Prima pagină » Știri politice » Radu Mazăre: Regionalizarea trebuie să fie ca și dragostea, firească

Radu Mazăre: Regionalizarea trebuie să fie ca și dragostea, firească

Radu Mazăre: Regionalizarea trebuie să fie ca și dragostea, firească
Primarul Constanței, Radu Mazăre, spune că regionalizarea țării trebuie să fie "ca și dragostea, firească" și că este mai naturală crearea regiunii Dobrogea care să includă județele Constanța și Tulcea decât o regiune de sud-est, alături de Galați, Brăila, Buzău și Vrancea.

Primarul Constanței, Radu Mazăre, spune că regionalizarea țării trebuie să fie „ca și dragostea, firească” și că este mai naturală crearea regiunii Dobrogea care să includă județele Constanța și Tulcea decât o regiune de sud-est, alături de Galați, Brăila, Buzău și Vrancea.

Radu Mazăre a fost prezent, vineri, la o dezbatere organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice la Constanța privind procesul de regionalizare – descentralizare, la care s-a aflat și vicepremierul Liviu Dragnea, și a declarat că înființarea regiunii Dobrogea este naturală și firească, existând mai multe asemănări între constănțeni și tulceni decât cu moldovenii, ideea creării regiunii Dobrogea fiind susținută și de președinții Consiliilor Județene din Constanța și Tulcea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Mi se pare, și am discutat acest lucru și cu colegii de la Tulcea și cu domnul ministru Dragnea, naturală și firească o regiune cum este Dobrogea. Pentru că avem mult mai multe similitudini de idei, de comportament între noi, cei din Constanța și cei din Tulcea decât cu moldovenii. Moldovenii sunt simpatici, au fete frumoase, dar au altă modalitate de a gândi”, a spus primarul Constanței.

El susține că dacă regionalizare nu va fi făcută în nota firescului și a naturii nu va funcționa.

„Este exact ca atunci când faci o alee pe unde trec oamenii. Degeaba faci tu drumul cu colț de 90 de grade, dacă oamenii o iau pe scurtătură. E, scurtătura aia trebuie asfaltată. Așa trebuie făcută și regiunea. (…) Părinții mei sunt amândoi din Tulcea, așa că eu sunt aici ca acasă. Că sunt în Constanța, că sunt în Tulcea, că sunt la Babadag, mă simt ca acasă. Și cred că noi toți, constănțenii – turci, români, tătari, greci, suntem ca acasă în Dobrogea. Așa și vreau să trăim”, a mai spus Radu Mazăre.

În aceeași notă, primarul Constanței a mai spus că „regionalizarea trebuie să fie ca și dragostea, firească”.

„Dacă o fac nefirească, așa cum o fac ăia prin Franța și prin Occident, oamenii nu o s-o accepte. Firesc este ca noi să fim în Dobrogea. Cu cei de la Tulcea sutem frați, rude. Cu ceilalți de la Galați, de la Vrancea, nu avem așa multe puncte comune, iar dacă toată populația Dobrogei își dorește să fie regiune, mi se pare ciudat să vină unul de la București să ne explice că nu este bine așa cum vrem noi. Dacă se va face altfel decât își dorește, populația nu vine să voteze și s-a încheiat discuția”, a mai declarat Radu Mazăre.

Președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, a declarat că în crearea regiunii Dobrogea nu este vorba despre un interes personal, ci este interesul locuitorilor din zonă, și că modelul etnic și cultural de aici poate fi dat drept exemplu atât în România cât și în toată Europa. „Aici nu este vorba despre un interes personal, al meu, al lui Radu Mazăre, al lui Liviu Dragnea sau al nu știu cărui primar, este interesul dobrogenilor și al românilor. Pentru că la noi în Dobrogea, deși suntem 27 de naționalități conlocuitoare, nu au existat niciodată conflicte interetnice. Cred că este un bun exemplu de prezentat, inclusiv în România, în Transilvania, dar și în Europa. Faptul că aici am știut să ne respectăm unii pe alții, am știut să ne respectăm religia – musulmană, creștină sau de altă orientare, ne-am respectat obiceiurile și tradițiile, am mers unii la alții să le sărbătorim împreună. Asta demonstrează cât de strâns suntem legați, noi dobrogenii”, a spus președintel CJ Constanța.

El a precizat că în sala de ședințe sunt reprezentanți ai tuturor minorităților, turci, tătari, ruși lipoveni, bulgari etc, care l-au rugat să transmită această dorință, ca județele Constanța și Tulcea să fie împreună într-o singură regiune. „Trebuie să înțeleagă întreaga Românie că Dobrogea este indivizibilă și că trebuie să rămână împreună în interiorul României”, a declarat Nicușor Constantinescu.

El a fost susținut de președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, acesta precizând că și tulcenii își doresc înființarea unei regiuni formate numai din cele două județe.

„Am vorbit cu cetățenii din Tulcea și i-am întrebat: «Ce-ați spune ca Dobrogea să devină o regiune?». Vreau să vă spun că în unaimitate, și chiar cu exaltare, oamenii spuneau că dacă vom reuși să facem acest lucru putem intra în istorie. Am stat de vorbă și cu primarii din Tulcea și toți, la unison, merg în această direcție și își doresc acest lucru, de creare a regiunii Dobrogea. Pentru că lucrurile aici sunt atât de unite încât dacă cineva primește o palmă în Constanța, țipă trei – patru în Tulcea, și invers”, a declarat Horia Teodorescu.

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a încercat să-i tempereze pe cei doi și a declarat că, deși susține înființarea regiunii Dobrogea, decizia nu trebuie luată cu patimă, ci analizată foarte bine, fiind vorba despre viitorul oamenilor din zonă.

„I-am ascultat pe prietenii mei, Nicușor Constantinescu și Horia Teodorescu, cu câtă dragoste vorbesc despre Dobrogea și spun că este aparte. Numai că grija și interesul nostru este să nu fie «prea aparte» față de România. Să nu uităm niciodată că acest stat trebuie să rămână un stat național unitar, este unul din obiectivele majore ale acestui proces de regionalizare. (…) Nicio regionalizare nu se face cu patimă”, a spus Liviu Dragnea.

El a declarat totuși că cele două județe sunt un model cultural și etnic, că în zonă există resurse naturale variate și un potențial de dezvoltare foarte mare, astfel că există argumente ca această regiune să fie înființată.

„În opinia mea, este singura regiune din România care poate fi compusă numai din două județe. Nu mai există alte două județe în țară care, doar ele două unite, să poată asigura dezvoltarea”, a spus Dragnea, care a precizat însă că decizia finală în acest sens nu a fost luată.

„Eu susțin ideea să existe regiunea Dobrogea, dar vreau să fim siguri, după toate analizele pe care le facem, că această regiune este o organizare a teritoriului care ajută viitorul acestei zone, viitorul oamenilor de aici. Important este ca atunci când facem propunerea finală să fim siguri că ceea ce oferim viitorului acestei zone este un lucru bun”.