REACȚIE. Ministrul Finanțelor, după menținerea ratingului de țară: „Încă un scenariu apocaliptic al teroriştilor economici din Parlament a fost demontat”

Publicat: 06 06. 2020, 13:51
Actualizat: 06 06. 2020, 15:29
​Florin Cîţu, despre noile soluții de amânare a ratelor: „Măsurile nu vor mai fi la fel de generoase precum cele iniţiale” / Sursă Foto: Guvernul României

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că menținerea ratingului de țară pentru România, acordat de agenția Standard & Poor’s, arată încrederea în guvernul român și în politicile guvernamentale. Ministrul  a adăugat că decizia de menținere a ratingului a demontat estimările făcute de „teroriștii economici din Parlamentul României”, subliniind că, Guvernul a gestionat „foarte bine criza de sănătate”.

Florin Cîţu a precizat că „încă un scenariu apocaliptic a fost demontat aseară”, el numindu-i pe cei din Parlament „teroriştii economici”.

„Au spus (cei din Parlament) că România se prăbușește. Avem cea mai mare creștere din regiune în primul trimestru. Au spus că vom fi penalizați, retrogradați. Nu s-a întâmplat așa ceva”, a precizat Florin Cîțu, într-o conferință de presă ținută la Palatul Victoria.

Ministrul Finanțelor a mai spus că motivele principale pentru care ratingul României nu a fost retrogradat le-au reprezentat succesul României cu emisiunea de obligaţiuni pe pieţele internaţionale şi faptul că a fost păstrată creştere economică în primul trimestru.

„Vă garantez că guvernul și Ministerul Finanțelor Publice vor gestiona Finanțele României în mod precaut, responsabil și cu discernământ”, a spus Cîțu.

Agenţia de rating Standard & Poor’s a menţinut acelaşi rating pentru România, iar perspectiva rămâne negativă

De asemenea, ministrul Florin Cîțu a mai spus că perspectiva negativă ,„nu este responsabilitatea acestui guvern, dar ce vă garantez eu: aşa cum am reuşit să oprim această retrogradare prin acţiunile acestui guvern vom reveni la perspectiva ‘stabil’ cât mai curând. Tot ce vom face în perioada următoare va duce, veţi vedea, la revenirea perspectivei ‘stabil’ pentru România la toate agenţiile de rating. Acesta este primul pas în direcţia corectă”.

Agenţia de rating Standard & Poor’s a menţinut acelaşi rating pentru România (BBB-/A-3), precum şi perspectiva negativă asupra economiei, potrivit unui anunţ făcut vineri noapte.

„Perspectiva este negativă pentru că vedem riscuri în ceea ce priveşte balanţele fiscală şi externă în următoarele 18 luni dacă factorii de decizii nu stabilizează şi consolirează poziţia bugetară după recesiunea indusă de COVID-19”, se arată în document, citat de Mediafax.

Decizia este importantă pentru că acest rating este unul dintre criteriile luate în calcul de investitorii care vor să investească pe plan local, dar şi pentru finanţatorii externi ai României.

Am afirmat ratingul, având în vedere datoria publică şi datoria externă relativ scăzute ale României. Credem că România va avea capacitatea de a absorbi nivelul de deteriorare a economiei pe care îl aşteptăm pentru 2020. (…) Deşi credem că actuala politică fiscală ar putea încuraja deciziile politice de creştere a pensiilor publice în luna septembrie, vedem în continuare riscuri semnificative. Mai exact, peisajul politic şi alegerile din decembrie nu oferă vizibilitate asupra a ceea ce urmează să se întâmple în economie, se mai arată în raportul S&P.

Ratingul României ar putea scădea în următoarele situaţii:

  • Dezechilibrele fiscale şi externe rămân ridicate pentru mai mult timp decât anticipăm acum şi în absenţa consolidării fiscale care să ducă la o mai mare datorie publică şi externă;
  • Există o lipsă a sincronizării politicii economice care să crească volatilitatea cursului de schimb, cu repercusiuni potenţial negative asupra balanţelor publice şi private.