Prima pagină » Știri politice » Reacția lui Ludovic Orban la ordonanța privind salariile demnitarilor: „Au pus carul înaintea boilor”

Reacția lui Ludovic Orban la ordonanța privind salariile demnitarilor: „Au pus carul înaintea boilor”

Prim-vicepreședintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, vineri, într-o conferință de presă, că majorarea indemnizațiilor demnitarilor ar fi trebuit să se dispună nu printr-o ordonanță de Guvern, ci prin legea salarizării pe care premierul Victor Ponta și-a asumat-o încă de acum trei ani.

„Guvernul Ponta, prin ordonanța de urgență privind majorarea indemnizațiilor a 48 de categorii de demnitari, a pus carul în fața boilor”, a declarat liderl deputaților PNL, Ludovic Orban, afirmând, totodată că Victor Ponta „minte cu nerușinare”.

Ludovic Orban reamintește faptul că ordonanța a fost inițiată de Rovana Plumb, ministrul Muncii, și cea care a preluat conducerea interimară a PSD, pe parcursul spitalizării lui Victor Ponta, în Turcia; fiind avizată de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc și „favoritul Curții”, Orlando Teodorovici, iar cel care a condus ședința de Guvern a fost nimeni altul decât generalul Gabriel Oprea, cel căruia Victor Ponta i-a cedat conducerea interimară a Guvernului.

„Dacă vrea să fie crezut, în continuare, de către electorat, Victor Ponta are o singură variantă, să revoce din funcție toți miniștrii implicați în adoptarea ordonanței privind creșterea indemnizațiilor demnitarilor”, a mai afirmat Ludovic Orban, precizând că somează Guvernul să adopte o lege a salarizării care să răspundă nevoilor tuturor bugetarilor și doar unor anumite categorii de bugetari.

Deputatul PNL a precizat că actuala lege a salarizării este, în prezent, doar parțial aplicată, din cauza faptului că multe articole din actul normativ nu sunt în vigoare și a declarat că modificarea legii trebuie să facă obiectul unei dezbateri ample și „fără grabă”.

Joi seară, premierul Victor Ponta a avut o intervenție telefonică la B1 TV, unde a anunțat că el nu a fost de acord cu această creștere și că știa însă că măsura este agreată și de președintele Klaus Iohannis. Ponta declara că va bloca ordonanța, afirmațiile sale declanșând o întreagă polemică între premier, președintele Klaus Iohannis și vicepremierul Gabriel Oprea.

Iohannis spune, în mesajul de pe Facebook, că în ultimele luni a discutat de mai multe ori cu premierul despre salariile demnitarilor, la inițiativa acestuia, arătând că nu poate accepta că „un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi premierul își propune să revină asupra ei”.

„În legătură cu tema salarizării demnitarilor, dezbătută în aceste zile, vreau ca lucrurile să fie foarte clare: în ultimele luni, am discutat de mai multe ori cu prim-ministrul această temă, la inițiativa acestuia. Subscriu ideii că remunerația demnitarilor trebuie să reflecte importanța lor în stat și că nu e posibil ca un ministru să aibă venituri mai mici decât proprii subordonați. Aceasta este o chestiune de principiu. Înțeleg și reacția oamenilor care așteaptă performanță din partea demnitarilor, după cum cred că o asemenea măsură trebuie în timp corelată cu reașezarea întregului sistem de salarizare. În rest, în ceea ce privește modalitățile de realizare a acestui principiu, ele revin în sarcina Guvernului și Parlamentului”, afirmă șeful statului.

El mai spune că nu poate accepta însă că „un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi premierul își propune să revină asupra ei”.

„Nu pot să accept însă ideea că un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi prim-ministrul își propune să revină asupra ei. Aceasta ar fi o lipsă de coerență a actului guvernamental, care pune sub semnul întrebării dacă România mai are sau nu Guvern funcțional”, adaugă președintele.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că Gabriel Oprea a discutat despre majorarea salariilor demnitarilor cu președintele Klaus Iohannis, care a fost de acord, dar nu a vorbit cu cine trebuie, pentru că „celălalt președinte al României”, consilierul prezidențial Dan Mihalache, nu este de acord.

