Reacția liderilor politici după adoptarea OUG privind Codul administrativ. PMP: Codul adminstrativ transformă România în moșia PSD și feuda baronilor locali / PNL: Vom cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR

Reacția liderilor politici după adoptarea OUG privind Codul administrativ. PMP: Codul adminstrativ transformă România în moșia PSD și feuda baronilor locali / PNL: Vom cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR
Publicat: 25/06/2019, 20:43

Liderul deputaților PMP:Codul adminstrativ transformă România în moșia PSD și feuda baronilor locali

„Adoptarea Codului Administrativ prin Ordonanță de Urgență demonstrează, fără tăgadă, că Viorica Vasilica Dăncilă este, de fapt, Liviu Dragnea în varianta feminină, la fel de toxică politic și periculoasă pentru România. PSD își schimbă doar părul, nu și năravul, reanimând aceeași politică prăpăstioasă a baronizării, a feudalizării și aserviri țării către o clientelă politică oneroasă, interesată exclusiv de propria protecție, imunitate și impunitate, de sporirea despotică a puterii, fiind eminamente pusă pe căpătuială prin spolierea banului public”, a scris Marius Pașcan, marți, pe Facebook.

El mai spune că nu există niciun motiv care să justifice promovarea unui nou Cod administrativ în regim de urgență, reamintind că PMP și USR au atacat la CCR Codul, judecătorii Curții decizând că este neconstituțional proiectul de lege.

„Promovat în mare grabă printr-o lege la finele anului 2018, Codul Administrativ a fost atacat la inițiativa parlamentarilor PMP, în solidar cu colegii din USR și unii parlamentari neafiliați, fiind declarat neconstituțional în integralitatea sa prin Decizie a Curții Constituționale a României. Codul unifică într-o singură lege 17 acte normative, având peste 300 de pagini, și nu există niciun imperativ care să justifice promovarea sa în regim de urgență, conform prevederilor constituționale, respectiv existența unei situații extraordinare, reglementarea acesteia să nu poată fi amânată și urgența să fie motivată în cuprinsul ordonanței”, a completat deputatul PMP.

Liderul deputatuților PMP aminteșt că sindicatele din administrație și profesorii de drept administrativ au reclamat o OUG pe Codul administrativ.

„Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) i-a solicitat oficial premierului Viorică Dăncilă să nu adopte Ordonanța de Urgență privind Codul Administrativ. De asemenea, profesori de drept administrativ de la mai multe universități din țară au reclamat, printr-o scrisoare deschisă, că adoptarea Codului administrativ prin OUG echivalează cu un exces de putere, susținând totodată că legislația în materia organizării și funcționării autorităților administrației publice trebuie adoptată de Parlament. De asemenea, Consiliul Economic și Social a dat un aviz negativ acestui Cod Administrativ, fără ca Guvernul Dăncilă măcar să se sinchisească”, explică Pașcan.

Marius Pașcan face și o trecere în revistă a măsurile prevăzute în Codul admnistrativ.

„În esență, acest cod stabilește pensii speciale pentru aleșii locali, respectiv pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene, care se vor acorda acestora pe lângă pensiile normale. O altă prevedere stipulează că proiectele care vizează administrarea patrimoniului vor putea fi adoptate doar cu votul a jumătate plus unu din consilierii în funcție, față de cele două treimi din voturi necesare până acum. Majoritatea simplă cu care se adoptă hotărârile cu caracter patrimonial, excepție făcând transferul de proprietate, lasă liber majorităților simple să înființeze, precum în cazul Bucureștiului, companii care să dubleze activitatea Primăriei. Consecința este instabilitatea administrativă: o viitoare majoritate va dori să desființeze aceste companii și să înființeze alte companii pe care să le controleze.

Totodată, răspunderea aferentă actelor administrative este transferată de la primari și demnitarii anterior menționați către funcționarii publici. Delegarea atribuțiilor de către primar sau președintele de consiliu județean face ca acesta să aibă puterea, dar nu și responsabilitatea. Prin delegarea atribuțiilor către directori, primarul va putea pune presiune pe aceștia să semneze actele potențial nelegale, cu amenințarea demiterii, dar nu va răspunde pentru aceste acte.

Avizarea concursurilor pentru posturi de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici este înlocuită cu o notificare prealabilă către ANFP și cu obligația publicării anunțului pe site-ul ANFP și în Monitorul Oficial. Sunt eliminate și alte avize precum cele privind modificarea calității posturilor sau stabilirea/modificarea structurii de funcții publice de către autoritățile publice din administrația publică locală. Agenția Națională a Funcționarilor Publici nu mai avizează organigrama autorităților locale. Atacarea în instanță de către ANFP a actelor nelegale nu duce la suspendarea executării lor.
Adoptarea prin OUG a Codului Administrativ reprezintă o sfidare la adresa votului românilor din 26 mai, care, în esență, s-au pronunțat pentru limitarea promulgării OUG-urilor. Chiar dacă la referendum s-a votat doar pentru Justiție, e clar că se impune o înțelegere mai largă, în sensul că pentru asemenea teme complexe și sensibile ar trebui să funcționeze autocenzura în a promova OUG-uri”, precizează deputatul PMP.

