Reacția lui Dragnea la scandalul de la Târgu Mureș. „Cine are interesul ca acolo să se agite spiritele atât de mult?”

Publicat: 07 09. 2017, 14:29
Actualizat: 07 09. 2017, 16:12

„Cred că și Guvernul și Ministerul Educației ar trebui să se aplece cu mai multă atenție și cum mai mult curaj asupra situației de la Târgu Mureș și asupra liceului respectiv. Noi nu putem să avem o măsură dublă în ceea ce privește tratamentul față de comunitățile etnice dintr-o țară. Acolo e vorba de câteva sute de copii care învață în acea instituție, e vorba de imobile care au fost date în continuare, cred că pe o perioadă de 10 ani, de către Biserica Romano-Catolică, punând condiția ca acolo să funcționeze un astfel de liceu”, a declarat Liviu Dragnea, în cadrul unei conferințe de presă.

Dragnea pune la îndoială „acțiunea instituțiilor de forță”, spunând că nu știe dacă este „benefică în acest caz pentru România și pentru liniștea pe care o dorim cu toții, mai ales în 2018”.  Liderul PSD a insistat asupra faptului că Ministerul Educației trebuie să găsească o soluție pentru elevii Liceului Romano-Catolic.

„Cine are interesul ca acolo să se agite spiritele atât de mult și să se creeze o stare de nemulțumire în creștere? Și aici nu mă refer la reacția Ungariei, este un subiect separat. Mă refer la situația în sine. Faptul că niște oameni au ieșit să protesteze pentru că copiii lor nu mai au unde să învețe este un fapt foarte grav”, a spus Dragnea.

În viziunea sa, reacția Ungariei de a-și retrage sprijinul pentru aderarea României la organisme internaționale, inclusiv Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), pentru o perioadă nedeterminată, a fost una „exagerată”.

Decizia Ungariei a fost anunțată de către secretarul de stat al MAE ungar, Levente Magyar, care a precizat că ambasadorul român la Budapesta a fost informat de retragerea sprijinului pentru aderarea României la OCDE. Potrivit secretarului de stat, decizia autorităților române va pune sute de familii într-o situație imposibilă cu câteva zile înainte de începerea anului școlar.

„Ungaria consideră acest lucru ca un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității maghiare, a copiilor, a familiilor și a procesului de restituire din România. Aceasta este o măsură extrem de neprietenoasă din partea României”, a declarat Levente Magyar.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că autoritățile române regretă transformarea Liceului romano-catolic din Târgu-Mureș în subiect de campanie electorală în Ungaria.

„Autoritățile române sunt interesate de identificarea unor soluții care să asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranță și buna conviețuire interetnică la nivelul societății române și care să asigure o bună integrare a cetățenilor români, indiferent de etnie, în societatea română. Totodată, trebuie ținut cont de faptul că orice instituție de învățământ din România trebuie să respecte fără excepție legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură”, se arată într-un comunicat al  MAE, ca urmare a convocării ambasadorului român de către ministrul de Externe ungar, Szijjarto Peter.

MAE amintește că nu poate interveni în deciziile luate de instanțele românești și consideră că subiectul funcționării liceului este abordat în Ungarian din perspectivă electorală.

Asta în contextul în care, pe 13 iunie, în acest acest an, Tribunalul Mureș a admis acțiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul municipiul Târgu Mureș în contradictoriu cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș și cu Liceul Teologic Romano-Catolic și a anulat decizia din 2015, emisă de ISJ Mureș privind înființarea unității de învățământ. Decizia a fost atacată cu recurs pe 3 iulie, însă pe 2 august cererea a fost respinsă de Curtea de Apel Târgu Mureș.