Radu Stroe, adversar al lui Traian Băsescu, propus la Adminstrație după ce a ratat Apărarea

Radu Stroe, adversar al lui Traian Băsescu, propus la Adminstrație după ce a ratat Apărarea
Publicat: 06/08/2012, 16:25
Actualizat: 05/07/2013, 21:56

RADU STROEa fost nominalizat pentru a ocupa funcția de MINISTRU delegat al ADMINISTRAȚIEI, după demisia lui Ioan Rus și a lui Victor Paul Dobre.

RADU STROE, cunoscut adversar politic al actualului președinte suspendat, Traian Băsescu, a fost deputat, senator, secretar general al Guvernului, iar în 2008 a fost foarte aproape să preia protofoliul Apărării.

Radu Stroe este cunoscut pentru divergențele pe care le-a avut cu președintele suspendat Traian Băsescu, de-a lungul timpului.

Un episod celebru al relației celor doi a fost cel în care, în 2006, la învestirea în funcția de secretar general al Guvernului, Băsescu i-a înmânat lui Stroe un bilet. Citirea bilețelului a părut că îl debusolează pe moment pe Stroe, în timp ce Traian Băsescu nu-și ascundea satisfacția față de reacția liberalului.

În presă au apărut imediat mai multe explicații în legătură cu ceea ce putea să cuprindă bilețelul, iar Băsescu afirma că ceea ce scria pe foaie nu era secret. Radu Stroe nu a oferit detalii, sporind și mai mult misterul.

După un an, el a oferit detalii. În februarie 2006, în CSA,T s-au discutat legile siguranței nationale, iar Băsescu le-a propus celorlalți membri ca proiectul de lege să fie dezbătut mai întâi cu toate partidele politice înainte de a fi date publicității. Stroe și-a luat angajamentul, alături de alți membri, să nu dea presei informații legate de acest proiect legislativ, cu atât mai mult cu cât cele discutate aveau caracter secret. La numai câteva zile însă, în presă au apărut informații legate de proiectul legilor siguranței, cel bănuit fiind Radu Stroe, ministru liberal. Biletul cuprindea angajamentul lui Stroe legat de păstrarea secretului.

În 2008, Stroe a fost desemnat pentru portofoliul Apărării de către PNL, însă, în urma unor discuții dintre Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu, premier la acea vreme, Stroe nu a mai primit funcția.

Radu Stroe, nominalizat de conducerea partidului pentru postul de ministru al Apărării, declara pentru Mediafax, la acea dată, că a aflat „uluit” de la televizor că premierul Tăriceanu a propus o altă persoană la șefia Ministerului Justiției decât Meleșcanu, pe care urma să îl înlocuiască la Apărare.

Radu Stroe este, în prezent, deputat ales în circumscripția electorală 42 București, Colegiul uninominal 1. A fost validat în această funcție în 1 februarie 2010, ocupând locul rămas vacant prin demisia lui Bogdan Olteanu.

Stroe s-a născut la 31 august 1949, la Osoi, județul Iași, este divorțat și nu are copii. A absolvit Institutul de Marină Civilă Constanța în 1972, iar, în 1981, Facultatea de Drept București.

Stroe a fost ofițer navigație în flota comercială (1972 – 1974), inginer în Ministerul Transporturilor (1975 – 1985 și 1991-1996), a lucrat în Administrația Canal Dunăre București (1986 – 1990) și a fost secretar general adjunct și secretar general al Guvernului (1997 – 2000).

În perioada 2001 – 2004 a fost deputat de Maramureș, iar între 2005 – 2008 a deținut un mandat de senator de Maramureș dar și de ministru coordonator al SGG. Stroe a primit Ordinul Steaua României în grad de Ofițer.

În ceea ce privește activitatea politică, Stroe a fost membru PCR până în decembrie 1989, iar în PNL a deținut mai multe funcții, fiind inclusiv secretar general, până în mai 2011.

La capitolul „Activitate politică” din CV-ul postat pe site-urile Senatului și PNL, Radu Stroe mai declară: „Nu am avut activități sociale”.

La capitolul „Funcții, activități într-o organizație din administrația publică centrală sau locală”, acesta precizează: „Nimic în afara funcțiilor profesionale, respectiv: director general adjunct, director general, consilier al ministrului, secretar general adjunct și secretar general al Guvernului și ministru”.

Deputatul menționează, în cea mai recentă declarație de avere, că este posesorul unui teren agricol în comuna natală, primit moștenire. El a cumpărat, în 2008, un apartament la Predeal (Brașov), cu o suprafață de aproximativ 70 metri pătrați.

În ceea ce privește activele sale financiare, deputatul deține, din 2008, conturi curentente și depozite bancare de aproximativ 35.000 de euro și aproximativ 100.000, la acesta din urmă arătând că 35.000 de lei reprezintă „limita de credit”.

Ca venituri, acesta declară indemnizația anuală de deputat de 50.784 lei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună