Partidele PNL, USR-PLUS și UDMR au purtat negocieri în acest weekend pentru a-și împărți funcțiile de la conducerea statului, respectiv prim-ministru, președinte al Camerei Deputaților și președinte al Senatului. Însă după două zile de „oferte” reciproce, partidele care ar urma să formeze coaliția de guvernare n-au găsit un numitor comun și urmează să-și prezinte propriile variante de premieri la consultările de luni, de la Cotroceni.
Sursele citate de ziardecluj.ro susțin faptul că negocierile n-au dus la un consens din cauza faptului că Ludovic Orban „ține cu dinții” de funcția de președinte al Camerei Deputaților, singura care i-ar mai putea salva cariera politică după eșecul de la parlamentare al partidului PNL, de care este găsit vinovat întrucât este președintele partidului.
De cealaltă parte, și USR(-PLUS) vrea șefia Camerei Deptuaților, respectiv Dan Barna, care este deputat și nu poate deține șefia Senatului. Și pentru Barna funcția este vitală pentru cariera politică, mai ales că, asemenea lui Orban, este considerat vinovat pentru elecul alianței de la alegerile parlamentare, respectiv procentul scăzut pe care l-a obținut. Totodată, șefia Camerei Deputaților este importantă pentru Barna și din cauza faptului că în următorul an va avea loc Congresul USR-PLUS în urma căruia cele două formațiuni politice vor fuziona, formând un sigur partid, deci va trebui ales un președinte al partidului. Prin urmare, dacă Barna obține funcția dorită, are „greutate” și în interiorul alianței și ar avea șanse să fie ales președinte al acesteia.
Pe scurt, PNL vrea și funcția de premier și pe cea de președinte al Camerei Deputaților, în timp ce liderilor USR-PLUS nu li se pare corect ca PNL să dețină „monopolul” și cer una dintre funcții.
Putem observa astfel cum interesele proprii au dus la un eșec al negocierilor (de altfel, prevăzut de unii). Cele două partide vor merge la consultările de luni, de la Cotroceni, cu propriile propuneri de premier: PNL – Florin Cîțu, USR-PLUS – Dacian Cioloș.
Una dintre variantele de premier care ar putea ajunge pe masa lui Iohannis este Rareș Bogdan, care, însă, nu este vehiculată pe scena politică.
Rareș Bogdan a jucat un rol esențial în numirea lui Orban în funcția de premier și în câștigarea de către Iohannis al celui de-al doilea mandat de președinte al României. Europarlamentarul a fost o apariție constantă pe micile ecrane, cu precădere la Realitatea, dar și în mijlocul oamenilor, respectiv în campania electorală când „a luat țara la pas”, mergând în orașele importante ale României.
De-a lungul timpului, Rareș Bogdan, asemenea lui Eduard Hellvig, șeful SRI, și-a păstrat și demonstrat loialitatea față de Klaus Iohannis.
Prin urmare, apar semne de întrebare: De ce europarlamentarul nu apare pe listele partidului pentru funcții „de vârf”? Numele lui a fost vehiculat cel mult pentru funcția de ministru al Internelor, pe care, de fapt, nu prea ar dori-o.
Potrivit sursei citate, se pare, că de fapt, nu Klaus Iohannis ar fi cel care nu l-ar vrea pe Rareș Bogdan la conducerea Guvernului, ci Ludovic Orban, care vrea să dețină în continuare monopolul puterii în interiorul partidului, dar nu numai. Dacă se merge pe „drumul” dorit de Orban s-ar putea ajunge la sfârșitul PNL, mai ales într-o alianță în care USR-PLUS se menține tare pe poziții.