„Domnul Oprea, ca întotdeaua a fost un om serios, a vorbit ceva, s-a ținut de cuvânt, și-a asumat responsabilitatea. Din păcate, n-a vorbit cu cine trebuie. A vorbit cu domnul Iohannis, care de altfel, a fost de acord. Domnul Mihalache, am auzit ieri, celălalt președinte al României, domnul Mihalache, că nu e de acord. Deci, decizia e foarte clară: mărim salariile la demnitari când le mărim la toți funcționarii”, a spus Ponta, solicitat de presă să clarifice situația ordonanței aprobate de fostul premier interimar Gabriel Oprea.

Ponta a admis că a fost informat miercuri înainte de ședință cu privire la ordonanță, dar a precizat că nu a fost de acord cu ea. „Am zis nu!”, a fost categoric premierul.
El a adăugat că nu este de acord cu majorarea salariilor demnitarilor în acest moment, ci o o dată cu toți ceilalți bugetari.

Gabriel Oprea a declarat, vineri, că proiectul privind majorarea salariilor demnitarilor a fost făcut de mai mult timp, iar „ideea a aparținut Guvernului și lui Victor Ponta”, el spunând că Ponta și Iohannis „s-au pus de acord în principiu”, dar premierul avea rezerve că președintele va susține ordonanța.

„Proiectul de ordonanță a fost făcut de mai multă vreme la Ministerul Muncii, ideea aparținând Guvernului și lui Victor Ponta. Știu că premierul Victor Ponta și președintele Klaus Iohannis s-au pus de acord în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizațiile demnitarilor, în contextul discuțiilor despre creșterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii și ministrul Finanțelor, ținând seama de principiul atragerii competenței și lupta împotriva corupției și din cei 71 de demnitari care erau vizați de proiectul de ordonanță, au rămas la final 48. Miniștrii Muncii, Finanțelor și Justiției au susținut această ordonanță, iar poziția lor se regăsește în stenogramele ședinței de Guvern”, a declarat Gabriel Oprea, vineri, pentru MEDIAFAX.

El a spus că miercuri dimineață, când Victor Ponta a mers la Guvern, l-a informat pe acesta în legătură cu ordonanța, iar premierul „a avut rezerve ca decizie politică, în sensul că nu avea certitudinea că șeful statului își va arăta susținerea față de adoptarea actului normativ”.

„Miercuri dimineața, când a venit la Guvern, l-am informat pe Victor Ponta în legătură cu ordonanța, iar el a avut rezerve ca decizie politică, în sensul că nu avea certitudinea că șeful statului își va arăta susținerea față de adoptarea actului normativ. Președintele Klaus Iohannis nu mi-a cerut așa ceva, dar l-am informat în legătură cu adoptarea ordonanței. Am stabilit cu premierul Victor Ponta, de față cu ceilalți miniștri, să trecem ordonanța, urmând să o publicăm în Monitorul Oficial, dacă va fi sprijinită de președinte, respectiv să nu o publicăm dacă nu va exista această susținere – iar în acest caz ordonanța nu-și producea efectele. Dacă Victor Ponta va amâna aplicarea acestei ordonanțe, este dreptul său și decizia sa ca prim-ministru. Așa s-au întâmplat lucrurile, vă spun cu onestitate”, a mai afirmat Oprea.

Miercuri, Guvernul a decis ca indemnizațiile lunare ale președintelui, prim-ministrului, președinților Parlamentului, șefilor de servicii de informații să fie majorate începând cu luna august, iar cele mai mari salarii le vor avea președintele țării, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, prim-ministrul și președinții celor două Camere ale Parlamentului. Majorarea indemnizațiilor a fost anunțată de Gabriel Oprea miercuri, în ultima zi în care a exercitat interimar funcția de premier.

Citește și