Rădulescu nu se teme de sancțiunile UE: Transpunem modificările Codurilor penale cu riscul activării Articolului 7
„Cu riscul activării articolului 7 credeți că așa articolul 7 se activează în momentul în care tu arăți ce abuzuri s-au făcut în România și CCR ia decizii constituționale? Dacă am ajuns ca cineva în Europa să activeze articolul 7 pentru că noi am reparat abuzuri și am modificat legi împotriva abuzurilor și transpunem aceste decizii ale CCR să activeze articolul 7. Înseamnă că asta e metoda prin care stăpânii europeni tratează anumite țări din estul Europei”, a afirmat Cătălin Rădulescu, deputat PSD.
Rădulescu a spus că nu Liviu Dragnea va beneficia de transpunerile în lege ale deciziilor CCR privind Codurile Penale, ci „milioane de oameni care așteaptă aceste lucruri”.
„Ați pus atâtea întrebări de genul acesta în acești ani de zile încât ne-am plictisit. Deci aceste lucruri ajută pe toți oamenii care au ost abuzați în acești ani de zile. Lăsați-l pe președintele partidului că săracul a tras atât de mult în acești ani de zile cât pentru noi toți. Deci nu îl mai tot aduceți în discuție pe președintele partidului când e vorba de milioane de oameni care așteaptă aceste lucruri”, a mai declarat politicianul.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că nu va permite ambasadorilor altor state să facă agenda premierului României, în contextul în care ambasadori din 12 state și-au exprimat îngrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar românesc.
Totodată, Dăncilă a anunțat, miercuri, că va avea discuții cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, declarându-se surprinsă de declarațiile acestuia prin care a avertizat Guvernul român să nu ia nicio măsură care să afecteze sistemul judiciar.
Ambasadele a 12 state au transmis, miercuri, un mesaj public în care își exprimă îngrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar românesc și cheamă guvernul să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității sau corupției.
Ambasadorii statelor respective mai afirmă că, „din păcate”, solicitările lor oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie.
Semnatarii mai susțin că ordonanțele de urgență care par a fi în curs de discuție pot avea un impact negativ asupra independenței justiției românești, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor români în sistemul judiciar, dar și în guvernul României.
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat Guvernul român să nu mai ia nicio măsură care să afecteze în vreun fel sistemul judiciar, menționând că a avut numeroase discuții cu premierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.
„Situația din România. Am informat Colegiul cu privire la situația din România. România trebuie să revină urgent la un proces de reformă și să se abțină de la orice măsuri care ar putea să ducă la un regres al tuturor lucrurilor realizate în ultimii ani..Aș vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar și să creeze impunitate pentru funcționarii de nivel înalt care au pedepse și condamnări pentru corupție”, a declarat prim-vicepreședintele CE.