Ministrul Muncii a afirmat că a cerut Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului o centralizare a sesizărilor făcute cu privire la participarea copiilor la proteste, în urma unor solicitări venite de la jurnaliști, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Nu a fost niciun fel de Poliție din partea Ministerului Muncii și Justiției Sociale. În subordinea noastră există Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului. Abia în această săptămână, când presa a solicitat, pe 544/2001, să se precizeze numărul, atunci am trimis și noi o adresă către Autoritate. Nu am cerut Autorității să ia măsuri, nici nu poate să ia, doar centralizează aceste sesizări, Poliția este cea care identifică persoanele și amendează”, a spus ministrul.
În opinia Olguței Vasilescu, președintele Klaus Iohannis „a instigat la încălcarea legii” atunci când a felicitat părinții care și-au dus copiii la proteste.
„Cei care au ieșit în stradă au ieșit pentru că vor să nu se mai încalce legea. Ei bine, există legea 272/2004 care prevede foarte clar că părinții nu au voie să-și expună copiii la mitinguri. A ieșit chiar președintele României și a inflamat, cerând să se încalce o lege în România și de atunci au început să vină aceste sesizări. Ori în momentul în care ieși în stradă și spui că te lupți pentru lege și ordine și tu ești primul care încalci legea, ceva nu este în regulă”, a declarat Olguța Vasilescu.
Aceasta a adăugat că, din informațiile pe care le are, singurele sesizări cu nominalizarea părinților care și-au luat copiii la proteste îl vizează pe Nicușor Dan, președintele USR.
„M-am interesat și de cine sunt făcute aceste sesizări, parte de presă, parte de ONG-uri, parte de persoane fizice, niciuna dintre aceste persoane nu este din PSD. Din câte știu, nu au fost sesizări pe persoană doar cu referire la Nicușor Dan care a venit cu copilul la miting, pe restul nu știu cum ar putea poliția să le rezolve”, a spus ministrul.
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului a contabilizat numărul sesizărilor primite de la cetățeni care reclamau prezența copiilor la acțiunile de protest din Piața Victoriei. Până miercuri după-amiază, au fost înregistrate 25 de sesizări, din care 19 sesizări scrise și 6 sesizări telefonice din partea persoanelor fizice. Totodată, la nivelul celor 39 de Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului care au răspuns până în prezent au fost înregistrate 4 sesizări.
Precizarea a venit după ce în mass-media au apărut mai multe informații conform cărora Ministerul Muncii și ANPDCA, aflată în subordinea ministerului, ar fi demarat o anchetă pentru sancționarea părinților care și-au adus copiii la protestele din Piața Victoriei. Informațiile au fost infirmate, însă, de reprezentanții statului, care au precizat că nu există astfel de intenții la nivelul Ministerului Muncii, în plus, nici legea nu le permite să desfășoare o asemenea anchetă.