Război pe viață și pe moaște între Dan Diaconescu și Victor Ponta. Patriarhia: „Biserica nu este sub autoritatea lui Diaconescu, ci a lui Hristos și a Patriarhului”
Faultat – conform propriilor declarații – pe întreaga suprafață de joc de Victor Ponta, contracandidatul său din Colegiu 6 deputați Tg Jiu, liderul PP-DD, Dan Diaconescu, anunță că va ieși la contraatac, luptându-se până la Dumnezeu și înapoi, cu toate armele din dotare. Între altele, el a adus în discuție și încercarea de a se prezenta în colegiu alături de moaștele Sf. Andrei, aflate pe teritoriul României. „Am vrut să aduc racla la Tg. Jiu, iar pe 1 Decembrie să o duc la Alba Iulia, însă n-am fost lăsat”, s-a plâns Diaconescu la televiziunea sa. După ce a fost refuzat de Biserică, Dan Diaconescu a explicat, joi, pentru Știrile PROTV ce s-a întâmplat: „Generalul Mircea Chelaru cred că a facut acest demers în numele asociației sale, știu că mi-a povestit despre asta și l-am rugat. Voiau să facă acest demers pentru Alba Iulia pe 30 noiembrie și l-am rugat să facă evident o oprire și la Tg. Jiu”.
„Teroarea” de la Tg. Jiu
Fondatorul PP-DD susține că, pentru el, partidul său și campania electorală, Tg. Jiu este un oraș închis, sub teroare, în beznă. „Ni se refuză cazarea la hotel, suntem dați afară din restaurante, nu ne putem instala sediul de campanie în nicio clădire din oraș. Nici măcar stâlpi sau colțuri de afișaj publicitar nu putem obține”, se plânge Diaconescu. El denunță că a încercat să închirieze Hotelul Ana, că bătuse palma cu managerul, dar că, ulterior, înțelegerea a căzut. „Abia pe urmă am aflat că hotelul este al primarului, iar acesta are o combinație cu Victor Ponta. Acolo sunt numai proprietățile primarului și ale lui Victor Ponta. Este o adevărată teroare în oraș”, a mai spus Diaconescu.
Și dincolo de toate, i s-ar fi pus bețe în roate și în privința moaștelor.
O primărie cu ușile deschise
Oamenii primăriei spun că nici vorbă de așa ceva. „Așa ne vedeți dumneavoastră pe noi, ca pe niște oameni din aceștia?! La noi, tot timpul ușile sunt deschise, suntem oameni primitori, ospitalieri prin nativul nostru. Orașul e liniștit, iar la noi nu a venit nimeni să ceară ceva și noi să nu-i dăm. Dacă domnu’ Dan ar fi avut probleme, venea la noi și noi le rezolvam, dar eu cred că el nici nu știe unde e primăria. Când o să veniți pe la noi o să vă convingeți că nu suntem niște introvertiți”, spune interlocutoarea mea care, despre moaște, nu a auzit nimic, însă, și nici nu știe ce să spună. Întreb cu cine vorbesc și răspunsul vine sigur: „Eu sunt o simplă centralistă”.
„Eu nu sunt un primar ca Pinalti„
Luat cam de dimineață, primarul din Tg. Jiu – totodată și șeful filialei PSD Gorj -, Florin Cârciumaru, se revoltă un pic până deslușește confuzia. „A, am crezut că sunteți de aici de la noi, că e unul, la radio, care mă termină cu știrile lui”, spune omul, după care se liniștește. „Sunt supărat și cred că mă înțelegeți. Eu nu sunt un primar ca Pinalti sau ca mai știu eu care. Eu mi-am lăsat o parte din viață în munca asta, sunt un om liniștit, orașul e liniștit și, așa deodată, începe balamucul: sunt acuzat de toate relele de pe pământ, că sunt acționar pe la hoteluri, că-l dau afară pe Diaconescu din restaurante, că mai știu eu ce. Păi, tot atâtea câte spune că am eu să-i dea Dumnezeu și lui, și pe urmă mai vorbim”, își descarcă oful Florin Cârciumaru. Cât despre moaște, „asta nu mai e treaba mea, să vorbească el cu Biserica, cu episcopul; e problema lor, nu e treaba mea!”
