Prima pagină » Știri politice » Raportul lui Băsescu: „Nava este la cheu. Mulțumesc Guvernului Boc, mulțumesc Guvernului Ungureanu, mulțumesc Guvernului Ponta”

Raportul lui Băsescu: „Nava este la cheu. Mulțumesc Guvernului Boc, mulțumesc Guvernului Ungureanu, mulțumesc Guvernului Ponta”

Raportul lui Băsescu:

La o zi după anunțul de la întâlnirea cu președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, că România a ieșit din deficitul excesiv și nu mai are nevoie de împrumuturi pentru a plăti pensii și salarii, președintele Traian Băsescu a dat, de la Palatul Cotroceni, explicații legate de situația economică.

„Ca să fie mai convingător” în rememberul crizei economice și al măsurilor de austeritate luate pentru a o depăși, președintele a ieșit din nou cu un arătător și o prezentare Power Point în locul hărții cu care a venit recent pentru a explica poziția sa legată de regionalizare. „Scuzați-mă, nu sunt de la meteo, dar poate mă ajutați să explic mai bine”, și-a explicat el demersul.

„M-au durut înjurăturile și fluerăturile, dar sunt liniștit”

Prin raportul asupra economiei, Băsescu a încercat o justificare a „inevitabilei” tăieri a salariilor bugetarilor din 2010. „Am sentimentul, ca președinte, că mi-am făcut datoria pe 6 mai 2010. Fără aceste măsuri românii ar fi trăit mult mai rău. Astăzi probabil România ar fi fost în stradă cum sunt cetățenii din Grecia, din Spania. Am tot respectul față de efortul pe care l-au făcut românii. Pot fi mândri. M-au durut înjurăturile și fluierăturile, dar sunt liniștit. Nava e pusă la cheu”, a spus Băsescu, mulțumind guvernelor Boc, Ungureanu, Ponta.

În privința gratulărilor, președintele a nuanțat însă. „Cel mai consistent am mulțumit Guvernului Boc. Guvernului Ponta i-am mulțumit că n-a stricat. În România suntem în situația ca atunci când unul nu strică ceva să îi mulțumești, că poate îl stimulezi”, a explicat șeful statului.

Cum arată economia în cifre

Concret, Băsescu s-a referit la scăderea deficitului bugetar dde la 9%, în 2009, la 2,9% la sfârșitul lui 2012, ceea ce situează România sub ținta de 3% cerută de UE. „Am ajuns la stadiul în care nu ne mai batem pentru supraviețuire și trebuie să reluăm creșterea economică”, a adăugat președintele.

În acest moment, numărul angajaților din sectorul bugetar este redus la 1,2 milioane, de la 1,4 cât era în 2009.

În această privință, Băsescu a să treacă la „acordul fin” în sistemul bugetar prin angajări în sistemul sanitar unde există deficit și tăieri în continuare în administrație. „În următorii doi ani trebuie să continue procesul de slăbire a omului gras pus în spatele plătitorului de taxe. Dacă vom trece la a deveni subordonați baronilor locali și orice mică încasare suplimentară o vom dedica lucrările pentru clientela din teritoriu cu siguranță nu vom reuși. Sper că Guvernul va rămâne pe linia din 2012 de guvernare responsabilă și nu va face risipă”, a mai spus președintele, lansându-se într-o predicție optimistă:  „peste 2% creștere economică anul acesta”.

Totodată, șeful statului a propus, de la Cotroceni, încheierea unui nou acord cu FMI și Comisia Europeană, de data aceasta „nu pentru bani, ci pentru accelerarea procesului de convergență”.

Traian Băsescu s-a ferit însă să dea direcții foarte concrete Guvernului Ponta. „Nu am prin acordul de coabitare cu primul-ministru nicio abordare prin care să dau lecții Guvernului. Guvernul va face ce va crede, dar consider că am dreptul să mă exprim fără a da Guvernului direcții neapărat”, s-a arătat el rezervat.

Gândul a transmis LIVE VIDEO cele mai importante declarații ale președintelui Traian Băsescu:

„Vă aduceți probabil aminte de expresia România nava în furtună pe care o să o pun la cheu liniștit, vă aduceți aminte de omul gras care era statul și sunt convins că vă aduceți aminte data de 5 mai 2010 cea mai grea zi din viața mea de șef al statului, în care am anunțat măsurile de austeritate în vederea dobândirii echilibrelor macroeconomice. Aveam probleme uriașe de cost și de credibilitate”

„În 2008 a fost dispreț pentru țară, dispreț transferat în slujba alegerilor din 2008, în care banii s-au utilizat discreționar pentru câștigarea alegerilor. Prăbușirea economică ce se înregistra încă din luna noiembrie s-a manifestat virulent în 2009 ducându-ne la minus 6,6creștere economică și la deficit al bugetului de stat de 9%. Măsurile din 2010 deveniseră inevitabile. Mulțumesc acelei majorități fragile că a acceptat măsurile„.

