Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan – Radu Oprea, a participat miercuri, în plenul Senatului, la “Ora Guvernului”, la solicitarea Grupului parlamentar al USR pentru a da explicații cu privire la strategia națională din industria apărării și la modul în care sunt făcute contractele.
Încă de la începutul ședinței, Ministrul Radu Oprea a ținut să precizeze că lucrurile se mișcă mult mai bine în prezent.
Dacă ar fi să fiu răutăcios, aş începe prin a spune că industria de apărare a României arată mult mai bine decât în momentul în care USR conducea ministerul. Dar nu sunt răutăcios, a spus Radu Oprea.
Ministrul a afirmat în plen că există o strategie industrială europeană, lansată în luna martie, despre faptul în care putem să investim mai bine în industria de apărare europeană.
Ministerul Economiei are în lucru strategia naţională pentru industria de apărare, care este refăcută, ţine cont de noile abordări la nivel european, şi care va fi o strategie publică, pentru că atunci când am intrat în minister am găsit o strategie de 580 de pagini care era secretă, a mai spus Radu Ştefan Oprea.
Radu Oprea a spus că țara noastră are în vedere să exporte armament și că fabricile pot lucra 7 zile din 7.
Sunt 120 de companii licențiate din care 118 cu capital privat care produc echipamente atât pentru industria de apărare, atât pentru ministerul apărării, cât și celellte ministere de forță din România, dar și exportăm. Dacă ne uităm pe industria cu capital privat, vom observa că producem gamă de muniție standardul vechi și standard NATO în toate fabricile că avem memorandumuri în cinci companii pentru a avea angajări suplimentare în care vom ajunge cu unele dintre fabrici să lucrăm în patru schimburi, adică 24/7 zile pe săptămână, aceasta este ținta.
Cât despre contractele aflate în derulare, ministrul a spus că în luna viitoare a discutat cu partenerii pentru a le putea face cunoscute.
Am învățat să nu vorbesc despre un contract pe care îl negociez până nu este semnat, pentru că dacă venim și facem publice declarații s-ar putea să ne afecteze pe noi în negociere adică în ceea ce defineam a fi interes esențial al României. Vă pot garanta că în acest moment avem foarte mulți parteneri cu care discutăm pentru a putea produce în România echipamentele de care MApN, armata română, celelalte ministere de forță au nevoie.
Ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului a declarat că are în vedere și dezvoltarea companiilor românești.
Drona românească este un proiect în care cred, este un proiect în care am identificat foarte multe companii românești care au produse deja foarte performante și vom reuși împreună cu MApN și ministerul cercetării, digitalizării și inovării să aducem acest proiect al dronei românești, mult mai aproape. Sunt lucruri pe care le discut cu domnul Tâlvăr și cu domnul Ivan cum să facem acest proiect să fie o realitate în România. … Ne preocupă ce se întâmplă cu companiile românești cu capital românesc. Toate companiile înregistrate în România sunt companii românești, a mai spus Radu Oprea.