„Sunt surprins, știind că n-am avut niciodată niciun fel de relație cu Sebastian Ghiță. Nici oficială, nici neoficială. Eu pot să spun doar că Sebastian Ghiță mințea probabil, în stânga și-n dreapta că dă pentru a-și rezolva propriile probleme. Nici în 2008, nici în 2013, în al doilea mandat, Ministerul Sănătății nu a abut niciun contract de informatizare. De contractele de informatizare se ocupa Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, a declarat Nicolăescu.
Fostul ministru al Sănătății a explicat că, în viziunea sa, „Sebastian Ghiță, așa cum îl știm toți, mitoman, s-a comportat și în această situație ca și în celelalte”. Nicolăescu a răspuns și că nu avea de unde să știe ce discuta Ghiță cu ceilalți membri ai Cabinetului, din moment ce el nu se ocupa de astfel de contracte și a reiterat că nu a avut niciun contact oficial sau neoficial cu omul de afaceri.
În plus, Eugen Nicolăescu s-a declarat surprins de informațiile apărute în mass-media și a precizat că și-ar dori chiar să fie chemat în fața procurorilor, ca să relateze lucrurille așa cum s-au întâmplat:„Eu aș vrea să ajung în fața procurorilor să spun adevăraul, pentru că așa să închideți și dumneavoastră subiectul. Nu există praf de probă sau de dovadă, eu cred că procurorii nu-și pierd vremea cu prostiile lui Ghiță”.
Procurorii DNA Ploiești cer arestarea în lipsă pentru Sebastian Ghiță într-un nou dosar, acesta fiind acuzat de intervenții contra-cost pentru acordarea unor contracte IT cu statul unor firme, unul dintre cei la care ar fi intervenit fiind fostul premier Victor Ponta.
„În perioada 2007 – 2014, Ghiță Sebastian Aurelian, în mod direct, a pretins de la reprezentanții SC Siveco România SA și a primit, în mod indirect de la aceștia suma de 22.872.321,21 lei (bani însușiți), respectiv suma de 24.620.988,85 lei (bani folosiți pentru creșterea artificială a cifrei de afaceri a S.C. Asesoft International S.A. și S.C. Teamnet International S.A., pentru aceasta din urmă și în scopul determinării reprezentanților Băncii Mondiale să achiziționeze acțiuni la acest agent economic și să-i acorde un credit în valoare de 10 milioane euro), cu sprijinul reprezentanților/angajaților S.C. Asesoft International S.A., S.C. Teamnet International S.A., S.C. Expert One Research S.R.L. și S.C. 360 Revolution S.R.L., semnatari ai documentelor, prin simularea unor relații comerciale între S.C. Siveco Romania S.A. și societățile comerciale menționate respectiv, constând în achiziționarea fictivă de servicii IT, promițând în schimb că își va exercita influența asupra factorilor decizionali și funcționarilor publici din cadrul Ministerului Economiei și Comerțului, CNAS, Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Spitalului Județean de Urgență Ploiești, Consiliului Județean Tulcea, Consiliului Județean Brașov, respectiv promițând că va interveni la primul ministru al României Ponta Victor Viorel, ministrul agriculturii Valeriu Tabără, miniștrii Comunicațiilor și Societății Informaționale, Zsolt Nagy și Valerian Vreme, miniștrii sănătății Eugen Nicolaescu și Nicolae Bănicioiu, directorul CNAS, Doru Bădescu, directorul general APIA, Doru Nechiti, în vederea atribuirii și derulării în bune condiții (fără impedimente la acordarea plăților) a contractelor finanțate din fonduri publice încheiate cu SC Siveco România SA”, se arată într-un document din dosarul procurorilor.
Fostul deputat Sebastian Ghiță este urmărit penal pentru trafic de influență, spălarea banilor în formă continuată și constituirea unui grup infracțional organizat, în noul dosar penal instrumentat de DNA Ploiești în care procurorii au cerut arestarea în lipsă. Tribunalul Prahova urmează să ia o decizie în acest caz.
Unul dintre argumentele aduse de procurorii în cererea de arestare preventivă se referă la faptul că acesta se sustrage mai multor anchete în curs și unul alt mandat de arestare. Surse din sistemul judiciar sunt de părere că Sebastian Ghiță ar fi fugit într-o țară cu care România nu are acord de extrădare, existând suspiciunea că ar avea protecția unor instituții ale statului. Pe de altă parte, surse din rândul celor care îl caută susțin că acesta ar fi în România. Familia lui Sebastian Ghiță nu dorește să îl dea dispărut, soția lui fiind audiată de mai multe ori, potrivit unor surse apropiate anchetei.
Sebastian Ghiță a fost pierdut, în noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016, de polițiștii care îl filau pe DN1, în timp ce se îndrepta către casă de la un eveniment al SRI, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX. Potrivit surselor citate, polițiștii care îl supravegheau ar fi spus că acesta conducea cu peste 200 km/h și că un alt autoturism i-ar fi blocat pe polițiști. Ulterior, mașina în care se afla Sebastian Ghiță a fost găsită la locuința sa, astfel că cei care efectuau filajul ar fi crezut că doarme. Pe de altă parte, surse apropiate anchetei spun că nu se punea problema urmăririi în trafic, de organele de cercetare penală fiind solicitate interceptarea acestuia și monitorizarea în puncte fixe. Mai mult, ultimul loc în care a fost văzut Sebastian Ghiță a fost evenimentul SRI.
Pe numele lui Sebastian Ghiță a fost emis un mandat de arestare în lipsă, după ce a încălcat măsura controlului judiciar, fiind dat în urmărire națională și internațională.
În noul dosar în care este vizat Sebastian Ghiță sunt cercetați sub control judiciar cumnatul acestuia, Cristian Anastasescu, pentru complicitate la trafic de influență și spălare a banilor, ambele în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat și Bogdan Padiu, director Teamnet Group, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la trafic de influență și spălare a banilor, ambele în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat.