Prima pagină » Știri politice » Răspunsul ministrului Justiției, întrebat dacă o va demite pe Kovesi

Răspunsul ministrului Justiției, întrebat dacă o va demite pe Kovesi

Răspunsul ministrului Justiției, întrebat dacă o va demite pe Kovesi
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, vineri la Craiova, întrebat fiind dacă ia în calcul demiterea Laurei Codruța Kovesi, că orice funcționar sau demnitar este controlat de către autoritățile abilitate, iar dacă regulile sunt unele corecte, atunci și măsurile sunt corecte.

„Puneți întrebarea concretă: dacă iau în calcul și să nu o revoc. O să spuneți că se subînțelege. Orice funcționar, orice demnitar, este controlat de către autoritățile abilitate. Fiecare, indiferent că sunt eu ministru sau dumneavoastră jurnalist, trebuie să ne respectăm normele care dirijează activitățile pe care le desfășurăm. Prin urmare, și asupra mea poate veni oricând revocarea, avem procurori care sunt sancționați pentru anumite abateri și, ulterior, eliminați din corpul magistraților, avem (procurori – n.red.) care sunt suspendați până la soluționarea procedurilor disciplinare. Vă răspund la nivel de principiu (…) Vă asigur că, dacă principul este sănătos, regulile sunt corecte și măsurile sunt, la rândul lor, corecte”, a afirmat Tudorel Toader.

Raportul întocmit de Inspecția Judiciară (IJ) arată mai multe nereguli depistate în activitatea DNA, inspectorii propunând cercetarea disciplinară dar menținerea în funcție a Laurei Codruța Kovesi, potrivit documentrului prezentat de Antena 3.

Printre neregulile depistate de inspectori se numără tergiversarea anchetelor, dosare în care nu s-au făcut acte procedurale pentru o perioadă îndelungată sau redistribuirea/ repartizarea haotică a dosarelor, potrivit raportului Inspecției Judiciare.

Potrivit sursei citate, Inspecția Judiciară a depistat o cauză mai veche de 11 ani, una de 7 ani, două dosare mai vechi de șase ani, trei mai vechi de cinci ani și opt mai vechi de patru ani.

În ceea ce o privește pe șefa DNA, inspectorii susțin că, printre altele, evită recunoașterea propriei responsabilități în situații de eșec

„În ceea ce privește comunicarea cu procurorul-șef direcție, Laura Codruța Kovesi, care nu a fost analizată prin prisma atribuțiilor în cadrul echipei de control, ci doar prin prisma constatărilor directe ale echipei de inspectori, s-a constatat o comunicare defectuoasă a acesteia, comunicare caracterizată prin tendința de a-și menține propria părere și a se impune în adoptarea deciziilor, precum și prin aceea că se caută explicații exterioare persoanei sale, în cazul în care nu obține rezultatele urmărite. În acest mod se evită recunoașterea propriei responsabilități în situații de eșec și se reduc șansele conducătorului de a-și forma o imagine realistă despre evenimente și de a identifica măsurile de corecție reclamate de situațiile anterioare”, se arată în document.

Raportul a fost trimis Secției pentru procurori a CSM, joi, urmand să fie discutat într-o ședință a procurorilor.

Autor

Citește și