Primarul municipiului Constanța, Radu Mazăre, a declarat, marți, că pe Nicușor Constantinescu „l-au luat mascații” pentru că nu a plătit o factură telefonică de 4.000 de lei pentru Centrul Militar Județean, dar și pentru că a cumpărat apartamente pe care le-a închiriat medicilor.
„Pe Nicușor au venit cu mascații să-l ia într-un dosar în care e acuzat că nu a plătit telefonul pentru Centrul Militar Județean, 4.000 de lei, și că a plătit acest telefon județean de 4.000 de lei ministerul, și ca atare a cauzat un prejudiciu neplătind Consiliul Județean, nu Nicușor personal. Acesta este dosarul cu Centrul Militar Județean”, a spus Radu Mazăre, la Curtea de Apel București, după judecarea dosarului în care este judecat, alături de alte 36 de persoane, pentru atribuirea nelegală a unor terenuri.
Primarul Radu Mazăre a spus că această acuzație adusă lui Nicușor Constantinescu a fost conexată cu cea privind achiziția unor pomi, în baza unei hotărâri a Consiliului Județean Constanța.
„Ulterior, i s-a conexat un alt dosar, în care este acuzat, spre exemplu, că a cumpărat pomi de la Stațiunea de Cercetare, care este a statului și că de ce a făcut plantații forestiere. Domnul Nicușor are hotărâre de Consiliu Județean, pentru toate acuzațiile pe care i le aduce DNA-ul de la Constanța. El, în calitate de președinte (al Consiliului Județean Constanța, n.r.), trebuie să le ducă la îndeplinire. A cumpărat pomi de la stat la stat”, a precizat Radu Mazăre.
Edilul a mai spus că șeful CJ Constanța mai este acuzat de procurorii anticorupție și pentru achiziția unor apartamente destinate medicilor aduși din Capitală.
„Mai este acuzat că a cumpărat apartamente în care să aducă medici – că a adus medici de la București, pentru că la Constanța aveau o calitate mai scăzută, ca să fim eleganți – și îi cazează pe medici acolo, care își plătesc chiria”, a precizat Radu Mazăre.
Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, s-a întors în 31 ianuarie din Statele Unite ale Americii, acesta având, începând din 1 februarie, interdicție de a părăsi țara, măsură dispusă de procurori până în 13 februarie. Nicușor Constantinescu a fost din 23 ianuarie în Statele Unite ale Americii, la Spitalul Stanford din California, pentru investigații medicale.
Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost ridicat de procurorii anticorupție, în 15 ianuarie, din fața sediului CJ, și dus la audieri la DNA. În momentul în care a fost ridicat de anchetatori, Constantinescu a încercat să se opună și a refuzat să fie urcat în mașina anchetatorilor, el reclamând că se face un abuz întrucât a fost emis mandatul de aducere fără ca el să fie citat și să semneze citația.
Constantinescu a fost audiat la DNA timp de aproximativ o oră și jumătate, iar la ieșirea din sediul instituției a declarat că va face plângere la Parchet pentru modul în care a fost ridicat, „ca un animal”, de către procurorii DNA, pe care i-a acuzat de abuz și poliție politică, el spunând că este „jignitor” ce s-a întâmplat.
Potrivit DNA, procurorii anticorupție au început urmărirea penală față de Constantinescu, pentru șase infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecințe deosebit de grave.
Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că „există date și indicii temeinice potrivit cărora Nicușor Daniel Constantinescu și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din calitatea de președinte al Consiliului Județean Constanța în sensul că a dispus efectuarea unor plăți nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)”.
Procurorii DNA – Serviciul teritorial Constanța au anunțat, în 15 ianuarie, că Nicușor Constantinescu are interdicția de a părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile.
O zi mai târziu, Nicușor Constantinescu a depus o solicitare la DNA Constanța pentru întreruperea interdicției de a părăsi țara pentru 30 de zile, cerere acceptată de procurorii anticorupție, care au decis că acesta poate părăsi țara până în 30 ianuarie, respectiv pentru o perioadă de 15 zile. Potrivit reprezentanților DNA Constanța, Nicușor Constantinescu a primit acest drept deoarece a prezentat documente din care a reieșit că suferă de o afecțiune severă și este necesar să meargă la tratament la o clinică din străinătate. Ulterior, măsura de întrerupere a interdicției de a părăsi țara a fost prelungită cu două zile față de termenul inițial.
Tot în 16 ianurie, Nicușor Constantinescu a solicitat Judecătoriei Constanța ridicarea interdicției de a părăsi țara pentru toată perioada de 30 de zile, pe motiv că suferă de „o boală gravă” și trebuie să meargă la tratament în SUA, unde și-a făcut programări la mai multe institute, el obținând deja viza de la ambasadă. În 17 ianuarie, solicitarea de ridicare a interdicției de a părăsi țara formulată de Nicușor Constantinescu a fost respinsă de Judecătoria Constanța, fără a mai exista o altă cale de atac.