Prima pagină » Știri politice » Raport Senat: Agresarea personalului medical sau didactic, infracțiune asupra funcționarilor publici

Raport Senat: Agresarea personalului medical sau didactic, infracțiune asupra funcționarilor publici

Raport Senat: Agresarea personalului medical sau didactic, infracțiune asupra funcționarilor publici
Comisia juridică a Senatului a dat un raport favorabil, marți, proiectului legislativ inițiat de PSD, ce modifică un articol al Codului Penal și care prevede introducerea pedepselor pentru infracțiune și în cazul agresării personalului medical sau didactic.

Mai mulți deputați PSD au inițiat o propunere legislativă pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, ce introduce pe lista infracțiunilor asupra funcționarilor publici și „personalul medical sau personalul medical auxiliar și personalul didactic”.

Legea se modifică astfel:

„Faptele prevăzute în alin. (1)-(3), comise asupra unui polițist sau jandarm, personal medical sau didactic, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate.”

Amendamentul se referă la o formă suplimentară de protecție.

„Proiectul de lege prevede o nouă încadrare juridică-cea de ultraj-precum și înăsprirea pedepselor pentru cei care agresează personalul medical sau didactic aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Apreciem că acest lucru va duce la descurajarea unor astfel de situații și va permite cadrelor medicale și didactice să poată acționa eficient în interesul pacienților și al elevilor.

Concret, proiectul prevede ca agresarea personalului medical și didactic (aflat în timpul și în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serfviciu) să fie încadrată la ultraj, similar cu cera a polițiștilor și jandarmilor, iar astfel pedepsele să fie majorate cu 50%.”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Inițiatorii precizează că aceleași forme de agresiune efectuate asupra polițiștilor sau jandarmilor, se regăsesc și în cazul personalului medical.

„Pe de o parte, din ce în ce mai mulți dintre cei care încearcă să salveze vieți sunt agresați, umiliți, înjunghiați, bătuți, de multe ori chair de către cei cărora le salvează viața, pe de altă parte, așa zisele sisteme în care s-au investit sute de mii de euro au dovedit doar că nu există mijloace eficiente de protecție sau că acestea sunt iluzorii. Același lucru se constată și în cazul personalului didactic.”, se mai arată în documentul citat.

În prezentul Cod Penal, art. 257, „Infracțiuni contra autorității”, este prevăzut:

„Ultrajul

(1) Amenințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârșite împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

(2) Săvârșirea unei infracțiuni împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

(3) Cu aceeași pedeapsă se sancționează faptele comise în condițiile alin. (2), dacă privesc un membru de familie al funcționarului public.”

Proiectul va fi dezbătut în plenul Senatului, primă cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaților.

Citește și