Raluca Turcan, apel la PSD să se mai gândească înaintea votului de miercuri: Pensiile vor fi indexate cu cel puțin 6%, alocațiile vor fi mărite cu 20%
Ministrul demis al Muncii susține, într-un mesaj adresat colegilor din PSD, că Guvernul Cîțu a luat măsuri pentru creșterea veniturilor și sprijinirea celor care au nevoie de asistență socială, că anul viitor va crește salariul minim, pensiile vor fi indexate cu cel puțin 6%, iar alocațiile, cu 20%. Mesajul vine cu două zile înainte de votul programat în Parlament pentru Guvernul minoritar PNL – UDMR, cu susținerea minorităților naționale, propus de senatorul PNL Nicolae Ciucă, al doilea premier desemnat de Klaus Iohannis pentru formarea unui nou Executiv.
Raluca Turcan, ministul demis al Muncii, propus pentru un nou mandat de către premierul desemnat Nicolae Ciucă, explică, într-o lungă postare pe contul de Facebook, că măsurile de majorări ale veniturilor – din salarii, pensii, ajutoare sociale – pe care Partidul Social Democrat le-a propus pentru a fi incluse în programul de guvernare al Cabinetului care va fi votat miercuri în Parlament ar însemna încă 16 miliarde de lei în plus față de alocările de 133 de miliarde de acum.
„Avem nevoie de un pic de timp și, ideal, de stabilitate și responsabilitate politică”
În acest sens, Raluca Turcan face apel la responsabilitatea colegii din Parlament pentru a se mai gândi înainte de plenul reunit de miercuri, după ce conducerea PSD a decis că va vota împotriva Cabinetului Ciucă.
Ministrul demis al Muncii a detaliat deciziile luate de actualul Guvern pentru creșterea veniturilor mai multor categorii ale populației – copii, salariați, pensionari, care însumează 133 de miliarde de lei. Dacă s-ar aplica majorările propuse de PSD, costurile ar crește cu 16 miliarde de lei, spune Raluca Turcan, explicând că singura soluție pentru a acea această sumă este cheltuirea atentă a fiecărui leu public sau euro intrat în țară, respectiv reforma pensiilor, reforma salarizării, asistența socială țintită, atragerea banilor din PNRR și exercițiul financiar european viitor și din investiții publice consistente.
„Pentru asta, însă, avem nevoie de un pic de timp și, ideal, de stabilitate și responsabilitate politică. De aceea, poate nu ar strica să se mai gândească colegii din Parlament la votul de miercuri”, a scris Raluca Turcan. Ea va fi audiată, marți, alături de ceilalți 17 miniștri propuși de Nicolae Ciucă, în comisiile de specialitate reunite, care sunt chemate să dea un aviz – favorabil sau negativ, dar consultativ.
Conducerea Partidului Social Democrat, care deține cele mai multe mandate din cele două Camere ale Parlamentului, a decis că aleșii săi vor vota împotriva Guvernului Nicolae Ciucă, cu unanimitate de voturi, în ședința Consiliului Politic Național al PSD, de luni.
Conform calendarului agreat, iar miercuri, de la ora 10:00, este programată şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, unde aleșii urmează să își exprime opțiunile.
Guvernul Ciucă are nevoie de 234 de voturi pentru a trece la vot, număr care nu însumează mandatele PNL, UDMR și ale minorităților naționale din cele două Camere ale Legislativului. Dacă nu trece de vot, fiind a doua oară când se cere încuviințarea Parlamentului, șeful statului poate demara procedura constituțională de dizolvare a Legislativului și alegeri anticipate.
Postarea integrală a Ralucăi Turcan:
„Am văzut că PSD nu susține guvernul Ciucă pentru că, în programul de guvernare depus la Parlament, nu se regăsesc propunerile PSD în materie de creșteri de venituri.
Aș vrea să spun cât se poate de clar câteva lucruri, lăsând deoparte retorica și tensiunea politică mult prea crescută a momentului.
Guvernul a reușit în acest an să ia măsuri pentru creșterea veniturilor și sprijinirea celor care au nevoie de asistență socială de calitate, cât și pentru depășirea perioadei dificile generată de criza sanitară și criza internațională a prețurilor.
Concret:
- am pus în aplicare măsuri active, de sprijin, pentru angajați și angajatori, în valoare de 7,3 miliarde lei, cu care am protejat 1,4 milioane de locuri de muncă;
- am realizat majorarea alocațiilor copiilor cu 20% la începutul anului, care a însemnat un efort suplimentar de 350 milioane lei lunar;
- în sprijinul consumatorilor vulnerabili, la creșterea prețurilor la energie, am alocat 426 milioane lei acest an, iar pentru 2022 vom avea o alocare de 720 de milioane lei;
- am găsit deschidere la dialog din partea partenerilor sociali pentru creșterea salariului minim, la 2550 de lei, de la 1 ianuarie 2022, care înseamnă un impact pozitiv pe buget consolidat de 1,7 miliarde lei.
Toate aceste măsuri se vor resimți în buzunarele oamenilor și continuăm să creștem veniturile mici și să oferim suport celor vulnerabili.
Diferența între cei care livrează soluții pentru oameni și cei care doar îi amăgesc vine însă din cât de sustenabilă e fiecare promisiune.
Un efort realist și sustenabil bugetar pentru anul viitor înseamnă :
- creșterea alocațiilor cu 20% de la 1 ianuarie, deci un plus de aproximativ 350 de milioane lei lunar, suplimentar peste cheltuiala de anul acesta;
- de asemenea, pensiile vor fi indexate cu minimum 6%, intenția fiind ca această creștere să fie mai mare;
- vom menține direcția de creșterea a salariului minim prin dialog cu partenerii sociali.
Oamenii au nevoie de sprijin , iar presiunea creșterii prețurilor este majoră, dar trebuie să păstrăm echilibrul bugetar, investițiile și perspectiva de creștere economică , pentru că acestea reprezintă real baza creșterii veniturilor.
Acum alocăm în total DOAR pentru pensii, alocații, asistență socială și șomaj aproximativ 133 de miliarde de lei pe an. Costul cheltuielilor cu pensii, salarii și asistență socială este de peste 90% din total venituri fiscale ale statului.
Toate solicitările PSD de majorări ar presupune pentru anul 2022 încă 16 miliarde de lei în PLUS față de 133 de miliarde de acum.
De unde am putea aloca acești bani? Din investiții? Am arunca în aer singurul motor real de creștere economică! Singurul răspuns credibil este din cheltuirea atentă a fiecărui leu public sau euro intrat în țară. Asta presupune: reforma pensiilor, reforma salarizării, asistența socială țintită, atragerea banilor din PNRR și exercițiul financiar european viitor. Și din investiții publice consistente!!!
Pentru asta, însă, avem nevoie de un pic de timp și, ideal, de stabilitate și responsabilitate politică. De aceea, poate nu ar strica să se mai gândească colegii din Parlament la votul de miercuri.”