VIDEO | Reacția lui Marcel Ciolacu, după anunțul controversat al ministrului Sănătății privind pastilele de iod: „Nu e nicio rușine când mai schimbi când ceva nu funcționează”
This browser does not support the video element.
Liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a fost întrebat de jurnaliști dacă a fost la fel de panicat de anunțul de luni al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, care i-a îndemnat pe românii cu vârste eligibile, de până în 40 de ani, să meargă „cât mai repede” la medicii de familie pentru a-și lua prescripțiile necesare în vederea ridicării pastilelor de iodură de potasiu, declarații care au produs panică în unele cazuri.
Marcel Ciolacu a spus, marți, că nu a fost panicat de afirmațiile ministrului, pe fondul temerilor legate de evoluția conflictului din apropierea granițelor României.
„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a spus, luni, Alexandru Rafila. Declarațiie au fost făcute în condițiile în care forțele ruse au bombardat din nou centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina. Potrivit autorităților ucrainene, în atacul de duminică au fost loviți trei senzori de radiații.
„Nu (nu m-a panicat – n.r). Cred că nu a fost bine prezentat și argumentat. Dar domnul Rafila a ieșit cu un anunț de prevenție – Domnule, hai să nu creem o aglomerare, în cazul în care se întâmplă o catastrofă în Ucraina – nu a fost de rea intenție a domnului ministru”, a explicat Marcel Ciolacu.
În acest context, președintele PSD l-a sfătuit pe ministul Alexandru Rafila să ia în calcul schimbări la nivelul echipei de comunicare.
„Părerea mea e că trebuie să lucreze mai bine cu echipa de comunicare pe care o de la minister sau să o schimbe, pentru că nu e nicio rușine când mai schimbi când ceva nu funcționează”, a opinat Marcel Ciolacu.
Doze recomandate și mod de administrare
Ministerul Sănătății a anunțat, în 24 iunie, că ordinul privind modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populație a fost publicat în Monitorul Oficial, fiind intrat în vigoare. Aceste pastile se administrează NUMAI în caz de incident nuclear, la indicațiile autorităților.
Ministrul a precizat că sunt 2.500 de farmacii în toată țara în care se găsesc aceste pastile, pe care oamenii le pot ridica gratuit, pe baza rețetei. Sunt câteva zeci de farmacii în fiecare județ și în municipiul București, iar listele pot di accesate pe pagina web a Ministerului Sănătății, la secțiunea „Campanie distribuție iodură de potasiu”.
Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghiţit. Pentru administrare la copii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită şi amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt.
În cazul administrării la sugari (cu vârsta sub 1 an), doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe, sau zdrobită şi amestecată cu lapte sau suc de fructe.
- Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod)
- Copii cu vârsta între 3-12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod)
- Copii cu vârsta între 1 lună – 3 ani: ½ de comprimat (echivalent cu 25 mg iod)
- Nou-născuţi (cu vârsta până la 1 lună): ¼ de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod)
În scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%.
În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă.
Durata tratamentului este limitată la o doză unică care va fi administrată sub controlul autorităţilor competente. Această doză va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 ore. În cazul continuării expunerii la radiaţii radioactive, poate fi necesară administrarea unei noi doze în decursul a două zile.
Nou-născuţilor nu li se va administra mai mult de o doză.
Beneficiul potenţial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică. Riscul de cancer tiroidian per unitate de doză de iod radioactiv este mai mare la făt, nou-născut şi sugar decât la adult. Ca urmare, populaţia ţintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârsta sub 40 ani.
Potrivit ghidului MS, de regulă, nu se recomandă profilaxia cu iodură de potasiu persoanelor cu vârsta de peste 40 ani, cu excepţia cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare, este de aproximativ 5 Gy. Riscul de cancer tiroidian este foarte mic la această grupă de vârstă, în timp ce incidenţa afectării tiroidiene este mai mare. Ca urmare, riscul de complicaţii tiroidiene induse de iod este mai mare la această grupă de vârstă.