Prima pagină » Știri politice » Radu Oprea dă vina pe Florin Cîțu pentru „dezastrul” din economie. „Ambiația de împlinire a unei profeții ne-a adus în acest dezastru”

Radu Oprea dă vina pe Florin Cîțu pentru „dezastrul” din economie. „Ambiația de împlinire a unei profeții ne-a adus în acest dezastru”

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan Radu Oprea, îl indică drept vinovat pe fostul ministru de Finanțe și premier, Florin Cîțu, pentru situația economică a României. Prezent la o conferință de presă la Alba Iulia, Radu Oprea a prezentat, luni, scenariile pentru situația în care Guvernul nu ia măsuri de reducere a deficitului. 

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a afirmat că România este supusă unor constrângeri din cauza procedurii de deficit excesiv.

Țara noastră a intrat în această procedură la finalul anului 2019. Atunci, deficitul bugetar a fost de 48 mld. lei, adică 4,6% din PIB, dublu faţă de cel din 2018. La vremea aceea, ministrul de finanțe era liberalul Florin Cîțu, care a ajuns premier în 2020. În opinia lui Oprea, politicile implementate de Florin Cîțu sunt cele care au dus la ceea ce numește el „dezastru”.

Am spus că ambiția de împlinire a unei profeții a unui ministru al finanțelor publice care ulterior a devenit și premier ne-a adus în acest dezastru.

Radu Oprea a declarat că România a împrumutat bani, în pandemie, și nu a întors banii în economie.

Ne aflam în pandemie, un moment dificil pentru toate statele, numai că noi am împrumutat și am sărit cu deficitul de 9%. Ce am făcut banii?  Eram undeva lângă Tanzania, dacă ne aducem aminte, în presa vremii. Dacă am fi întors banii către economie am fi putut avea pretenția să recuperăm acei bani.

Radu Oprea a reiterat scenariile negative pentru România, în cazul în care țara noastră nu va reuși să se încadreze în ținta de deficit, însă a afirmat că aceste scenarii nu vor deveni realitate.

Cel mai rău scenariu, care eu spun că nu se va întâmpla, dar pentru asta ar trebui să pregătim, ca să nu se întâmple, ar fi să depășim deficitul de anul trecut. Depășirea deficitului de anul trecut înseamnă imediat blocarea fondurilor europene, înseamnă încă ceva, despre care nu se vorbește, o penalitate de zero 5% din PIB, înseamnă degradarea rating-ului la cele patru agenții, înseamnă dobânzi mai mari.

CITEȘTE ȘI:

Victor PONTA, despre vizita lui Marcel Ciolacu la Atena: „Chiar avem nevoie ca Premierul României să revină acolo unde îi este locul”

Premierul Ciolacu, reuniune de lucru la Atena. Este a treia vizită externă a premierului de la preluarea mandatului

 

Autor

Citește și