Prima pagină » Știri politice » Reacția lui Florin Cîțu, după decizia CCR privind moțiunea de cenzură împotriva sa: Mi-a dat dreptate, a spus că este conflict juridic

Reacția lui Florin Cîțu, după decizia CCR privind moțiunea de cenzură împotriva sa: Mi-a dat dreptate, a spus că este conflict juridic

Reacția lui Florin Cîțu, după decizia CCR privind moțiunea de cenzură împotriva sa: Mi-a dat dreptate, a spus că este conflict juridic

Premierul Florin Cîțu a spus, marți, că judecătorii Curții Constituționale a României i-au dat dreptate în ceea ce privește existența unui conflict juridic dintre Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură împotriva sa, și asta chiar dacă CCR a decis ca documentul să fie dezbătut și votat în Legislativ.

Florin Cîțu consideră că CCR a decis în sensul celor sesizate de cu privire la existența unui conflict juridic de natură constituțională în cazul moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR împotriva cabinetului său.

În decizia anunțată, CCR spune că există un confict – generat de conduita Parlamentului cu privire la modul de desfășurare a procedurii de control parlamentar inițiate prin moțiunea de cenzură, dar că Parlamentul urmează să dezbată moțiunea de cenzură depusă și să își exprime poziția prin vot asupra acesteia cu respectarea exigențelor constituționale și regulamentare și aplicarea principiului loialității constituționale.

„Singura soluție este să fie respinsă”

„În primul rând trebuie să așteptăm motivarea deciziei CCR. Știți foarte bine că o decizie a CCR trebuie, în integralitatea ei, respectată de toată lumea, inclusiv de Parlamentul României. Putem să interpretăm, eu spun că mi-a dat dreptate CCR, a spus că este conflict juridic. După aceea spune, pentru a închide această problemă trebuie să meargă la vot și singura soluție este să fie respinsă, dar asta este ce văd eu”, a declarat marți Florin Cîțu.

Premierul a afirmat că, în caz contrar, „vom apela la CCR din nou și veți vedea că vom avea dreptate”. Decizia membrilor Curții Constituționale a fost luată în unanimitate și a fost pronunțată la trei zile după Congresul PNL, în care Florin Cîțu a fost ales președintele liberalilor, care a câștigat competiția internă în fața fostului lider, Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților.

Moţiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”,  semnată de 122 de parlamentari – USR PLUS și AUR, a fost depusă vineri, 3 septembrie, la Senat şi Camera Deputaţilor. Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvâns al USR PLUS, consideră că, după decizia CCR, moțiunea de cenzură poate intra la votul din plen chiar și mâine.

Guvernul Cîțu este vizat, de marți, de două moțiuni de cenzură, după cea depusă de PSD. Despre această a doua moțiune de cenzură, premierul spune că în Parlament este o competiție a celor care vor să arunce țara în aer: „Pe de-o pare avem o coaliție USR-AUR, pe de altă parte PSD, se întrec pentru a arunca țara în haos și vor să dea jos Guvernul”, a mai spus Florin Cîțu.

Pentru a trece în Parlament, o moțiune de cenzură  trebuie să primească 234 de voturi. Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, spunea, înaintea publicării textului moțiunii, la începutul lunii septembrie, că ar avea 204 din cele 234 de semnături necesare pentru ca moțiunea să treacă, subliniind că PSD o va depune când va avea toate voturile.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și