Radu Mazăre, cercetat în libertate. Spovedania lui primarului Constanței în fața instanței: Vinerea Mare este ziua victoriei împotriva păcatului și a Satanei
Un complet de la instanța supremă a judecat , vineri, contestația procurorilor anticorupție la decizia de cercetare în libertate a lui Radu Mazăre, în dosarul în care acesta este acuzat că ar fi luat mită 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru a-l ajuta să câștige contractul pentru construirea locuințelor sociale din campusul „Henri Coandă”.
Primarul Constanței a declarat, la intrarea în sediul instanței supreme, că nu se poate să fie judecat pentru că a construit case pentru săraci la prețul cel mai mic și că speră să se dacă dreptate, arătând că „Vinerea Mare este ziua victoriei împotriva păcatului și a Satanei”.
Întrebat dacă este o zi grea pentru el, Radu Mazăre a spus: „Ca să fii judecat că ai construit case pentru săraci la prețul cel mai mic decât s-a construit vreodată în România, în Vinerea Mare, spune totul”.
Întrebat cum comentează acuzațiile procurorilor de luare de mită și fals în declarații, Radu Mazăre a spus: „Dacă ați citit cu atenție motivarea, sunt acuzat că am luat mită ca să îmi îndeplinesc sarcinile de serviciu, să construiesc acest cartier. Credeți că era nevoie să-mi dea cineva mită ca să construiesc un cartier pentru săraci?”.
La ieșirea din restaurant, după anunțarea deciziei definitive a ICCJ conform căreia edilul va fi cercetat în continuare în libertate, Mazăre a fost întrebat de jurnaliști ce a făcut cât a așteptat pronunțarea și a răspuns că, la un moment dat, a dansat pe muzica grecească, pentru că o carte care l-a călăuzit în viață a fost „Zorba Grecul”. Și când i s-a prăbușit tot, dansa, așa că asta-i viața”, a spus Mazăre.
Primarul Constanței spunea, joi, că are două posibilități pentru a petrece Paștele, și anume ori în arest, dacă instanța va aproba contestația DNA, ori în campusul social „Henri Coandă”, dacă va rămâne în libertate.
„Există două posibilități: ori mă întorc în camera numărul 17 unde mă așteaptă băieții ăia și cu nea Rușanu, cu unchiu, sper să nu-mi sforăie toată noaptea de Paște. Deci, o să mă întorc și petrec Paștele cu ei, ori dacă nu, ceea ce cred și cred că este un Dumnezeu sus care vede și îi dă fiecăruia pe măsura lucrurilor bune pe care le-a făcut în viața asta, o să mă duc în cartierul de săraci și de amărâți și de oameni cu probleme unde am făcut Paștele și anul trecut”, declara Mazăre.
Primarul Radu Mazăre și omul de afaceri Avraham Morgenstern au fost reținuți în 8 aprilie, după audieri la DNA. Aceștia au fost eliberați din arestul Poliției Capitalei în 9 aprilie, după ce instanța supremă a decis cercetarea lor în libertate, sub control judiciar, cu interdicție de a părăsi țara. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost contestată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.
Primarul Constanței a fost acuzat inițial de luare de mită, apoi procurorii au extins cercetările în cazul lui Mazăre și pentru fals în declarații.
Potrivit DNA, Radu Mazăre nu trecut în declarațiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, cei 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg.
„Din ordonanța privind efectuarea în continuare a urmăririi penale, întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora în declarațiile de avere formulate în datele de 11 mai 2012 și 29 iunie 2012, de către Mazăre Radu Ștefan, nu este trecut contul personal deschis la o unitate bancară din Israel”, a arătat DNA, într-un comunicat de presă.
În acest cont, spun anchetatorii, a fost virată de către o societate comercială, la 13 septembrie 2011, suma de 95.000 de euro.
Astfel, arată DNA, „această informație nu apare nici la rubrica IV – 1, respectiv active financiare – conturi și depozite bancare, fonduri de investiții, forme echivalente de economisire și investire, inclusiv cardurile de credit, dacă valoarea însumată a tuturor acestora depășește 5.000 de euro”.
De asemenea, notează procurorii, nu apare nici transferul făcut de firma respectivă în contul personal al lui Radu Mazăre, la rubrica VII – venituri ale declarantului și ale membrilor săi de familie, realizate în ultimul an fiscal încheiat.
Procurorii DNA nu au găsit „în materialitatea lor” cei 175.000 de euro despre care susțin că i-ar fi luat mită Radu Mazăre, însă, în vederea recuperării lor, au pus sub sechestru aproape 19.000 de euro, au declarat luni, pentru MEDIAFAX, surse judiciare, citând din acte ale anchetatorilor.
În același dosar este urmărit penal și fratele primarului Constanței, senatorul PSD Alexandru Mazăre, acesta fiind acuzat de complicitate la luare de mită și fals în declarații.
Anchetatorii susțin că Elan Schwartzenberg a fost ales ca intermediar pe traseul banilor de la Morgenstern la frații Mazăre, pentru că se bucura de încrederea celor doi. Astfel, prin intermediul lui Schwartzenberg, într-un cont din Israel al lui Radu Mazăre au intrat 95.000 de euro, iar în unul al fratelui acestuia, 80.000 de euro, în două tranșe egale.
Senatorul Alexandru Mazăre nu a menționat în declarația de avere din 29 mai 2012 un cont deschis la o unitate bancară din Israel, în care, în 2011, o societate comercială a virat 80.0000 de euro, la 13 septembrie 2011 și 6 decembrie 2011, a arătat DNA, precizând că suma reprezenta o parte din mita care ar fi fost primită de primarul Constanței, Radu Mazăre.
„Această sumă de bani reprezenta o parte din banii primiți, cu titlu de mită, de către fratele său, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în schimbul efectuării de către acesta, de demersuri atât în cadrul atribuțiilor de serviciu, cât și în afara lor, în vederea câștigării licitației organizate de RAEDPP Constanța, pentru construirea de locuințe modulare în cadrul Campusului social Henri Coandă”, potrivit DNA.