Prima pagină » Știri politice » Raluca Turcan: Organizarea anticipatelor ar dura prea mult. Trebuie să învestim un Cabinet cât mai repede

Raluca Turcan: Organizarea anticipatelor ar dura prea mult. Trebuie să învestim un Cabinet cât mai repede

Raluca Turcan: Organizarea anticipatelor ar dura prea mult. Trebuie să învestim un Cabinet cât mai repede
Raluca Turcan, prim-vicepreședintele PNL, a declarat, miercuri, că prioritar, în momentul de față, este învestirea unui nou Cabinet, nu alegerile anticipate, deoarece procedurile pentru crearea unui cadru legal de organizăre a anticipatelor, durează prea mult.

„Întâlnirile cu USR urmează să le avem, deci nu mă pot pronunța ce va face USR la votul pentru învestirea Guvernului. Cert este că poziția noastră ca partid care urmărește învestirea unui nou Cabinet cu un premier desemnat, este aceea: să oprim starea de instabilitate și toate propunerile politice să fie explicate cu transparență și cu onestitate. Unii spun că vor alegeri anticipate acum. Ca să faci alegeri anticipate acum, unu: trebuie să ai cadru legal, și doi, orice procedură extreme de lungă pentru alegeri anticipate presupune rămânerea doamnei Dăncilă ca prim-ministru. Deci, din perspectiva noastră, este mult mai efficient politic și responsabil față de oameni, să învestim un nou Cabinet.”, a afirmat Raluca Turcan.

Întrebată dacă poate obține PNL o majoritate, fără Pro România, pentru a intra la Guvernare, prim-vicepreședintele a răspuns: „Vreau să vă spun un lucru. Îmi amintesc că înaintea moțiunii de cenzură, toată lumea spunea că este imposibil să treacă moțiunea. Am ajuns în acest moment pentru că am avut enorm de multă determinare, încredere și o responsabilitate de a opri instabilitatea politică, de a îndepărta de la puterea efectivă Guvernul Dăncilă. Deci, din acest punct de vedere, mesajul nostru este foarte clar. Cu cât întârzie învestirea noului Guvern, cu atât doamna Dăncilă rămâne la Guvern, rămâne la Palatul Victoria, folosește bani publici, cu toate că nu mai are niciun fel de legitimitate, nici electorală, nici parlamentară.”, a subliniat Turcan.

Sunt necesare minim 233 de voturi în Parlament pentru ca noul Guvern să poată fi învestit. Potrivit matematicii parlamentare, Ludovic Orban se poate baza pe susținerea a 216 aleși de la PNL, USR, UDMR, PMP, ALDE și minorități, astfel lipsindu-i 17 voturi, fără sprijinul Pro România.

PNL are în total 95 de parlamentari care să voteze învestirea Executivului. La aceștia se adaugă 40 de la USR, 30 de la UDMR, 18 de la PMP, 23 de la ALDE și 10 de la minorități, despre care Orban a spus că ar vota pentru Guvern. În total grupul minorităților, altele decât UDMR, are 17 deputați.

Aceste formațiuni politice au semnat pentru demiterea Guvernului prin moțiune de cenzură și de asemenea au anunțat că sunt dispuse să susțină un Guvern PNL.

Însă negocierile pentru a asigura aceste voturi, pe lângă cele 17 care lipsesc pentru a trece noul Cabinet, sunt în desfășurare.

 

Citește și