Mihai Tudose a comentat cazul românilor plecați să muncească în Germania la cules de sparanghel, considerând că vizita ministrului Muncii la Berlin a fost una tardivă.
Fostul premier a făcut o comparație între un titlu din presa nemțească „O viaţă pentru sparanghel. S-a meritat?” și titlul pe care l-ar da el situației actuale, criticând măsurile luate de Guvern.
„A fost nevoie de două luni de presiuni publice ale PSD, pentru ca ministrul Muncii să se urnească la Berlin, ca să-și apere compatrioții de abuzurile recunoscute, de altfel, prompt de omologul ei german. ”Trebuie să recunosc că mi-e rușine”, a spus luni, cu francheţe, ministrul federal al Muncii, confirmând acuzațiile aduse de PSD în afacerea asta atât de dubioasă.
Numai sub ameninţarea comisiei parlamentare de anchetă şi a protestelor sezonierilor români la Bonn, dna Violeta Alexandru şi-a asumat, într-un târziu, responsabilitatea ce-i revine prin fişa postului. Faptul că Germania se apucă acum să-şi modifice legea muncii, nu mai încălzeşte pe nimeni. Pentru lucrătorii aflaţi pe plantaţiile de sparanghel e prea târziu. Proprietarii de ferme şi-au făcut treaba cu ei. Nemţii au depăşit impasul pandemiei, exploatând o forţă de muncă oricum ieftină. Pe care şi aşa nu au plătit-o conform contractului. Şi căreia-i asigură condiţii de cazare şi muncă indecente şi periculoase în contextul virusului.
Guvernul a fost nevoit să trimită un avion să repatrieze un prim lot de lucrători, iar povestea asta de sclavie modernă e departe de a se fi încheiat.
Persistă câteva întrebări la care Guvernul trebuie să răspundă: despre plecarea a mii de oameni, în timpul stării de urgenţă, dintr-o zonă în carantină; despre condiţiile de la aeroportul din Cluj; despre regimul asigurat de angajatori în Germania; despre starea medicală a celor care încep să se întoarcă.
Mi s-a părut relevant, în această afacere umilitoare pentru condiţia românilor în UE, un titlul apărut în „Der Spiegel”: „O viaţă pentru sparanghel”. S-a meritat? Pentru unii, foarte puţini, cu siguranţă da.
Dacă nu vom avea urgent răspunsuri din partea celor care au promis cetăţenilor români marea cu sarea standardelor europene, s-ar putea să dăm curând Europei prilejul unui nou titlu: „O guvernare pentru sparanghel”. S-a meritat?”, a scris Mihai Tudose pe Facebook.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, aflată în vizită de lucru în Germania, a mers la ferma din Bornheim, unde lucrau sezonierii români, pentru a discuta cu oamenii și a le afla nemulțumirile. În urma discuțiilor, administratorul judiciar al fermei s-a angajat să plătească lucrătorilor toate sumele restante.
Tot miercuri, ministrul Muncii a avut o serie de discuții cu reprezentanții Consulatului României la Bonn, cu cei ai Ministerului Sănătății și Muncii din landul vestic Renania de Nord-Westfalia, cu un membru al Asociatiei fermierilor, precum și cu administratorul judiciar al fermei din Bornheim, în vederea găsirii unei soluții pentru lucrătorii români, se arată într-un comunicat al ministerului.