Prima pagină » Știri politice » Răfuiala din PDL, amânată de campanie. Boc pleacă la Cluj, Blaga conduce partidul de la București

Răfuiala din PDL, amânată de campanie. Boc pleacă la Cluj, Blaga conduce partidul de la București

Răfuiala din PDL, amânată de campanie. Boc pleacă la Cluj, Blaga conduce partidul de la București
PDL amână reglarea de conturi în partid cel puțin până după locale

PDL amână reglarea de conturi în partid cel puțin până după locale, chiar dacă unii dintre liderii democrat-liberali cred că se impune organizarea unui congres extraordinar în care actuala conducere să-și depună mandatul ca urmare a pierderii puterii odată cu demiterea guvernului Ungureanu. Deocamdată, cu Emil Boc retras oficial în poziția de candidat la Primăria Cluj Napoca și cu Vasile Blaga la butoanele partidului în campanie, democrat-liberalii au decis să reia subiectul legitimității actualei echipe de conducere după 10 iunie.

Mai mult, democrat-liberalii fac calculele pentru recuperarea politică a lui MRU, fără a se stabili însă o formulă concretă de relansare politică în acest sens. Și asta pentru că o mare parte a pedeliștilor nu agreează combinația MRU-PDL, posibilă în scenariile de până acum doar cu Ungureanu în funcția de premier, poziție din care ar fi putut gestiona financiar relația cu liderii din teritoriu. 

Tensiune după căderea guvernului

Tensiunea din ultima perioadă din PDL a explodat ieri, imediat după adoptarea moțiunii de cenzură în Parlament. Într-o ședință cu liderii democrat-liberali doi dintre aceștia, Gheorghe Ștefan și Mihai Stănișoară, l-au făcut responsabil principal pe Emil Boc pentru situația în care  ajuns partidul, cerându-i depunerea mandatului.
„Nu numai domnul Boc, tot BPN-ul ar trebui să demisioneze. Eu sunt dispus să îmi depun mandatul din funcția de vicepreședinte. Așa ar fi normal. Dacă avem un insucces, să răspundem toți”, și-a nuanțat ulterior poziția Gheorghe Ștefan.

Un congres extraordinar în care actuala conducere să-și pună la bătaie madatul câștigat în urmă cu un an a fost cerut astăzi și de senatorul Radu Berceanu. „Eu cred că întreaga conducere ar trebui să declare un congres extraordinar. Există două variante: ori un congres extraordinar foarte rapid, în două săptămâni, ceea ce chiar și rapid ar încurca puțin lucrurile pentru alegerile locale sau să stabilească de pe acum că pe data de 18 iunie, pe data de 28 iunie, nu știu, o dată la o săptămână, două, trei, după alegerile locale, va avea loc un congres de alegeri și că întreaga echipă și-a depus mandatul, dar că congresul va avea loc atunci, având în vedere că acum sunt alegerile locale”, a spus senatorul.

Blaga: Organizarea unei Convenții extraordinare nu este un demers dezirabil

Spiritele au fost temperate de Vasile Blaga. Cu partidul pe mână în campanie și cu Emil Boc retras la Cluj, deocamdată în postura de candidat la primărie, Blaga a închis subiectul reglării de conturi cel puțin până după locale. „Într-un moment în care unii colegi fac o serie de afirmații privind oportunitatea sau chiar necesitatea unei Convenții Extraordinare, îmi exprim ferm convingerea că nu este în nici un fel dezirabil un asemenea demers. Astăzi, trebuie să facem toate eforturile în PDL pentru unitate, pentru mobilizarea tuturor forțelor pentru a ne îndeplini obiectivele propuse în alegerile locale”, a spus liderul democrat-liberal.
De altfel, cu Boc ocupat cu campania de la la Cluj, Vasile Blaga va conduce ședințele conducerii democrat-liberalilor, în absența șefului en-titre al PDL, și va susține audio-conferințele cu teritoriul.  De altfel, susțin surse democrat-liberale, în mobilizarea de campanie, audio-conferințele cu județele se fac și de câte două ori pe zi.

„Nu avem în plan niciun congres. Nu mi-au cerut, nu mă gândesc la demisie, când va fi gata ciclul electoral vom lua deciziile necesare”, s-a aliniat Emil Boc, imediat după ce și-a oficializat candidatura la primăria Cluj Napoca.

Și vicepreședitele PDL Teodor Paleologu crede că organizarea unui congres al PDL depinde de rezultatele la alegerile locale. „Discuția este inoportună acum, la început de campanie”, a spus el.
„După alegerile locale, cred că trebuie să avem un scurt bilanț, în care vom analiza și inventaria și bune și rele și, din acel moment, vom trebui să ne creionăm o strategie pentru alegerile parlamentare din noiembrie”, este de părere și vicepreședintele Traian Igaș.

„Tot ce ține de organizarea partidului, de programul nostru pentru viitor – după alegerile locale”, a adăugat Sulfina Barbu.
 

Autor

Citește și