Reacția PNL, după ce Olteanu a fost reținut de DNA
„Partidul Național Liberal a sprijinit și va sprijini instituțiile statului în lupta împotriva corupției. PNL consideră că justiția trebuie să-și facă datoria în absolut orice situație și în cazul oricărei persoane, actual sau fost membru de partid, actual sau fost demnitar. Toți oamenii sunt egali în fața legii, iar cine a greșit trebuie să plătească”, se precizează în comunicatul transmis de Departamentul de comunicare al PNL.
În aceeași măsură, liderul deputaților PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat, vineri, că prezumpția de nevinovăție trebuie să funcționeze, adăugând, însă, că dacă se va dispune reținerea lui Olteanu pentru 30 de zile, PNL ar putea putea cere convocarea comisiilor reunite.
”Revocarea conform legii poate fi cerută de comisiile reunite de buget, finanțe din cele două camere ale Parlamentului, care mai departe supun raportul plenului Parlamentului. Nu un partid politic poate să facă așa ceva. În acest moment comisiile sunt în vacanță și ca atare trebuie convocate conform legii de președintele comisiei care este (reprezentant-n.r.) PSD. Înainte de a lua orice decizei, de a avea orice inițativă este normal să avem întâi punctul de vedere al ÎCCJ. După ce Curtea se va exprima într-un fel sau altul atunci și noi din punct de vedere politic vom avea un punct de vedere.(…) Atunci este posibil să judecăm la modul în care atribuțiile lui nu mai pot fi îndeplinite cum spune statutul BNR și vom solicita dacă este cazul, vedem ce va spune Curtea, președintelui Comisiei de buget din Camera Deputaților și celui de la Senat să declanșeze procedurile de convocare a comisiilor. Eu vreau să respect legile țării”, a declarat Nicolăescu.
Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a fost reținut, joi noapte, de procurorii DNA, pentru trafic de influență în dosarul lui Sorin Ovidiu Vîntu. Olteanu este acuzat că a primit un milion de euro pentru efectuarea de demersuri pe lângă membrii Guvernului pentru numirea guvernatorului Deltei Dunării, Liviu Mihaiu.
„În perioada iulie – noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, a solicitat și primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării. Banii au fost remiși de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic. Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării”, explică procurorii anticorupție într-un comunicat de presă.
În dosar sunt cercetate și alte persoane, anunță DNA. Potrivit unor surse, suma totală pe care ar fi primit-o fost președinte al Camerei Deputaților ar fi fost de două milioane de euro, jumătate din bani fiind destinați unui alt politician.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că atât Sorin Ovidiu Vîntu cât și intermediarul au recunoscut că s-au dat sumele de bani. Aceleași surse susțin că la audieri, viceguvernatorul BNR a recunoscut că i-ar fi cerut sprijin lui Vîntu și că s-au întânit, discutând despre numirea în funcția de guvernator al Deltei dar nu a recunoscut că ar fi primit bani.
Surse judiciare susțin că există mai mulți martori care pot confirma faptul că Vîntu i-a dat bani lui Bogdan Olteanu, aceștia fiind deja audiați.