Klaus Iohannis a reacționat, joi, la Praga, la întrebările presei privind declarațiile lui Rareș Bogdan, care a avertizat în Parlamentul European că și România poate juca „dur”, în contextul demersurilor pentru aderarea la Spațiul Schengen.
Întrebat dacă există posibiltatea să se concretizeze „amenințarea” de joi din Parlamentul European, conform cărei România ar putea bloca transporturile de cereale dacă sunt țări care vor bloca accesul României în Schengen, așa cum a declarat europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, șeful statul a dat un răspuns ferm negativ.
„Mă gândesc că l-a luat un pic valul. Așa o variantă nu există! Noi dimpotrivă, facem tot ce putem ca să înlesnim exportul de cereale din Ucraina, pentru a preveni o criză alimentară globală. Deci așa ceva iese din orice discuție!”, a răspuns Klaus Iohannis, cu referire la afirmațiile făcute de Rareș Bogdan în Parlamentul European.
Șeful statului a fost întrebat, joi, și ce șanse sunt ca România să fie primită în Schengen până la finalul anului, sub președinția cehă a Uniunii Europene, având în vedere numeroasele semnale pozitive transmise în ultima perioadă.
„Există această posibilitate, dar garanția, trebuie să o spun clar, nu există încă. Pe de altă parte, e bine să se știe: cu toții ne implicăm pentru a reuși acest lucru – și eu, și Guvernul, Parlamentul, majoritatea europarlamentarilor, Ministerul de Interne lucrează foarte intens la aceste chestiuni. Sunt șanse, fiindcă nevoia de unitatea în Europa a devenit și mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. Și această unitate se poate consolida dacă România, Bulgaria și Croația vor deveni parte din Spațiul Schengen. După atâția ani de așteptare, cred că toți liderii și-au dat seama că acest pas nu poate decât să îmbunătățească unitatea Uniunii și soliditatea noastră în abordare”, a răspuns șeful statului.
Jurnaliștii au întrebat și dacă, din informațiile președintelui, mai există opoziție în acest moment. „În momentul acesta suntem în faza în care se pregătește o vizită a experților în România, care vor să vadă încă o dată, după 11 ani, dacă ceea ce s-a realizat atunci s-a consolidat, dacă în continuare suntem pe poziția solidă pe care noi știm că o avem. După aceea, sigur, vor fi încă discuțiile politice și discuția finală, care nu se va purta în Consiliul, ci în Consiliul Uniunii, în formatul numit JAI, Justiție și Afaceri Interne, acolo se ia de fapt decizia. Nu toate punctele sunt încă lămurite, dar cred că de data aceasta avem șanse mai bune decât în alte conjunctură”, a explicat șeful statului.
Rareș Bogdan, care a cerut miercuri, din nou, aderarea României la Schengen, a spus că țara noastră trebuie tratată la fel ca celelalte state membre UE. „De 11 ani, două țări pe care românii le respectă îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen, deși companiile lor au afaceri uriașe în România și dețin o bună parte din sistemul bancar și de asigurări”, a afirmat Rareș Bogdan, în discursul ținut în plenul Parlamentului European.
Liderul eurodeputaților PNL a lansat cu acestă ocazie și un avertisment. „Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați? Să provocăm o criză alimentară la nivel european, să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale care tranzitează zilnic România spre piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Germania, Italia? Nu ne obligați să jucăm și noi dur”, a subliniat prim-vicepreședintele PNL, miercuri, timpul dezbaterii din Parlamentul European.