Prima pagină » Știri politice » Reacția lui Dușa, după „obrăznicia fără margini a primarului din Miercurea Ciuc”

Reacția lui Dușa, după „obrăznicia fără margini a primarului din Miercurea Ciuc”

Reacția lui Dușa, după
Ministrul Apărării, Mircea Dușa, spune că va merge la Miercurea Ciuc să vadă dacă mai are dreptul să vorbească limba română sau dacă nu cumva are nevoie de pașaport, el susținând că discursul primarului Raduly, potrivit căruia limba maghiară este obligatorie în oraș, amintește de Hitler.

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, spune că va merge la Miercurea Ciuc să vadă dacă mai are dreptul să vorbească limba română sau dacă nu cumva are nevoie de pașaport, el susținând că discursul primarului Raduly, potrivit căruia limba maghiară este obligatorie în oraș, amintește de Hitler.

Mircea Dușa, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că declarațiile făcute cu o zi în urmă de primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, cu prilejul arborării drapelului secuiesc de către membri ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania reprezintă „o obrăznicie fără margini”.

„O obrăznicie fără margini a primarului din Miercurea Ciuc. Nu este posibil ca un asemenea discurs să fie adus în dezbatarea publică, un discurs care mi se pare că se auzea doar pe vremea lui Hitler. De altfel, primarul din Miercurea Ciuc, folosind asemenea invective la adresa românilor, dar și a maghiarilor din Harghita, deopotrivă, nu face altceva decât să îi învrăjbească unii împotriva celorlați”, a spus Dușa, care este și deputat de Harghita.

În opinia acestuia, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) ar trebui să se autosesizeze și să nu aplice numai sancțiuni contravenționale, care vor fi conteste în instanță și nu se plătesc, ci măsuri dure împotriva primarului Raduly Robert.

„Având în vedere că asemenea ieșiri au mai existat în discursul public al primarului din Miercurea Ciuc, CNCD ar trebui să ia o măsură foarte dură împotriva acestui primar, nu doar sancțiuni”, a afirmat Mircea Dușa.

El a adăugat că va merge la Miercurea Ciuc să se convingă dacă mai are „dreptul” să vorbească limba română.

„Voi veni la Miercurea Ciuc zilele următoare, să văd dacă mai am dreptul să mai vorbesc limba română sau poate ca să ajung acolo am nevoie de pașaport. Noroc că am un pașaport diplomatic. Îmi aduc aminte că astfel de gesturi au mai existat atunci când o persoană, căreia nu vreau să-i rostesc numele pentru că este neimportantă, interzicea ca Eminescu și subsemnatul să avem acces în Miercurea Ciuc. Într-o lume normală și într-o Românie a anului 2013 nu cred că pot fi folosite asemenea discursuri. Cu calmul și responsabilitatea necesară, fac apel la primarul din Miercurea Ciuc să își vadă de problemele administrative ale municipiului și să nu mai comită astfel de gesturi”, a conchis Mircea Dușa, care este din Toplița.

Mircea Dușa a fost primar la Toplița, prefect de Harghita și se află la cel de-al treilea mandat de deputat al acestui județ.

Un drapel secuiesc de dimensiuni mari a fost arborat, luni, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, de către reprezentanții Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), ca simbol al dezideratului de obținere a autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc.

Cu această ocazie, primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman (UDMR) – amendat de CNCD pentru impunerea cunoașterii limbii maghiare ca și condiție de ocupare a postului de arhitect-șef al orașului – a spus că în municipiu „cunoașterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie”.

„Trăim într-o lume în care limba maghiară a devenit discriminatorie în Miercurea Ciuc. Astăzi este ziua în care trebuie să spunem clar: cunoașterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie, ci obligatorie în Miercurea Ciuc, începând de la prefect, corespondenții televiziunilor și radiourilor românești, toată lumea care trăiește din impozitele secuilor trebuie să ne cunoască limba, limba noastră maternă”, a afirmat Raduly Robert de pe scena improvizată în apropierea catargului drapelului secuiesc.

El a spus că, începând din 28 octombrie 2008, drapelul secuiesc era arborat pe clădirea Primăriei Mercurea Ciuc și că acest fapt nu a deranjat pe nimeni până acum, iar de atunci nici legile, normele sau hotărârile nu s-au schimbat.

„Doar prefectul, ministrul de Interne și cel al Apărării s-au schimbat și de când au ajuns în funcție a început să îi deranjeze acest steag”, a continuat edilul.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, și Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) au fost amendați de CNCD cu câte 600 de lei, după ce au impus condiția cunoașterii limbii maghiare pentru ocuparea unei funcții publice.