Rădulescu (PDL): Sistemul uninominal pur elimină proporționalitatea în Parlament
Liderul grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu a declarat, marți, în cadrul dezbaterilor din plen la proiectul de lege privind votul uninominal pur, că acest sistem propus de liderii USL elimină orice fel de proporționalitate în Parlament, astfel că PDL se abține la vot.
Potrivit lui Rădulescu, acest proiect de lege vine să rezolve unele dintre criticile făcute de lideri politici de-a lungul timpului, potrivit cărora se permite accesul în Parlament al unor candidați care s-au clasat pe locul doi trei, iar câștigătorul nu se regăsește în forul legislativ.
„Este un lucru bun, dar nu este suficient, răspunde cererii unor lideri politici, dar nu electoratului, care, ca primă condiție a reformei sistemului electoral, s-a referit la reducerea numărului de parlamentari, 87% dintre cetățeni s-au pronunțat la referendum pentru acest lucru”, a spus liderul senatorilor PDL.
Potrivit democrat-liberalului, prin legea propusă este eliminată orice fel de proporționalitate, care reprezintă baza unui sistem electoral democratic.
În plus, se ridică mari probleme de constituționalitate, a mai susținut Cristian Rădulescu, explicând că există posibilitatea ca un partid care câștigă 45 de procente la alegeri să acceadă în Parlament cu 80% din mandate, ceea ce este neconstituțional, indiferent de partidul în cauză.
„Este o idee nefavorabilă, care va întâmpina mari probleme de constituționalitate, astfel că PDL se va abține de la vot”, a precizat în timpul dezbaterilor liderul senatorilor PDL.
Senatorii au adoptat, marți, legea USL care prevede câștigarea mandatelor de deputați și senatori de către acei candidați care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.
Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câștige mandate de deputați sau senatori candidații care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi „pentru”, 17 „abțineri” și nouă voturi „împotrivă”.
Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și a Legii 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale, a Legii administrației publice locale 215/2001 și a Legii 393/2004 privind Statutul aleșilor locali îi are ca inițiatori pe copreședinții USL, Crin Antonescu ( PNL) și Victor Ponta (PSD).