Reacția lui Băsescu, după deschiderea dosarului privind alegerile prezidențiale din 2009: E clar că e un joc. Sper să se afle și câte voturi s-au furat în defavoarea mea

Publicat: 24 04. 2017, 18:02
„Aduceți-vă aminte că în prima zi când s-a făcut public faptul că au fost la Oprea în noaptea alegerilor, eu am cerut o anchetă a Parchetului și nu s-a întâmplat nimic. Reacția a apărut tocmai azi, după ce săptămâna trecută s-a vorbit despre înființarea acestei Comisii. Este clar că e un joc. Am speranța să confirme ceea a confirmat renumărarea voturilor nule, și anume că din 134.000 de voturi nule la dispoziția CCR s-a constatat că mi se furaseră mie 3000 de voturi. Sper ca această ancheta să reușească să afle și câte voturi s-au furat din cele declarate valabile, în defavoarea mea”, a spus senatorul PMP, cel care în 2009 a câștigat scrutinul prezidențial în fața lui Mircea Geoană. 
 
Întrebat dacă e de părere că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, va fi chemată în fața procurorilor, Băsescu a răspuns că așa ar fi normal, nu doar în privința ei, ci în ceea ce-i privește pe toți cei care s-ar fi aflat în acea noapte acasă la Gabriel Oprea, care în acel moment ar fi trebuit să fie la serviciu.
 
„Procurorul general sau procurorul de caz va avea decizia. De bună seamă, cei care au fost la Oprea acasă ar trebui să fie chemați să spună de ce erau acolo, pentru că ei erau în timpul serviciului, într-un moment critic al alegerilor, perioada de numărare a voturilor și de transport a sacilor cu buletine de vot către Birourile Electorale Județene, deci trebuiau să fie la post, la serviciu, în biroul lor, conectați la toate realitățile în caz că se întâmplau incidente, și nu la Oprea la cină, cam târzie, ce-i drept, că înțeleg că a început după ora 10. (…) Eu m-am obșnuit să fiu chemat la audieri în fiecare săptămână, e un exercițiu cu care m-am obișnuit”, a mai spus fostul președinte. 
 
Parchetul General a anunțat luni că se fac cercetări pentru abuz în serviciu și falsificare a documentelor și evidențelor electorale, ca urmare a dezvăluirilor lui Dan Andronic privind alegerile prezidențiale din 2009: „În cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2017, la Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informațiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic și conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorități publice și/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege”, transmite Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
 
PSD și ALDE au cerut anchetă parlamentară pentru clarificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009, dar și de rezultatul scrutinului prezidențial, după dezvăluirile făcute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor și persoane aflate în anturajul lui Traian Băsescu.
 
Solicitarea a fost formulată în contextul în care jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol în evz.ro, în care susținea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009 a mers la locuința lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alții, George Maior, șef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, și Laura Codruța Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi erau preocupați, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.
 
„Acești oameni erau strânși acolo să vadă cine iese președinte, pentru că sondajele de după ultima confruntare dădeau un teribil echilibru și voiau să-și facă strategia pentru a doua zi după anunțarea rezultatelor. (…) Ce căutau cei trei la Oprea acasă? Răspunsul meu este că nu aveau ce căuta”, a comentat Traian Băsescu presupusa întâlnire dintre George Maior, Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi și Gabriel Oprea, din seara alegerilor din 2009.
 
Grupul PSD din Camera Deputaților i-a propus, luni, pe liderul PSD Liviu Dragnea, pe președinții Comisiilor Juridică, de Apărare și SIE – Eugen Nicolicea, Dorel Căprar și Mihai Weber – și pe deputatul Liviu Pleșoianu pentru a face parte din Comisia de anchetă privind alegerile din 2009. PNL nu a stabilit, încă, propunerile pentru această Comisie, a spus Raluca Turcan, arătând că poziția liberalilor referitoare la acest demers este clară: „e o făcătură marca Liviu Dragnea”.
 
„În comisia de anchetă, conform ponderii, sunt cinci propuneri de la Camera Deputaților din partea PSD și două propuneri de la Senat. Din partea Camerei Deputaților, propunerea a fost – în primul rând disponibilitatea domnului președinte, Liviu Dragnea, să facă parte din comisie, președintele Comisiei juridice – Eugen Nicolicea, președintele Comisiei de apărare – Dorel Căprar, președintele Comisiei SIE – Mihai Weber și domnul deputat Liviu Pleșoianu, ca și comunicator al comisiei din partea PSD”, a precizat, luni, liderul grupului PSD din Cameră, Marcel Ciolacu.