Ministrul Muncii, Raluca Turcan: O nouă creştere a alocaţiilor ar duce la ieşirea din deficitul bugetar asumat de Guvern

Publicat: 27 02. 2021, 16:16
Actualizat: 27 02. 2021, 16:46
Ministrul Muncii, Raluca Turcan / Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat, sâmbătă, în cadrul unei declarații de presă, că o nouă majorare a alocaţiilor pentru copii ar duce la ieşirea din deficitul bugetar asumat de Guvern. Ea a mai spus că efortul bugetar pentru mărirea alocaţiilor este de 9,8 miliarde lei, în total, ceea ce înseamnă aproximativ 1% din PIB.

Legea existentă în Parlament prevede două tranşe de majorare a alocaţiilor, una la 1 ianuarie şi una la mijlocul anului. În bugetul pe care noi îl avem pentru anul acesta în privinţa alocaţiilor, avem incluşi bani pentru majorarea de anul trecut, intrată în plată, şi de asemenea pentru majorarea de la 1 ianuarie”, le-a răspuns Raluca Turcan jurnaliștilor aflați la Parlament, fiind întrebată când ar putea să mai fie majorate alocaţiile pentru copii.

Totodată, la întrebarea dacă este posibil să facă o creştere a alocaţiilor la rectificarea bugetară, dacă acest lucru e votat în Parlament, Turcan a răspuns: „Depinde foarte mult de votul din Parlament. Dacă acesta va fi în sensul obligativităţii majorării alocaţiilor, legea trebuie respectată”.

Chestionată dacă ar exista bani pentru o altă majorare a alocaţiilor în acest an, ministrul Raluca Turcan a replicat: „Bugetul a fost construit cu maximum de atenţie şi practic am drămuit fiecare leu în bugetul de stat”.

„De aceea şi sumele şi în bugetul de stat şi în bugetul de asigurări sociale sunt mai mari şi decât în anul 2020 şi decât în anul 2019. În plus, efortul bugetar pentru majorarea alocaţiilor este în total de 9,8 miliarde lei, ceea ce înseamnă aproximativ 1% din PIB. Ceea ce înseamnă că o altă majorare practic ar duce la ieşirea din deficitul bugetar asumat de Guvern şi susţinut de noi toţi, astfel încât orice majorare de venit să nu fie însoţită de scăderea puterii de cumpărare, de inflaţie şi de scăderea calităţii vieţii. Până la urmă asta e cea mai mare provocare – atunci când dai nişte bani în plus la venituri, să nu iei cu altă mână şi să generezi creşteri de preţuri în lanţ şi pe fond sărăcire”, a mai spus ministrul Muncii.

Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au adoptat, sâmbătă, bugetul pentru Ministerul Muncii în forma iniţiatorului, informează Adevărul.

Raluca Turcan a afirmat, la dezbaterile în comisii, că bugetul asigurărilor sociale de stat este cu 10% mai mare decât anul 2020 şi cu 20% mai mare decât în 2019, iar peste 4 miliarde lei au fost acordate pentru bugetul de şomaj.

Un raport al Curții de Conturi confirmă dezvăluirile GÂNDUL.RO: Ministerul Economiei a folosit INEFICIENT fondurile alocate participării la târgurile internaționale (EXCLUSIV)

Un raport al Curții de Conturi din anul 2018 scoate la iveală mai multe nereguli în utilizarea fondurilor publice în cadrul Ministerului Economiei, așa cum a dezvăluit și GÂNDUL.RO.

Actualul ministru a ”desecretizat” toate contractele mai mari de 5.000 de euro pe care instituția le-a atribuit unor entități private.

GÂNDUL.RO a scris zilele trecute că Ministerul Economiei a plătit în anul 2020 nu mai puțin 18 milioane de lei pentru participarea României la 14 târguri internaționale: printre care târguri de modă, târguri de turism, tehnologice, în marile orașe ale lumii precum Köln, Paris, Dubai, inclusiv târguri tehnologice în… India!O bună parte dintre contracte au fost încheiate cu aceeași firmă, Xtra Expo SRL, încă din 2017. (DETALII EXCLUSIVE AICI).

Anunț oficial! Mai puțini bani pentru Programul „Noua Casă” în acest an!

Programul „Noua Casă” va avea în acest an un plafon de 1,5 miliarde de lei, în scădere faţă de 2 miliarde de lei cât a fost în 2020, a anunţat vineri Cristian Păun, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), care estimează în jur de 6.000 de beneficiari.

Plafonul din 2020 a fost 2 miliarde de lei, a fost aproape în totalitate subscris. Aproximativ 8.000 de garanţii pentru Prima Casă/Noua Casă au fost date în 2020. Pentru 2021, plafonul este în scădere, la 1,5 miliarde lei. Estimăm în jur de 6.000 de beneficiari ai programului ‘Noua Casă’, acest tip de garanţie fiind dat tot prin Fondul Naţional de Garantare”, a menţionat Cristian Păun, la videoconferinţa „IMM-urile, oxigen pentru România”, organizată de news.ro.