„E o afirmație cam severă, iar eu nu îmi permit să dau un răspuns pe măsură. Nu cred că e necesar să explic eu, necesar e să înțeleagă dânșii. Am citit azi o declarație a cuiva care a spus că proiectele vor fi reluate în procedură parlamentară. Știți că în procedură de urgență o lege poate fi adoptată mai rapid decât o OUG”, a declarat Tudorel Toader, miercuri, la Parlament.
Întrebat dacă pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de miercuri a Guvernului era vreo ordonanță de urgență pe justiție, ministrul a răspuns: „Astăzi (miercuri – n.r.) am stat numai în prima parte a ședinței ca să pot fi aici. Până am plecat eu nu (era pe ordinea suplimentară OUG pe justiție – n.r.)”.
Toader a explicat că proiectele Codului penal și Codului de procedură penală pot fi modificate mai rapid de Parlament, dacă sunt în procedură de urgență, decât printr-o OUG.
„A fost o discuție în CEx, în care un domn deputat a avansat această posibilă soluție, era undeva în spatele locului în care mă aflam eu și am spus da, contex pe soluția dvs, iar orice soluție trebuie găsită în limitele Constituției. Eu nu știu dacă vă referiți la deciziile CCR din 2016-2018 sau dacă vă referiți la soluțiile CCR din proiectele de lege de modificare a Codului penal și de procedură penală care au fost parțial declarate neconstituționale. Dacă vă referiți la prima categorie, deciziile acelea, plus confiscare extinsă în penal, vă rpog să observați că în iulie 2017 am trimis în Parlament proiectul de lege de modificare a Codului penal și transpunerea directivei privind confiscarea extinsă. Ai obligați a transpunerii în legislația acitvă în 45 de zile a dleciziilor CCR. Când vorbim de două proiecte de lege asupra cărora CCR s-a pronunțat nu mai există obligația de transpunere în 45 de zile, ci leguitorul trebuie să respecte ceea ce CCR a decis apriori. Transpunem în condițiile legii și ale Constituției”, a conchis ministrul Justiției.
Reacția lui Tudorel Toader vine după ce președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, luni, că dezbaterile pe modificarea codurilor penale trebuie reluate săptămânile viitoare în Parlament, susținând că partidul a fost păcălit de ministrul Tudorel Toader, care a provocat, prin declarații, un scandal „până la cer” și apoi nu dat ordonanțele.
Dragnea a adăugat că nu va propune ca Tudorel Toader să fie remaniat, dar nici nu se poate opune ca discuția să aibă loc în Comitetul Executiv al PSD. Totodată, premierul poate veni să anunțe în ședință că vrea remanierea ministrului Justiției, a precizat liderul PSD.
Referitor la o posibilă demitere a ministrului Justiției, Viorica Dăncilă a declarat că va lua o decizie după ce va asculta părerea colegilor în ședința Comitetului Executiv al PSD. Premierul a precizat că va prezenta social-democraților evaluarea sa în legătură cu Tudorel Toader.
Senatul a amânat pentru a doua oară plenul în care trebuia dezbătută și votată moțiunea simplă prin care Opoziția cerea demisia lui Tudorel Toader. Motivul a fost la fel ca în plenul de luni neîntrunirea cvorumului necesar desfășurării lucrărilor ședinței.
Foto: Hepta