„Radicalii liberi” ai moțiunii de cenzură: de unde ar putea veni voturile decisive pentru demiterea Guvernului/ Cu cine negociază Ciolacu pentru o victorie sigură
Potrivit procedurii parlamentare, o moțiune de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moțiune de cenzură are nevoie de votul majorității deputaților și senatorilor. Numărul total de parlamentari, în prezent, este de 465. Pentru a trece o moțiune de cenzură este nevoie de 233 de voturi.
Înainte de depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban, configurația parlamentară arată astfel: Din totalul de 465 de parlamentari, 198 de parlamentari vin din partea PSD, PNL are 105 parlamentari, USR are 40, UDMR are 30 de parlamentari, iar Pro România și PMP au 27, respectiv 19 parlamentari.
Totodată, ALDE are 19 parlamentari, grupul minorităților naționale este format din 17 parlamentari, iar 13 parlamentari vin din partea independenților.
Astfel, de partea demersului de demitere a Guvernului Orban sunt angrenați 232 de parlamentari, din partea PSD, UDMR, dar și din grupul Forța Națională, format din patru parlamenari, printre care Teodor Meleșcanu și Grațiela Gavrilescu.
„Partidul Forța Națională, întrunit în Biroul Permanent Central, a hotărât susținerea moțiunii de cenzură inițiată de PSD împotriva guvernului PNL, condus de Ludovic Orban, pe motivul înlăturării incompetenților și incompetenței de la conducerea țării, respectiv a înlăturării de la putere, pe cale democratică, a actualului regim clientelar intereselor străine, regim care a atacat toate instituțiile democratice parlamentare, a subminat și continuă să submineze economia națională, afectând direct nivelul de trai al majorității românilor și viitorul țării”, se arată într-un comunicat emis, marți, de Forța Națională.
Recent, deputații Marian Cucșa, Alexandru Băișanu, Grațiela Gavrilescu, membri ai partidului „Forța Națională”, împreună cu deputatul Corina Bogaciu au trecut în grupul parlamentar al PSD, potrivit unei informări depuse la Biroul Permanent al Camerei Deputaților.
Totodată, deputatul Georgian Pop s-a alăturat grupului social-democraților. El a declarat, pentru Mediafax, că s-a reînscris în PSD la finalul anului 2019, pentru că are încredere că „Marcel Ciolacu va duce proiectul de reformare al stângii mai departe”.
Întrebat de câte voturi se bazează inițiatorii moțiunii de cenzură, acesta a spus că de „suficiente, adică mai mult de 233”.
De asemenea, el a spus că se va întâlni și cu liderul ProRomânia, Victor Ponta”, „posibil în această seară (marți seara – n.r.)”, dar și cu alți parlamentari.
Astfel, în cazul în care negocierile cu Pro România dau roade, PSD își asigură fără dubii victoria de marți din Parlament.
De asemenea, președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că partidul său va aduce 30 de voturi în favoarea moțiunii de cenzură, ceea ce înseamnă că toți parlamentarii UDMR vor vota demiterea Guvernului Orban.
Deputatul PSD Petre-Florin Manole este de părere că voturile necesare ar putea veni din partea minorităților sau din partea deputaților neafiliați.
„Dacă lucrurile nu se schimbă din punct de vedere al poziționării fiecăruia dintre grupuri, ar mai fi nevoie de trei parlamentari care să susțină moțiunea de cenzură. Există un număr de parlamentari neafiliați care s-au dovedit și în trecut că au opinii diferite și minoritățile rareori în acest mandat au fost un bloc compact”, a declarat deputatul PSD Petre-Florin Manole, miercuri, pentru Mediafax.
Aripa dreaptă a Parlamentului, formată din PNL, USR și PMP, dar și ALDE, se va coaliza și se va opune demiterii Guvernului Orban.
ALDE nu va vota moțiunea de cenzură, însă, Călin Popescu Tăriceanu consideră că aceasta ar putea trece: „Părerea mea este că, din calculele pe care le văd, moțiunea de cenzură are foarte multe șanse să treacă și alegerea primarilor în două tururi va rămâne numai un deziderat”.
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban suținută de PSD, UDMR și grupul „Forța Națională” va fi dezbătută în plenul reunit, joi, de la ora 12.00.
Președintele interimar al PSD și președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat că dacă moțiunea de cenzură nu va trece, PSD va ataca legea la Curtea Constituțională.