Acesta adaugă că prin acest Cod adminstrativ, premierul Dăncilă și-a cumpărat susținerea baronilor locali la Congresul PSD.

„De fapt, prin acest Cod Administrativ, Viorica Dăncilă își cumpără susținerea baronilor locali, în vederea Congresului PSD din 29 iunie. La schimb pentru votul acestora, a înființat o nouă categorie de privilegiați ai pensiilor speciale și a consolidat discreționar și periculos puterea demnitarilor, a unor aleși locali. Mai mult, prin promovarea acestei ordonanțe de urgență, guvernul subminează grav activitatea Parlamentului, întrucât legea ar fi trebuit să urmeze procedura parlamentară tocmai pentru a se îndrepta elementele de neconstituționalitate constate de CCR. Este incredibil tupeul actualilor guvernanți și sfidarea cu cinism a votului românilor din 26 mai a.c. Fără nicio problemă morală sau mustrare de conștiință, prin promovarea Codului Administrativ, România devine moșia PSD și feuda exclusivistă a baronilor locali”, a conchis Pașcan.

Reacția liderulu deputaților PMP vine după ce Guvernul a adoptat, marți, ordonanța de urgență pentru modificarea Codului administrativ.

PNL: Vom cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat că Guvernul Dăncilă a adoptat, prin ordonanță de urgență, un nou Cod administrativ, doar pentru a cumpăra bunăvoința Congresului PSD. El a mai anunțat că liberalii vor cere Avocatului Poporului să atace actul normativ la Curtea Constituțională.

„Cu numai câteva zile înainte de Congresul PSD, Guvernul Dăncilă a adoptat prin Ordonanță de Urgență, sfidând voința exprimată de români în 26 mai la Referendum, un Cod administrativ cu dedicație pentru liniștea baronimii PSD-iste. Mesajul dat de români a fost acela de a nu mai fi adoptate Ordonanțe de Urgență a căror constituționalitate nu poate fi verificată în timp util prin sesizarea altor autorități în afară de Avocatul Poporului. Or, Guvernul Dăncilă a procedat exact împotriva votului exercitat de români, batjocorind voința poporului într-un mod nepermis. Codul administrativ, în forma adoptată prin Ordonanță de Urgență, reprezintă un jaf național și un mod jenant în care actualul prim-ministru își face campanie în interiorul PSD printr-un act de iresponsabilitate”, a afirmat Ludovic Orban, printr-un comunicat de presă remis, marți, Mediafax.

„Actul normativ pune în pericol patrimoniul comunităților locale, permițând folosirea acestuia pentru interese private ale unor clienți politici și nu în interesul public al localităților. Concomitent, este politizată într-o manieră cu totul inacceptabilă funcția publică, urmărindu-se consolidarea unui aparat birocratic obedient, care să fie predispus la abuz și la perpetuarea năravurilor unor baroni roșii. În loc să accepte propunerea PNL pentru actualizarea pensiilor primarilor pe baza contributivității, raportat la indemnizații, actualul Guvern a optat pentru o soluție declarată în două rânduri neconstituțională, care nu oferă nicio garanție pentru o pensie decentă pentru aleșii locali”.

Liderul liberal a adăugat că niște amatori care legiferează abuziv au emis un act normativ care nu are nicio legătură cu modernizarea administrației publice.

„O problemă serioasă și gravă a României, care ține de capacitatea administrativă, a fost aruncată în derizoriu printr-un act de legiferare abuziv produs de niște cârpaci, niște amatori, act care nu are ca obiectiv modernizarea administrației sau îmbunătățirea calității serviciului public către cetățean. De altfel, proiectul anterior a fost declarat neconstituțional în integralitatea sa de Curtea Constituțională, fapt care ar fi impus reluarea procesului legislativ pe cale parlamentară și nu tocmai pe calea ordonanței de urgență. Partidul Național Liberal se va adresa Avocatului Poporului pentru a-i cere sesizarea Curții Constituționale asupra acestui act normativ, care presupune o complexitate aparte și nu justifică în niciun fel promovarea prin Ordonanță de Urgență”, a conchis Orban.

„Pentru mai multă eficiență și transparență vom stabili o procedură mai clară și termene reduse pentru numirea în funcție a unui membru al guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului. Situația din ultimul an ne-a arătat că este nevoie de astfel de modificări pentru a asigura continuitate în toate domeniile de activitate ale guvernului. Pentru Administrația Locală vom reglementa procedura validării prin hotărârea instanței a mandatelor consilierilor locali aleși și vom revizui situațiile de dizolvare a Consiliului Local astfel încât să asigurăm stabilitatea autorităților locale”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă, în debutul ședinței de Guvern.

Foto: Mediafax Foto / Bogdan Baraghin

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu