Klaus Iohannis organizează o recepție la Palatul Cotroceni, începând cu ora 14:00, cu ocazia sărbătoririi a 105 ani de la Marea Unire de pe 1 Decembrie 1918. La recepția oferită de președintele României participă, printre alte oficialități, și premierul Marcel Ciolacu, dar și șeful Senatului, Nicolae Ciucă.
UPDATE 14:20
Președintele României a ținut un discurs cu ocazia recepției organizate la Palatul Cotroceni în care le-a urat „la mulți ani” românilor de Ziua Națională. Șeful statului a ținut să sublinieze că ziua de 1 Decembrie este o zi a unității românilor, indiferent unde se află.
1 Decembrie este sărbătoarea care ne aduce împreună pe noi, românii, indiferent unde ne aflăm, reconectându-ne la spiritul unității noastre naționale.O celebrăm an de an, de fiecare dată cu emoția de a fi parte a unei comunități în care ne simțim acasă, de a vibra, ascultând imnul și fluturând drapelul la manifestările din toată țara prilejuite de această zi, cu bucuria de a împărtăși cu ceilalți aceleași simboluri și aceeași identitate națională, a declarat Klaus Iohannis.
Șeful statului și-a adus aminte și de perioade de crize. A spus că războiul din Ucraina a venit la pachet cu multe „incertitudini și crize” pentru România. Însă, spune Klaus Iohannis, țara noastră a trecut cu bine peste acest test datorită unei „guvernări stabilă” și a unei „coerențe guvernamentale”.
Dar, chiar dacă aceste crize nu sunt încheiate, putem spune cu încredere că am reușit să menținem economia solidă, să încurajăm investițiile, să asigurăm securitatea cetățenilor noștri. Și toate acestea nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje politice toxice, chiar dacă i se pot reproșa lucruri și acestei guvernări. Fără o coerență guvernamentală, ar fi fost cu mult mai dificil să trecem cu bine prin crizele multiple cu care ne confruntăm, a precizat Klaus Iohannis.
Iohannis a adus aminte și de tradițiile și cultura românească, dar și de marile riscuri ale istoriei.
„În astfel de momente, ne reamintim de cultura și de tradițiile care ne definesc și, mai ales, de marile răscruci ale istoriei noastre, când doar prin solidaritate și unitate am putut depăși cu hotărâre greutăți care păreau de netrecut. Însăși înfăptuirea României Mari a fost rezultatul a zeci de ani de sacrificii și eforturi colosale depuse de elitele vremii, de liderii politici, de armată și de populație, sub viziunea și dorința covârșitoare de a-i cuprinde într-un singur stat pe toți cei care vorbeau limba română”, a precizat președintele.
Știrea inițială:
Confrom Agendei președintelui publicată pe site-ul Administrației Prezidențiale recepția organizată de Ziua Națională de la Cotroceni începe la ora 14:00, asta în condițiile în care în anii trecuți recepția era organizată spre seară, în jurul orei 17:00. Totuși, Klaus Iohannis are și o justificare: se grăbește la Dubai acolo unde va avea loc COP28.
La Palatul Cotroceni, Iohannis va susține un discurs cu ocazia Zilei Naționale, după care spre seară are programat avionul care îl va duce pe președinte la Dubai.
Dubaiul este următoarea destinație a președintelui Iohannis, acolo unde va participa la Confreința ONU privind schimbările climatice – COP28. Deși oficial, programul de la Dubai a început joi, Klaus Iohannis este prins cu „treabă” în țară, la recepția organizată de Ziua Națională la Palatul Cotroceni.
Conferința și-a deschis porțile joi la Dubai, cu un apel hotărâtor de a accelera acțiunea colectivă privind schimbările climatice.
În cadrul evenimentului de la Dubai, una dintre temele principale ale discuțiilor este dată de menținerea sau eliminarea combustibililor fosili. Liderii lumii vor discuta mai multe scenarii, printre care și eliminarea treptată a combustibililor fosili, conferință ce va fi susținută de unul dintre CEO-ul unei mari companii din industria petrolieră.
Peste 70.000 de delegați din aproape 200 de țări sunt așteptați să participe la acest summit decisiv pentru a discuta progresele înregistrate în limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius.
Cele mai avansate state în combaterea schimbărilor climaterice vor face un schimb de opinii cu comunitățile vulnerabile, ajutându-le să se adapteze la efectele schimbărilor climatice și atingerea obiectivului emisiilor zero de gaze până în 2050.
Toate acestea, pe fondul unor rapoarte conform cărora angajamentele climatice nu sunt suficiente pentru a preveni cele mai grave efecte ale încălzirii globale.
Președintele american Joe Biden nu va participa la summit. Însă, la Dubai sunt așteptați premierul britanic Rishi Sunak și prim-ministrul indian Narendra Modi. Regele Carol va ține discursul de deschidere împreună cu secretarul general al ONU, António Guterres, și președintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed al-Nahyan.
Printre ceilalți lideri de seamă, reprezentantul veteran al Chinei pentru schimbările climatice, Xie Zhenhua, va participa și el la discuțiile despre climă din Dubai. (mai multe detalii despre COP28 citește articolul – AICI)
CITIȚI ȘI: