Liderul deputaților PSD Daniel Suciu a fost votat în unanimitate pentru a ocupa portofoliul de la Ministerul Dezvoltării, în timp ce împotriva nominalizării lui Răzvan Cuc la Transporturi a votat un singur social-democrat. Răzvan Cuc a mai fost ministrul al Transporturilor în Guvernul Tudose. Ședința Comitetului Executiv al PSD a durat aproape cinci ore și a fost presărată cu momente aparent tensionate.
„Am hotărât ca la ministerul Transporturilor să meargă Răzvan Cuc, care a mai ocupat această funcție și are experiență necesară pentru a prelua acest minister. Iar la Ministerul Devoltării Regionale și ca vicepremier, Daniel Suciu. Acestea sunt cele două nominalizări votate în cadrul CEx, care – cred eu – trebuie acceptate de Iohannis. Voi trimite nominalizările către Cotroceni. Îl voi și suna pe președintele Iohannis și sper să înțelegem că toți trebuie să fim responsabili și să fim conștienți că oamenii așteaptă de la noi multe lucruri pe care le-am promis și să înțelegem faptul că deținem Președinția Consiliului UE și avem foarte multe dosare care țin de Minsterul Transporturilor și Dezvoltării. Cred că dincolo de jocuri politice, mai important este ceea ce se întâmplă în țară”, a afirmat Viorica Dăncilă, la finalul ședinței Comitetului Executiv.
Președintele PSD, Liviu Dragnea avertizează că, dacă președintele Klaus Iohannis va refuza și aceste două propuneri de miniștri, PSD va lua o „decizie mai apăsată”.
„Am stabilit că, dacă va refuza și aceste două propuneri, ceea ce ar fi exagerat, o sa ne întrunim din nou și o să luăm o decizie mai apasată„, a declarat Dragnea, la finalul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD.
„Răzvan Cuc a avut un mandat bun la ministerul Transporturilor, dar și-a dat demisia. Știți discuțiile de atunci, au fost niște presiuni și a fost forțat să își dea demisia. Răzvan a deblocat multe lucruri care erau blocate în minister, lucru recunoscut inclusiv de Felix Stroe, care a preluat foarte multe documente și proiecte care erau aproape finalizate de Răzvan. Eu am mare încredere în capacitatea lui de a conduce Ministerul Transporturilor așa cum trebuie.”
Și liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu îl atenționa pe Iohannis să nu mai refuze numirile.
„Din discuția avută cu domnul Dragnea și domnul Toader, am înțeles de la domnul Toader că nu există o prevedere constituțională cu ceea ce se întâmplă când expiră interimatul de 45 de zile la minister. Președintele trebuie să reflecteze foarte serios la consecințe. Nu știu. Nu pot să vă spun consecințele. Sunt și până la urmă trebuie să existe și soluții juridice. Ministrul Justiției poate să ne spună mai bine. Poate exista un recurs la CCR, dacă președintele refuză iar nominalizările. Cred că sunt soluții de ieșire din impas,” afirma Călin Popescu Tăriceanu, marți la Parlament.
Fostul premier Mihai Tudose nu are o părere la fel de bună despre Răzvan Cuc.
„Domnul Cuc care a fost un exemplu, pentru mine, despre cum poți să fii ministru și să nu faci nimic. Nimic bun. M-am săturat să îi tot spun «fă asta și asta, că nu se mai poate». Îmi băteam joc de el, dar Guvernul acesta nu este al cuiva, este al României și eu am considerat că anumite lucruri să își găsească răspunsuri în fața oamenilor,” a afirmat Mihai Tudose marți seara, la TVR 1.
Propunerea lui Liviu Dragnea pentru Ministerul Transporturilor au dus la tensiuni în ședința CEx al partidului. Nemulțumirea a plecat de la faptul că Răzvan Cuc a fost ales deputat în Giurgiu, în organizația PSD condusă de Niculae Bădălău și s-a transferat recent la organizația PSD Neamț, condusă de Ionel Arsene.
