Raluca Turcan a fost aleasă președinte interimar al PNL. Cine este noul secretar general al liberalilor

Publicat: 13 12. 2016, 17:55
„Am primit propunerea unanimă din partea tuturor colegilor de a fi președinte interimar al PNL în condițiile în care am venit astăzi la ședință cu cel mai bun rezultat obținut de PNL în toată țara. (….) Această propunere nu a venit în urma unui compromis, a unor negocieri. Nu m-am așteptat și nu mi-am dorit să se întâmple lucrul acesta, am o organizație și o echipă frumoasă în PNL Sibiu”, a declarat Raluca Turcan. 

Președintele interimar al PNL s-a arătat optimistă referitoare la viitorul partidului, precizând că liberalii au șansa să renască și să devină cea mai puternică forță de dreapta din România, dacă lucrează la ajustarea nemulțumirilor care i-au determinat pe alegători să se îndepărteze de aripa liberală.

„La nivel național am primit un mesaj că oameni care și-ar fi dorit să voteze pentru PNL împotriva PSD au avut niște semne de întrebare, niște nemulțumiri și s-au îndepărtat de noi. Or, la aceste mesaje pe care le-a dat societatea noi trebuie să răspundem și trebuie să corectăm și cred că are capacitatea de a renaște, de a transmite oamenilor că poate să fie cel mai puternic partid de dreapta din România”, a adăugat Raluca Turcan.

Întrebată despre posibilitatea de a candida în viitor pentru șefia partidului, Turcan a răspuns că nu vizează funcții politice și a precizat că în această campanie electorală liberalii au preferat să se concentreze pe persoane în loc să scoată în evidență proiectele concrete despre care oamenii își doreau să le audă. 

„Vreau să sprijin ca PNL să devină acel partid pe care oamenii îl așteaptă ca reprezentant al dreptei românești. Nu am proiecte politice secrete, nu am încă planuri, nu vând blana ursului din pădure, niciodată nu am făcut lucrul acesta. Toată cariera mea m-am concentrat pe eficiență și obținerea de performanță. E nevoie de astfel de persoane la conducerea PNL. (…) Am preferat o bună perioadă să ne concentrăm pe persoane, pe lucruri mărunte și nu am vorbit despre proiecte mari pe care oamenii le-au așteptat de la PNL”, a adăugat Raluca Turcan.

Raluca Turcan a declarat, în ședința BPN, că vine pe un rezultat bun, un rezultat de echipă în Sibiu, „cu oameni noi și profesioniști, cu respectarea criteriilor de integritate”. 

Principala responsabilitate a președintelui interimar va fi organizarea congresului, la care va fi aleasă o conducere cu puteri depline, programat pentru începutul anului viitor.

Președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, ales secretar general interimar

Ședința BPN a fost marcată de tensiuni, mai mulți membri au fostului PDL părăsind sala nemulțumiți de propuneri care au fost făcute inițial pentru postul de secretar genaral interimar.
 
Teodor Atanasiu a fost contestat în BPN, invocându-se scorul mic pe care l-a obținut la Buzău, la alegerile din 11 decembrie, iar pe fondul tensiunilor aripa vechiului PDL a fost invitată să formuleze o propunere.
 
După ce mai mulți membri ai fostului PDL au părăsit sala neținând cont de îndemnul Ralucăi Turcan care le spunea: „Nu părăsiți sala”, s-a anunțat o pauză de cinci minute. După terminarea pauzei, președintele CJ Ilfov Marian Petrache a fost votat secretar general interimar.
 
Funcția de secretar general al PNL a fost deținut până de curând de către Ilie Bolojan.
 
Cătălin Predoiu vrea președinția PNL începând cu anul viitor
 
La rândul său, deputatul Cătălin Predoiu, a anunțat că va candida la președinția PNL la Convenția Națională de anul viitor, afirmând că partidul are nevoie de competiție reală, nu de „aranjamente de culise” pentru că altfel la final lucrurile nu ies bine.
 
„Într-adevăr, am luat decizia să candidez la președinția PNL la Convenția Națională care se va desfășura în anul 2017. Candidez pentru că partidul are nevoie de competiție. Din competiție reală și deschisă se nasc soluțiile bune și liderii buni. Dimpotrivă, dacă selectăm soluțiile pe bază de discuții închise și liderii pe bază de aranjamente de culise, în final nu iese bine. Deci, eu cred că gestul este în favoarea partidului pentru a oferi o dezbatere puternică alături de alți colegi care se vor înscrie în cursă și pentru a oferi cetățenilor încrederea că am înțeles din lecția alegerilor și vom lua lucrurile mai în serios”, a declarat Cătălin Predoiu.
 
El a afirmat că își dorește ca PNL să se întoarcă spre popor, să-și încurajeze cetățenii și să susțină creșterea nivelului de trai. 
 
„PNL să se întoarcă spre popor, către problemele reale ale cetățenilor (…) către politicile sale tradiționale, politici care vizează încurajarea capitalului autohton, a antreprenorilor, a competitivității economice, a ridicării nivelului de trai. Și doresc, de asemenea, să reușim în Parlament o opoziție unită și puternică”, a spus Predoiu.
 
Întrebat unde s-a greșit în PNL, Predoiu a explicat că multe lucruri nu au funcționat și că săptămâna viitoare vor fi făcute analize.
 
„Sunt foarte multe lucruri care nu au funcționat. După părerea mea, fundamental greșit a fost inconsistența noastră de politici, de doctrine, de balansare între soluții de dreapta și soluții de stânga fără să avem un mesaj clar către antreprenorii naționali, către capitalul național, către problemele economice, dar multe lucruri se vor discuta în partid”, a susținut Cătălin Predoiu.