Patronul de la Altex, milionarul Dan Ostahie, a luat cina în oraș, duminică, nici mai mult, nici mai puțin decât cu al doilea om în stat și subalternul său de bază, din partid.
Ostahie a fost luat de Remus Borza și prezentat, ca la un concurs de frumusețe, lui Nicolae Ciucă, pe post de concurent pentru lista de candidați pentru funcția de primar general, din care Coaliția va alege un câștigător.
Prinși în fapt la cina de lux din restaurantul de la etajul 25, Nicolae Ciucă a fost dezarmat și a încercat o explicație interogativă: N-avem voie să stăm la o cină?
„Aranjorul” Borza a fost ceva mai încordat la reporterul Gândul, a dat explicații și a intrat peste răspunsurile greu încercate ale lui Nicolae Ciucă.
Personajul-cheie al cinei și al poveștii a tăcut mâlc, sub presiunea „prinderii în fapt”.
Încă de când a văzut echipa de filmare, milionarul propus „în discuții exploratorii” a afișat o uimire evidentă pe chip, încercând, cu ochi mari, să-și dea seama ce se întâmplă.
Primul impuls a fost să-și ducă mâna la gură. Și așa a rămas, împietrit, o bună bucată de vreme.
Ostahie și-a protejat gura, în permanență, cu palma dreaptă, în cele câteva minute în care reporterul Gândul îi chestiona pe liberalii de vază despre discuțiile purtate la masă.
Specialiștii spun că, deși atingerea gurii nu este foarte comună, atunci când se întâmplă, înseamnă de obicei blocarea unui comportament.
Unul dintre cele mai comune semne de auto-atingere, atingerea buzelor semnalează o varietate de stări și stări mentale, inclusiv anxietate, plictiseală, entuziasm, frică, groază și incertitudine.
În cazul de față, ar putea fi atribuită gestului semnificația: ce-am făcut? m-au prins?
În cele trei minute de intervievare, Dan Ostahie părea a fi participant la un meci de tenis, mutându-și ochii când pe Remus Borza, când pe Nicolae Ciucă, așteptând cu înfrigurare răspunsurile celor doi.
La un moment dat, milionarul a avut însă și o reacție. Pe principiul „râzi, tu, dar nu e râsul tău”, lui Ostahie i-a ieșit un râs înfundat când Ciucă i-a spus reporterului nostru că „nu va fi candidatul PNL la primăria Capitalei”.
Râsul, o caracteristică esențială a interacțiunilor sociale umane, poate fi de distracție, de jenă, politețe sau nervozitate.
În cazul de față, ori i s-a părut foarte amuzant imperativul lui Nicolae Ciucă, ori a fost un râs nervos.
Experții în descifrarea limbajului trupului spun că, uneori, cei care mint o fac pentru că se tem să fie descoperiți și încearcă să ascundă asta râzând, ceea ce, în esență, te face să crezi că nu mint.
Râsul nervos poate fi modul în care creierul se confruntă cu emoțiile sau evenimentele negative, probabil o situație tensionată, în care omul simte dintr-o dată un impuls puternic de a râde.
Prins cu mâța în sac sau nu, un lucru este cert: Dan Ostahie se află pe lista scurtă de cinci nume, pe care PNL le va supune unor sondaje de opinie, înainte de a decide candidatul pentru funcția de primar general.
CITEȘTE ȘI:
Piedone: „Candidez cu subiect și predicat la Capitală. Eu și Firea zburăm pe culoare diferite”