„S-a mutat circu’„
În ceea ce privește filiala PP-DD din Gorj, aici s-au făcut câteva schimbări la pauză. Primul dintre cei schimbați, liderul filialei, Mihai Prunariu, e necăjit. „Am fost a doua filială pe țară la locale, cu 13,21 procente. Am scos 5 consilieri județeni; eu am obținut 14,50 la sută, cu 3.300 voturi peste scorul partidului. Pe urmă au venit ăștia și m-au dat jos de la conducere – „că se putea mai bine, că nu comunic cu partidul”, mă rog, motive. În locul meu l-au pus pe unul de la București, Cătălin Zamfira, care a obținut 5 procente la alegeri. Și atunci ne-am dat și noi demisia – și eu și domnul Pecingine – și am trecut la PSD”.
Fostul lider local spune că toate declarațiile cu „teroarea”, cu „alungarea”, cu „datul afară” la care este supus Diaconescu și partidul său în Tg.Jiu sunt doar o poveste de adormit copiii. „Orașul e liniștit. Asta ne e soarta de-acum. Când s-a hotărât să candideze la noi, Diaconescu a mutat și circu’ la Tg Jiu”, spune Prunariu, amuzându-se. Îl întreb și pe el de moaște, iar omul îmi răspunde după un moment de pauză: „Păi, eu știu?! În cazul lui Diaconescu e posibil orice!”
„Ce să vă mai zic, e o luptă pe viață și pe moarte”
Înlocuitoarea lui Prunariu, Nicoleta Mocioi, sprintenă la glas, dar emoționată vizibil, vorbește și respiră cu mare viteză, întrucât trăiește la cote maxime. „Vin cu toții azi, sunt pe drum, și vreau să fiu gata. Oamenii ăștia, din oraș, ne fac un milion de probleme. N-am găsit o locație pentru sediu de campanie, pentru ședințe. Sediul nostru de partid e prea mic, ca să-l folosim la asta. Iar dacă nu ajungem la o concluzie, ne mutăm la cort, ce să facem?”, se întreabă femeia. Aflu că în județ, până mai ieri, erau 11.000 de membri de partid cu acte în regulă, dar că numărul lor crește de la zi la zi. „De când a anunțat domnu’ Dan că vine la noi să candideze, vin și ei mereu cu adeziuni”, spune șefa de la județ.
Trei locații pentru sediul de campanie aveau azi în vedere cei de la PP-DD Gorj. „Dar nu vă spun niciuna, ca să nu se-ntoarcă proprietarii”, mă anunță Nicoleta Mocioi, precaută. „Ce să vă mai zic, e o luptă pe viață și pe moarte. Abia ieri am reușit să înscriu la primărie cererea pentru locurile de afișaj. Azi trebuia să-mi dea un răspuns, dar n-am primit nimic. Mâine mă duc peste ei”.
Despre moaște?! „Asta numai domnu’ Dan știe. Noi aici avem multă treabă de făcut”.
„Aicea nu face lumea ce vrea cu moaștele„
Singurii care ne dau, în sfârșit, un răspuns coerent în problema moaștelor sunt reprezentanții Patriarhiei.
„Domnule, aicea nu face toată lumea ce vrea cu moaștele!”, îmi spune consilierul patriarhal, George Grigoriță, de la Cancelaria Patriarhiei.
„Moaștele sunt în proprietatea unor biserici. Ele pot fi scoase doar de preoți, cu binecuvântarea celor care le dețin și a Patriarhului. Nu poate veni un domn de pe stradă să ia moaștele, să se ducă cu ele în pelerinaj. Procesiunile sunt publice și în niciun caz doar pentru un singur om. În consecință, nu poate face Dan Diaconescu ce vrea el în biserică, pentru că Biserica nu este sub autoritatea lui, ci a lui Hristos și a Patriarhului, nu mă-nțelegeți?!”, îmi explică, cu precizie și nerv, consilierul, punând capăt poveștilor cu moaște ale lui Dan Diaconescu.