oportunistă a reprezentantului ALDE înainte de vot, au dus la respingerea proiectului PNL cu 13 voturi pentru, 9 împotrivă și o abținere. Deci, ca să înțeleagă tot românul interesat de subiect, UDMR a spus „NEM!” iar ALDE a dat-o cotită la votul pentru proiectul PNL de alegere a primarilor în două tururi de scrutin. Prin urmare, UDMR și ALDE să ne spună clar dacă întradevăr vor alegeri locale în două tururi sau ce mai negociază cu PSD pentru un vot împotriva proiectului PNL», a completat Dancă.
Comisia juridică și pentru administrație ale Camerei Deputațior au adoptat, marți, un raport comun de respingere la proiectul inițiat de PNL care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Comisiile de specialitate ale Senatului au respins Proiectul de Lege privind modificarea și completarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităților aministrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr.215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu 13 voturi „pentru”, 9 voturi „împotrivă” și o abținere.