Prima pagină » Știri politice » Radu Stroe e doar începutul. Ce miniștri se află pe LISTA REMANIERII

Radu Stroe e doar începutul. Ce miniștri se află pe LISTA REMANIERII

Radu Stroe e doar începutul. Ce miniștri se află pe LISTA REMANIERII
Ce miniștri vor fi schimbați din Guvern

Guvernul va fi remaniat, o serie de miniștri urmând a fi retrași din cauza activității șterse de la ministere, din cauza problemelor de imagine sau pentru a li se permite să candideze la europarlamentare, au anunțat, pentru gândul, surse din PSD și PNL.

Cea mai importantă mutare o pregătesc liberalii. Surse liberale au declarat pentru gândul că liderii PNL vor să anunțe o surpriză la Delegația Permanentă programată la Sinaia pentru începutul lunii februarie: retragerea din guvern a vicepremierului Daniel Chițoiu și cooptarea în echipa guvernamentală a primarului municipiului Sibiu, Klaus Iohannis.

Pentru întărirea echipei guvernamentale, conducerea PNL pregătește o remaniere mai amplă, pe lângă numele lui Radu Stroe, care și-a anunțat demisia azi la solicitarea lui Crin Antonescu, pe listă celor care ar putea să plece se află și numele ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu.

Și în tabăra social-democraților se pregătește în aceste zile remanierea de primăvară, primul post vizat fiind cel al ministrului Dan Nica. Acesta urmează să se afle pe lista PSD pentru europarlamentare. Și numele ministrului Rovanei Plumb a fost vehiculat pentru a se afla pe lista social-democraților pentru Parlamentul European, au precizat surse social democrate pentru gândul.

Crin Antonescu vrea un mai bun control în Guvern. Cheia e la „vicepremierul” Iohannis

Liderii PNL nu se află la prima încercare de a-l convinge pe primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, să se implice mai activ în politica de la nivel național. În calitatea sa de prim-vicepreședinte al PNL, lui Iohannis i s-a reproșat în mai multe rânduri că nu este destul de vizibil la București și nu contribuie la imaginea partidului.

Lui Klaus Iohannis i s-a propus să deschidă lista PNL pentru europarlamentare, dar edilul a refuzat oferta. În schimb, în acțiunea de întărire a echipei guvernamentale de la Palatul Victoria, Iohannis este presat din interiorul partidului să preia funcția de vicepremier.

Și ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a avut câteva schimburi de replici cu conducerea partidului, liderii PNL fiind nemulțumiți de activitatea acesteia. Chiar dacă ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, nu a excelat în comunicare în timpul scandalului declanșat de accidentul aviatic, ea beneficiază încă de sprijinul conducerii partidului. Și pentru ea sunt decisive următoarele săptămâni, conducerea PNL dorind să vadă dacă apar și alte implicații negative asupra ministerului din cauza modului în care s-a intervenit pentru salvarea victimelor accidentului aviatic din județul Cluj.

Nica, singura certitudine deocamdată. Dușa, pe lista remaniabililor în cazul unei rocade de ministere

În tabăra social-democraților, lucrurile sunt aparent mai liniștite. Singura mutare certă anunțată de conducerea PSD este înlocuirea lui Dan Nica din fruntea ministerului Comunicațiilor. Nica urmează să candideze pentru un loc de europarlamentar la alegerile din luna mai. Surse din PSD susțin că pe listă s-ar putea afla și ministrul Mediului, Rovana Plumb, dar candidatura acesteia nu reprezintă o certitudine, mai ales că ea a renunțat la postul de europarlamentar în favoarea celui de ministru. Ministrul Rovana Plumb a declarat pentru gandul ca nu va candida la europarlamentare.

Un alt posibil remaniabil din tabăra PSD este ministrul Apărării, Mircea Dușa. Dacă acesta este înlocuit, postul urmează să-i revină vicepremierului Gabriel Oprea, au explicat surse PSD pentru gândul.

Până în acest moment, nu a existat o discuție mai amplă în interiorul USL despre un schimb de ministere, dar acest lucru nu este exclus. Social-democrații și-au exprimat în mai multe rânduri interesul pentru Ministerul de Interne, dorind să preia și acest portofoliu, extrem de important în anul electoral 2014.

Remanierea mai amplă a Guvernului USL ar reprezenta o premieră, din mai 2012, de la învestirea primului guvern Ponta și până în prezent neexistând nicio astfel de decizie politică majoră.

Citește și