A fost o perioadă extrem de grea din acel 5 mai și până de curând. Odată cu măsurile de austeritate severe am convenit cu Guvernul Boc câteva măsuri esențiale: creșterea sumelor alocate pentru investiții din bugetul de stat. România a alocat în 2011 5,8% din PIB pentru investiții. O altă măsură a fost reducerea personalului bugetar”

„Acum, pe cifrele EUROSTAT, România este înregistrată cu o datorie publică de 37,8% din PIB și cu un deficit al bugetului de stat de 2,9%. Saltul este enorm și nu există niciun stat din UE care să fi avut deficit de 9% și pe care să îl reducă în doi ani și jumătate. Sacrificiul pe care l-au făcut românii este un sacrificiu pe care puține națiuni din Europa l-au făcut. România redevine o țară credibilă pe piața de capital. Acest lucru se datorează în primul rând sacrificiului pe care românii l-au făcut. Eu le mulțumesc”

„Probabil în primele zile ale lunii mai vom avea decizia CE. Speranța mea este că va confirma deficitul mai mic de 3%. Eu am vrut să justific acțiunea politică și cea economică declanșată pe 5 mai – pardon, 6 mai 2010 – și să reconfirm faptul că sunt convins că România a adoptat cea mai bună soluție de revenire în parametrii macroeconomici ai unui stat care este liber și nu-i dependent de Fond”

„Ce s-a întâmplat cu omul gras? Ia uitați-l cât a slăbit!. A slăbit și statul nu s-a prăbușit. Acest proces trebuie să continue. Personalul bugetar s-a redus de la 1,4 milioane la 1,2 milioane. Trebuie treecut la o ajustare a locurilor de muncă”

„A venit momentul unei ajustări fine. În spitale trebuie făcute angajări. Dar în sectorul administrației publice centrale și locale avem excedent. În următorii doi ani trebuie să continue procesul de slăbire a omului gras pus în spatele plătitorului de taxe”

Mulțumesc public Guvernului Ungureanu, Guvernului Boc, Guvernului Ponta pentru că astăzi am ajuns aici. Nu eu împart dreptatea. Guvernul Boc are marele merit că a pus interesului național. Mi-a fost teamă că din mai de când a preluat guvernarea, Guvernul Ponta ar fi putut lua măsuri populiste care să strice echilibrele. N-a făcut-o și de aceea consider că și-a adus o contribuție la atingerea rezultatelor de astăzi

„Am ajuns la stadiul în care nu ne mai batem pentru supraviețuire și trebuie să reluăm creșterea economică”

„Dacă vom trece la a deveni subordonați baronilor locali și orice mică încasare suplimentară o vom dedica lucrările pentru clientela din teritoriu cu siguranță nu vom reuși. Sper că Guvernul va rămâne pe linia din 2012 de guvernare responsabilă și nu va face risipă”

„De regulă trăsnăile le fac oamenii politici, dar le plătește populația. Lecția veseliei din 2007-2008 trebuie să fie valabilă și pentru populație. Că atunci când pică bani din cer și vezi un guvern darnic trebuie să te gândești că în curând va veni nota de plată a dărniciei.”

„Finalitarea acordului cu FMI și Banca Mondială mi se pare importantă. O politică de utilizare a cheltuielilor bugetare în scopul dezvoltării țării este soluția corectă”

România are toate condițiile să aibă o creștere economică de peste 2% anul acesta. Avem foarte mulți bani la dispoziție de la UE”

Nu am prin acordul de coabitare cu primul-ministru nicio abordare prin care să dau lecții Guvernului. Guvernul va face ce va crede, dar consider că am dreptul să mă exprim fără a da Guvernului direcții neapărat

„Am sentimentul, ca președinte, că mi-am făcut datoria pe 6 mai 2010. Fără aceste măsuri românii ar fi trăit mult mai rău. Astăzi probabil România ar fi fost în stradă cum sunt cetățenii din Grecia, din Spania. Am tot respectul față de efortul pe care l-au făcut românii. Pot fi mândri”

M-au durut înjurăturile și fluierăturile, dar sunt liniștit. Sunt foarte multe zone în care suntem departe de a fi ultimii. Serios vă spun, puteți fi mândri de România”.

„Știu eu spitale care au sute de medici care au sute de medici în plus, iar la Spitalul de la Vulcan, dau un exemplu, poate nu-i, nu sunt medici. Trebuie reașezat personalul”

„Colaborez foarte bine cu Guverul Ponta, în limita acordului”

ROMÂNII AU TALENT LIVE sezonul 3 semifinala 4. Cine sunt cei 12 concurenți din această seară de la ROMÂNII AU TALENT

Autor

Citește și