Reacția USR PLUS la ancheta solicitată de liberali: „O semnătură olografă rămâne o semnătură olografă și atunci când este scanată sau când este pe un șervețel”

Reacția USR PLUS la ancheta solicitată de liberali: „O semnătură olografă rămâne o semnătură olografă și atunci când este scanată sau când este pe un șervețel”
Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuț Moșteanu / Sursa: Facebook - Ionuț Moșteanu
Publicat: 06/09/2021, 13:27

Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a criticat demersul liberalilor, din tabăra de susținători ai lui Florin Cîțu, de a cere verificare semnăturilor de pe textul moțiunii de cenzură a USR PLUS și AUR, depusă vineri în Parlament.

„Văd că echipa domnului Florin Cîțu contestă semnăturile parlamentarilor. Este, din nou spun, fără precedent acest lucru! O semnătură olografă rămâne o semnătură olografă și atunci când este scanată sau atunci când este pe un șervețel sau pe un colț de hârtie”, a declarat, luni, liderul deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al formațiunii.

Liderul grupului parlamentar al Partidului Național Liberal din Senat, Daniel Febechiu, susținător al lui Florin Cîțu în cursa pentru conducerea partidului, a depus o adresă la birourile permanente reunite ale Parlamentului, care ar urma să decidă calendarul moțiunii de cenzură, adresă prin care cer un răgaz de două săptămâni pentru verificarea semnăturilor de pe documentul depus vineri seara, după suspiciuni privind legalitatea acestora.

În documentul depus, liberalii sesisează mai multe nereguli cu privire la semăturile de pe moțiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”, semnată de 122 de parlamentari – USR PLUS și AUR,  depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor.

„Mai multe semnături nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate neîndeplinind cerința de semnătură olografă în original în dreptul numelui – prenumelui initiatorului (cel putin 12 semnături scanate, de ex. semnăturile de la pozitiile 60, 62 și 72)”, se arată în documentul depus.

USR PLUS are 80 de parlamentari, AUR, 43. Pentru a fi depusă, o moțiune trebuie susținută de 117 parlamentari, iar pentru a trece în Parlament, trebuie votată în plen de cel puțin 234 de aleși.

„Totul este o perdea de fum”

„De un an și jumătate în Parlamentul României se votează prin telefon, s-au votat legi importante pentru toți românii, cu un singur apel telefonic și un răspuns de la capătul celălalt al telefonului, pentru sau împotrivă. Se votează electronic pe tabletă, niște tablete în spatele cărora nicioadată nu știm exact cine este. De un an și ceva se admit semnături trimise scandat, semnături olografe, trimise scanat de către parlamentari pentru înregistrarea proiectelor de legi. Sunt astfel de inițiative care au devenit legi pentru români cu semnături olografe trimise scanat. Suntem în pandemie și stare de alertă și am încercat să ținem deplasările la minim atunci când s-a putut”, a explicat Ionuț Moșteanu.

Potrivit liderului deputaților USR PLUS, semnătura ologravă este „o declarație de voință a semnatarului și numai acesta poate contesta autenticitatea acestesteia și până acum niciun semnatar nu a contestat semnătura. „Totul este o perdea de fum prin care  Florin Cîțu încearcă să se mai agațe, cu disperare, câteva zile de scaunul de la Palatul Victoria”, a spus Ionuț Moșteanu.

Informația privind o anchetă privind semnăturile de pe moțiunea de cenzurăla adresa premierului susținut de PNL, Florin Cîțu, apărutseră înainte de ședința birourilor reunite, după ce, în spațiul public au apărut, în weekend, declarații referitoare la posibile nereguli care ar duce la anularea unora și ar face ca pragul minim constituțional să nu fie atins. Ședința birourilor permanente reunite ale Parlamentului, a treia încercare începând de vineri, când USR PLUS și AUR au depus o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu, a fost programată la ora 12:00.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar