Prima pagină » Știri politice » Reacția lui Mazăre la stenogramele Hrebenciuc-Șova: Așa se fac susținerile politice peste tot pe planetă

Reacția lui Mazăre la stenogramele Hrebenciuc-Șova: Așa se fac susținerile politice peste tot pe planetă

Reacția lui Mazăre la stenogramele Hrebenciuc-Șova: Așa se fac susținerile politice peste tot pe planetă
Liderul PSD Constanța, Radu Mazăre, spune că stenogramele convorbirilor dintre Viorel Hrebenciuc și Dan Șova sunt "discuții între doi oameni politici", el susținând că este grav că au fost interpretate ca fiind trafic de influență și că "așa se fac susținerile peste tot pe planeta asta".

Radu Mazăre a fost întrebat, marți, înainte de a intra în sediul Poliției Constanța, unde se prezintă săptămânal, urmare a controlului judiciar,ce părere are despre scandalul în care este implicat Viorel Hrebenciuc, el spunând că nu comentează dosarul penal privind retrocedările pentru că nu are informații despre acesta.

În ceea ce privește dosarul de trafic de influență în care sunt urmăriți penal Hrebenciuc și Șova, Mazăre a spus că este grav că discuțiile dintre cei doi au fost interpretate ca fiind trafic de influență și că orice ajutor dat de către un ales local unei persoane sau unei firme poate fi interpretat ca fiind ilegal.

„În cealaltă privință, și anume acuzația adusă lui Hrebenciuc și lui Șova că au discutat pentru o lege și că asta ar fi fost în folosul altora și că se numește trafic de influență, mi se pare o chestiune foarte gravă nu ceea ce au făcut cei doi, ci modul de a privi lucrurile. La mine, ca primar, vin oameni cu fel de fel de probleme, de la unul care vrea să construiască în loc de P+1 un P+3 și dacă eu inițiez un PUZ, îi dau o autorizație să facă P+3, omul ăla a obținut un folos. Toți care vin la mine la Primărie vor ceva pentru ei sau pentru firmele lor, obțin implicit un folos, dacă îi fac o parcare în fața hotelului sau în fața blocului obține un folos, îi dau un etaj în plus, obține un folos. E foarte riscantă interpretarea asta și ați văzut că mă feresc, ați văzut că nu mai inițiez hotărâri de Consiliu, nu mai fac nimic, dar nu poate să meargă țara așa”, a susținut Radu Mazăre.

El a spus că ceea ce a citit în stenogramele convorbirilor dintre Viorel Hrebenciuc și Dan Șova reprezintă „discuții între doi oameni politici” și că „așa se fac susținerile pentru tot în lume”.

„Ce-am citit eu în stenograme erau discuții între doi oameni politici. Așa se fac susținerile peste tot pe planeta asta. Trebuie să modificăm legea aia pentru că…, o să mă certe primarul… Toți primarii intervin pe lângă șeful de partid din județul respectiv și pe lângă președintele Consiliului Județean ca să aibă susținere la miniștri să primească fonduri pentru lucrările pe care le au”, a mai spus Mazăre.

Întrebat dacă discuția dintre cei doi lideri PSD nu putea fi interpretată și la modul „să votăm această lege ca să nu mă aresteze pe mine”, primarul Constanței a spus că orice lege poate produce efecte și asupra inițiatorului, dar că nu a văzut că problema era pusă în acest fel.

„Poate nu îl aresta nici pe el, nici pe alții, poate le dădea drumul și altora care sunt în pușcării, care-i problema? O lege a amnistiei poate să-l vizeze de la el, până la Bercea și alții care sunt nevinovați. Sigur că poate să producă efecte și în ceea ce îl privește pe el, Orice lege votată produce efecte și în ceea ce ne privește pe noi. Eu nu am văzut în stenograme «hai să facem legea ca să scap eu». Eu am văzut în stenograme altceva, că la maniera asta, orice intervenție pentru orice primar ca să-i rezolv o problemă, o problemă înseamnă o autorizație, deblocarea unor fonduri, poate să fie interpretată ca trafic de influență. Eu asta am văzut, poate ați văzut voi altceva în stenograme”, a afirmat liderul PSD Constanța.

Întrebat ce părere are despre discuțiile din partid despre cine ar trebui să fie noul președinte PSD în cazul în care Victor Ponta va câștiga alegerile prezidențiale, Mazăre a răspuns: „Nu mă interesează nici cât negru sub unghie”.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost anunțat, luni, de procurorii DNA că este urmărit penal într-un nou dosar, în care este acuzat de instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, trafic de influență, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și cumpărare de influență.

Potrivit DNA, Hrebenciuc ar fi aflat informații din interiorul DNA cu ajutorul fostului șef al Serviciului Protecție și Pază (SPP) Dumitru Iliescu, acesta cerând și obținând de la un angajat al Direcției informații despre interceptarea deputatului.

În același dosar, Dan Șova este urmărit penal pentru trafic de influență.

Potrivit procurorilor, în 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților, membru al Comitetului Executiv Național al partidului și vicepreședinte al Camerei Deputaților, i-ar fi cerut senatorului Dan Șova să inițieze o propunere legislativă privind amnistia și grațierea unor pedepse.

Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis lui Șova, în schimbul intervențiilor sale, că îl va sprijini să obțină funcția de președinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidați.

Cei doi au mai discutat ca, în același context, colegul lui Hrebenciuc să îl determine pe ministrul Justiției să inițieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv „fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.

DNA a precizat că propunerea a fost formulată pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, dar și pentru „a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanță pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii”.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că membrul PSD condamnat, pe care Hrebenciuc voia să îl sprijinire prin adoptarea unei legi de amnistiere și grațiere a pedepsei, este Miron Mitrea. Instanța supremă l-a condamnat, în 15 octombrie, pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul de corupție privind lucrările de construcție făcute la locuința mamei sale, decizia nefiind definitivă.

DNA a cerut aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea preventivă a lui Viorel Hrebenciuc, atât în noul dosar, cât și în cel în care este cercetat alături de deputatul PSD Ioan Adam, pentru retrocedări ilegale de păduri.

În dosarul retrocedărilor ilegale, Hrebenciuc este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Citește și