După ce Comisia Europeană a criticat activitatea Parlamentului în ultimul raport pe justiție, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, dă vina pe colegii de la Senat. În opinia lui, deputații au respectat toate procedurile și termenele legale privind incompatibilitățile, conflictele de interese și ridicările de imunități.
„90% dintre recomandările din MCV nu intră în atribuțiile Camerei Deputaților, dar sunt chestiuni pe care trebuie să le modificăm. Noi întotdeauna am luat deciziile în termen și am respectat deciziile CCR și le-am aplicat, dar și în materie de incompatibilitate și conflicte de interese ne-am încadrat în termenele legale”, a declarat Zgonea, susținând că problemele ar fi, de fapt, la Senatul condus de Călin Popescu Tăriceanu.
„La Senat au tergiversat anumite decizii privind ridicarea de imunități cu privire la reținerea unui coleg, la Senat nu s-a modificat Regulamentul, noi la Cameră suntem cât de cât liniari în ceea ce facem”, a adăugat el.
Pe de altă parte, deși subliniază „pașii importanți” făcuți de Parlament în ultimii doi ani, Valeriu Zgonea susține că trebuie reluată procedura de revizuire a Constituției și eliminarea necesității votului unui for atunci când se cere arestarea preventivă a unuia dintre deputați sau senatori.
„Sunt pași importanți pe care i-am făcut. Parlamentul, în ultimii doi ani de zile, a luat câteva decizii revoluționare care sunt salutare în MCV, dar suntem departe de a schimba cultura politică. Nu este suficient să avem termene predictibile de dezbatere cu privire la sancțiunile pe conflictul de interese sau pe o decizie a ÎCCJ cu privire la o incompatibilitate și avem raportul comisiei juridice, dar trebuie să eliminăm necesitatea de a mai discuta sau nu ridicarea imunității. Eu sunt de acord, dar nu putem face acest lucru fără o revizuire a Constituției”, a mai spus Zgonea.
Comisia Europeană critică Parlamentul în cel mai recent raport pe Justiție și a anunțat că va mai exista un nou raport în 2016. Raportul MCV pentru anul 2014 pentru România laudă progresele în lupta anticorupție, instituții precum DNA și Curtea Supremă fiind apreciate. O mențiune specială în raport este legată de Curtea Constituțională care și-a intensificat în 2014 rolul de garant al apărării constituției. În schimb, note proaste vor primi politicienii care au atacat și în 2014 Justiția, dar și o notă slabă pentru activitatea Avocatului Poporului.