„Răzvan Cuc este membru la organizația PSD Neamț de vreo două săptămâni.(…) Înțeleg îngrijorarea unor colegi din PSD Giurgiu, dar este membru în altă organizație. (PSD Neamț îl susține – n.red.) Foarte tare”, a explicat Dragnea înaintea ședinței.
Organizația Giurgiu a fost singura care a votat împotriva propunerii lui Dragnea.
„Vi se pare dumneavoastră că a făcut kilometri de autostradă și nu i-am văzut eu? Eu nu i-am văzut,” a explicat Marian Mina, președintele Consiliului Județean Giurgiu. Supărarea sa a plecat însă de la transferul lui Cuc la filiala de Neamț a partidului, despre care a aflat abia la ședință.
„Am aflat și eu acum cu surprindere că domnul Cuc face parte din organizația Neamț și nu am cum să fiu de acord – trebuie să-mi aleg foarte bine cuvintele, ca să nu supăr pe cineva – nu am cum să fiu de acord cu această mutare, având în vedere că domnul Cuc nu a fost trecut pe listele PSD Neamț pe primul loc și nu a fost votat de cetățenii județului Neamț pentru a fi parlamentar. Mi se pare nelalocul lui. Cred că a fost o înțelegere între domnul Cuc și domnul Arsene, dar nu-l învinovățiți pe domnul Arsene prea mult, este o banuială.(…) Cred că s-au purtat anumite discuții, domnul președinte mi-a spus că este de două săptămâni membru PSD Neamț,” a declarat Mina, marți, la finalul CEx de marți seara.
Președintele PSD Neamț Ionel Arsene a precizat că decizia de a veni în organizația sa i-a aparținut lui Răzvan Cuc.
„Așa a fost decizia, să vină la Neamț, ceea ce eu zic că a fost o decizie foarte bună. Am avut o discuție cu domnul Cuc și și-a manifestat dorința să vină la Neamț și asta s-a întâmplat,” a explicat Arsene.
„În PSD, chiar și în alte partide, sunt colegi care se mai transferă de la o organizație la alta, din diferite motive. În momentul în care s-a transferat Răzvan Cuc la organizația PSD Neamț nu se punea problema numirii ca ministru,” a adăugat, împăciuitor, Dragnea.
În vârstă de 35 de ani, deputatul PSD Răzvan Cuc a mai ocupat funcția la ministru al Transporturilor în Guvernul lui Mihai Tudose, în perioada iunie-octombrie 2017. El și-a anunțat demisia într-o ședință CEx al PSD, după ce Liviu Dragnea i-a reproșat abilitățile reduse de comunicare. Totuși, președintele PSD îl caracterizase drept „un tânăr bun, capabil”.
„Pentru faptul că nu a reușit să comunice și că nu a explicat cum a găsit Ministerul Transporturilor, și-a asumat el răspunderea și asta arată că este un om de onoare,” explica la acea vreme Dragnea.
Înainte de a ajunge în fruntea Transporturilor, Răzvan Cuc a fost secretar executiv al PSD Giurgiu și purtător de cuvânt al organizației județene PSD Giurgiu.
Potrivit CV-ului, Alexandru Răzvan Cuc are licență în Drept și Economie. A absolvit în 2012 Facultatea de Drept și Administrație Publică a Universității Hyperion din București. A studiat și Economia la Universitatea Americană din București, în perioada 2002-2006.
În perioada octombrie 2015 – mai 2016, Cuc a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor. În perioada 2010-2012, a fost administrator al companiei de panificație SC Pan D’Or SRL.
Deputatul PSD a fost expert asistent al Direcției Politici Economice din cadrul Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri (MECMA) în perioada 2007-2010. De asemenea, a fost expert al Diviziei Piețe Interne, MECMA, între 2006 și 2007.
Potrivit declarației de avere completată în luna iunie a anului 2018, împreună cu soția sa Ramona Lucia Iordache, deține 9 terenuri, unul în întreținere și 3 apartamente – printre care unul fiind moștenit – un autoturism și bijuterii în valoare de 20.000 euro.
În calitate de ministru al Transporturilor, venitul anual al acestuia era de 151.473 lei, iar în calitate de deputat, se ridică la 27.318 lei. Soția sa a încasat un venit anual de 208.298 lei încasat de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (A.J.P.I.S.) Giurgiu, indemnizație pentru creștere a copilului.
