VIDEO | Raluca Turcan: ”Stagiul minim de cotizare rămâne la 15 ani, se poate cumpăra vechime”. Ce spune despre pensia specială, chiar și de 100 de ori mai mare decât pensia minimă

VIDEO | Raluca Turcan: ”Stagiul minim de cotizare rămâne la 15 ani, se poate cumpăra vechime”. Ce spune despre pensia specială, chiar și de 100 de ori mai mare decât pensia minimă
Raluca Turcan: „Stagiul minim de cotizare este important să rămână minim 15 ani,de asemenea pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă care va include și indicele de corecție”
Publicat: 02/06/2021, 23:08
Actualizat: 03/06/2021, 12:45

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus, la Digi 24, că pensiile vor fi recalculate ținându-se seama și de indicele de corecție, dar stagiul minim de cotizare va rămâne la 15 ani. De asemenea, se vor putea cumpăra maximum 6 ani vechime, pentru a accesa pensia minimă socială.

„În România, avem  930.000 de beneficiari de pensie minimă socială de 800 de lei, care pentru a o accesa au nevoie de un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Așadar, rămâne stagiul minim de cotizare. De asemenea pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă, care va include și indicele de corecție”, a explicat Turcan.

Legat de afirmațiile că în noua lege va fi eliminat indicele de corecție, ceea ce ar putea conduce la scăderi de pensii, Raluca Turcan a spus că acesta se va regăși într-o noua formulă de calculare a pensiilor.

Întrebată ce face acel indice, ministrul a răspuns: „ Indicele de corecție este un indicator scos din burtă de către PSD pentru a echilibra sistemul de pensii. Când au trecut contribuțiile de la angajator la angajat, acest indice de corecție a explodat și am ajuns la o inechitate nejustificată în sistemul de pensii, în care oamenii pensionați în zile diferite, doar pentru că au avut un indice de corecție diferit, au beneficiat de pensii și cu 40% mai mari unii față de alții, în condiții egale de muncă”.

Noua formulă de calcul va aduce o predictibilitate în privința calculării pensiilor pe termen lung și orice majorare de pensie va fi ”scoasă din pixul politicienilor”.

”Știm foarte bine că, ani la rând, milioane de pensionari au fost amăgiți cu creșteri spectaculoase de pensii, cele mai multe nesustenabile. Vă dau exemplul anului 2019, când pensionarii erau amăgiți că pensiile vor crește cu 40%, însă în 2019 deja deficitul la bugetul de pensii era de 3.2 miliarde, cheltuielile erau de aproximativ 69 de miliarde și lor li se promiteau pensii cu 40% mai mari, care ar fi condus în anul 2021 la un buget de aproximativ cu 58 de miliarde mai mult, iar în anul 2022, la 152 de miliarde, asta înseamnă minciună crasă în privită sistemului de pensii”, a adăugat Raluca Turcan.

Legat de afirmația premierului Florin Cîțu că dacă în următorii 15 ani nu se schimbă nimic, sistemul de pensii va fi în colaps, Turcan spune că „deja sistemul de pensii dă dovadă de slăbiciune cruntă, întrucât deficitul la bugetul de asigurări sociale este de 16,7 miliarde de lei, adică din bugetul de stat, din taxe colectate de la toți românii, se transferă la bugetul de asigurări sociale 17 miliarde. Acest deficit ar crește dacă noi nu am face absolut nimic”.

La ”povara” sistemul de pensii se adaugă și sumele foarte mari de la pensiile speciale. Dacă aceste pensii speciale vor fi eliminate, deficitul sistemului național de pensii s-ar reduce cu până la 5 miliarde de lei, a precizat ministrul Muncii.

„Povara financiară a pensiilor speciale nu este uriașă, ea se rezumă la câteva miliarde, până în 5 miliarde, însă acolo este o chestiune de inechitate crasă, întrucât un beneficiar de pensie specială poate să aibă și o pensie maximă de 79.000 de lei, în timp ce un benefiar de pensie în sistemul public poate să aibă o pensie minimă de 800 de lei. Media între cele două sisteme – în sistemul pubic, pensia medie este de aproximativ 1.500 de lei, iar în sistemul de pensii speciale este de aproximativ 9.500 de lei”, a declarat ministrul Muncii.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Decizie pentru toți angajații din România. Guvernul a publicat deja procedura
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar