Ceremonie-fulger de depunere a jurământului la Palatul Cotroceni. În lipsa președinților celor două Camere, președintele Traian Băsescu a oficializat învestitura lui Raed Arafat la Ministerul Sănătății în doar cinci minute. Singurul mesaj al șefului statului pentru noul ministru a fost „rugămintea ca legea sănătății să ajungă până în decembrie la parlament”, având în vedere că „s-a ratat în ianuarie”.
Jurământul lui Arafat a fost la fel de rapid ca și numirea sa în funcție. Numele subsecretarului de stat i-a fost avansat președintelui Traian Băsescu astăzi, în timpul consultărilor de la Cotroceni de către premierul Victor Ponta, fiind acceptat pe loc.
Numirea l-a luat prin surprindere și pe PSD-istul Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților lipsind de la ceremonie pentru că se află deja în campanie. Crin Antonescu, care a anunțat din vară că nu va mai călca la Cotroceni cât timp Traian Băsescu va fi președinte, a declarat că nu e obligat să participe la ceremonii de învestitură și „nu are ce discuta” cu Traian Băsescu. Exemplul său a fost urmat și de miniștrii liberali.
„Sunt gesturi simbolice, nu există nicio obligativitate juridică. Eu nu am încălcat în viața mea nicio lege. Dacă mă obliga legea o făceam. Din punct de vedere simbolic nu am ce discuta în astfel de împrejurări cu Traian Băsescu. Domnul Ponta va fi acolo, iar lucrurile vor merge foarte bine mai departe”, a declarat Antonescu, într-o intervenție la RTV.
Gândul a transmis LIVE TEXT.
UPDATE 19.02 Raed Arafat a depus jurământul de ministru.
UPDATE 19.04 Traian Băsescu a avut o intervenție foarte scurtă. „Având în vedere timpul scurt până la alegeri, n-am decât o rugăminte: legea sănătății. S-a ratat în ianuarie, poate reușim până în decembrie să o depunem la parlament. În rest, mult succes și să ne auzim cu bine după alegeri”, a spus președintele.
UPDATE 19.05 După jurământul-fulger, președintele s-a îndreptat spre miniștrii Florin Georgescu și Mona Pivniceru. Ajunsă cu cinci minute întârziere, Ecaterina Andronescu a ratat ceremonia neobișnuit de rapidă.
Numirea lui Arafat a venit ca o dezamorsare a unui nou conflict care se prefigura între Guvern și Președinție. Controversele au apărut după ce Victor Ponta a anunțat că nu ia în calcul numirea unui titular la Sănătate până la alegeri. Intențiile inițiale ale premierului errau ca, la finalul interimatului de 45 de zile, să numească un alt membru al cabinetului, tot ca interimar, acesta urmând să-i delege în continuare atribuțiile de conducere lui Raed Arafat până pe 9 decembrie.