În anul 2015, înainte de preluarea mandatului de ministru al Transporturilor, potrivit declarației de avere completată în noiembrie 2015, când era secretar de stat în cadrul ministerului Transporturilor, Ramona Lucia Iordache, soția lui Alexandru Cuc, deținea două terenuri intravilane în Giurgiu, unul de 180 de metri pătrați și unul de 424 de metri pătrați, o casă de locuit de 235 de metri pătrați în Giurgiu, un spațiu comercial de 166 de metri pătrați și un apartament de aproape 27 de metri pătrați.
Ramona Iordache și Alexandru Cuc dețin împreună un teren agricol de peste 10 hectare, în Giurgiu și un apartament în București, de aproape 33 de metri pătrați.
La capitolul active financiare, ministrul propus pentru Transporturi are un depozit de peste 70.000 de lei, din 2012, fonduri de investiții în valoare de peste 300.000 de lei la două bănci și alte plasamente de peste 9.000 de lei.
Ca director general al Zonei Libere Giurgiu, Răzvan Cuc încasa un salariu de 33.687 de lei, în timp ce soția sa, ca executor judecătoresc la Curtea de Apel București, încasa peste 250.000 de lei, potrivit declarației de avere din 2015.
Liderul deputaților PSD, Daniel Suciu, propus de partid ca vicepremier și ministru al Dezvoltării, a acordat PSD un împrumut în valoarea de 37.000 lei, potrivit declarației de avere. El a profesat câțiva ani ca jurnalist, până să se îndrepte spre o carieră politică.
Potrivit declarației de avere din iunie 2018, publicată pe site-ul Camerei Deputaților, Daniel Suciu avea o contribuție financiară către PSD în valoare de 37.000 de lei, de tipul împrumut acordat în nume personal. Împrumutul a fost restituit integral, conform Legii 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.
Deputatul PSD are și un credit de 223.000 euro la BCR din 2013, care are a avut scadența anul trecut.
Conform sursei citate, Daniel Suciu (39 de ani) deține împreună cu soția sa, Maria Suciu, un teren intravilan în Bistrița, dobândit prin cumpărare, și unul extravilan în Budeu de Jos. Familia Suciu are o casă în Bistrița, cu o suprafață de 147 metri pătrați, cumpărată în 2013. Social-democratul are și 3 autoturisme: un Ford Focus fabricat în 2000, o Dacia Logan fabricat în 2009 și un Volkswagen Passat fabricat în 2007.
Suciu este din Bistrița, căsătorit și are doi copii.
Daniel Suciu a încasat, ca deputat, un venit anual de 87.324, iar soția sa, Maria Suciu a avut un venit anual încasat de 35.200 de lei de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.
Suciu a absolvit în 2003 Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, fiind licențiat în Științe Politice și are un master în Management Public, obținut în 2011, la Școala de Studii Academice Post Universitare „Ovidiu Șincai” București.
Suciu și-a început cariera profesională în 2007, având până în 2012 funcția de consilier parlamentar. Între ianuarie 2007 – septembrie 2007 a fost director la Cancelaria prefectului de Bistrița-Năsăud.
Anterior, februarie 2004-ianuarie 2007, Daniel Suciu a profesat ca jurnalist, fiind șef al departamentului politic la cotidianul „Mesagerul” din Bistrița-Năsăud. În perioada septembrie 2006 – ianuarie 2007 a fost corespondent la Evenimentul Zilei.
De-a lungul timpului, Daniel Suciu a deținut diverse funcții în PSD. Din iunie 2008 este consilier județean în CJ Bistrița-Năsăud. Din iunie 2010 este președinte TSD Bistrița-Năsăud și vicepreședinte al organizației social-democrate Bistrița-Năsăud. De asemenea, din martie 2009, până în prezent deține funcția de purtător de cuvânt al PSD Bistrița-Năsăud.
Suciu este la al doilea mandat de deputat în Parlamentul României, ales pe listele PSD Bistrița-Năsăud.